logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault 1.5 DCI 2009 - głośne klepanie po wymianie rozrządu, wtryskiwacze?

Davidsondv 05 Paź 2024 00:21 3387 8
REKLAMA
  • #1 21250875
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cześć, mam problem z silnikiem Renault 1.5 DCI 9K9 50kw rok 2009 z przebiegiem 130tys. Ostatnio zabrałem się za wymianę rozrządu jak gdyby nigdy nic wszystko przebiegło pomyślnie, koła zablokowane na blokady złożone wszystko do "kupy" odpalam i usłyszałem głośne klepanie. Natychmiast zgasiłem auto po czym dwukrotnie rozebrałem wszystko do zera i sprawdziłem rozrząd - nic się nie przestawiło a przed wymianą silnik pracował bez żadnych zarzutów. Jedyne co zauważyłem to po pierwszym złożeniu nie podłączyłem czujnika wałka rozrządu, jednak jego ponowne podłączenie nic w temacie stukania nie zmieniło. Aktualnie bije się z myślami co mogło się uszkodzić, co poszło nie tak ale nic nie przychodzi mi na myśl. Na komputerze brak błędów (poza tym który skasowałem jak odpaliłem auto z odpiętym czujnikiem wałka).

Stukanie występuje na wolnych obrotach, auto nie faluje na obrotach silnik chodzi równo a po dodaniu gazu do stukania dochodzi jeszcze odgłos terkotania/grzechotania.
    Zacząłem szukać w necie podobnych problemów i jedyne co przychodzi mi na myśl to uszkodzenie wtryskiwaczy a faktycznie miałem rozpięty układ paliwowy w w trakcie wymiany rozrządu - pompa była rozpięta z paska i musiałem okręcić kołem aby ustawić ją na odpowiedniej pozycji tak więc powietrze do układu miało prawo się dostać.

Trudno uchwycić mi ten dźwięk na nagraniu ale znalazłem w internecie filmik, który obrazuje praktycznie identyczne odgłosy i jak wynika z sekcji komentarzy przyczyną był również wtrysk. https://www.youtube.com/watch?v=hHG_BUtRC_8

Co ciekawe odgłos "stukania" czasem po dodaniu i odpuszczeniu gazu na chwile ustaje, zmienia swoją głośność i za chwile wraca. Dwa razy zdarzyło się, że silnik dłużej zakręcił to w trakcie kręcenia rozrusznikiem nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków. Gdyby uszkodziło się coś w silniku to powinno chyba pukać również w trakcie kręcenia rozrusznikiem? Podobnie chyba z chwilowym ustąpieniem stukania jakby się coś uszkodziło to stukałoby równomiernie cały czas?
    Ze wszystkich złych rzeczy modle się aby faktycznie nie było to uszkodzenie silnika tylko skończyło się na wtrysku/wtryskach.

O podatności tych wtryskiwaczy na zablokowanie dowiedziałem się dopiero szukając informacji o tym problemie, jest jeszcze taka możliwość że układ jest zapowietrzony i da radę zrobić coś z tym na własną rękę czy pozostaje tylko wyciągnięcie wtryskiwaczy i oddanie ich do sprawdzenia? Czy odpięcie po kolei wtyczki na każdym wtryskiwaczu powinno wyciszyć odgłosy stukania aby potwierdzić problem związany z wtryskiem?
  • REKLAMA
  • #2 21250902
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Przerabiałem to .
    Sprawdz czy rolka walka rozrzadu nadal ma klin
    Masz tu fotkę dźwięk ten sam , jeśli klin ścięty to masz rozrząd do poprawki

Added after 4 [minutes]:

Porównaj oba . Stare koło ma ścięty klin
    Załączniki:
    • Renault 1.5 DCI 2009 - głośne klepanie po wymianie rozrządu, wtryskiwacze? Screenshot_20241004_234748_Facebook.jpg (363.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21250903
    Davidsondv
    Poziom 15  
    >>21250902

Fotki nie widać.
    Co ci sie stało z tym klinem? Nie odkręcałem koła wałka rozrządu, co się mogło z nim stać?

//edit
    Ok widze juz fotki
  • #5 21251017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21251146
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    Pompę też ustawiłeś na znaki?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21251604
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Tak, pompa na znaki.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21250902

Czym było spowodowane ścięcie klina w twoim przypadku?
  • #8 21251635
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    W moim przypadku prawdopodobnie niewłaściwy moment dokrecenia. Ten klim pełni rolę bardziej orientacyjną niż blokującą to sroba blokuje koło z walkiem . Moja historia zaczęła podczas wyjazdu do Polski trasa UK PL w Polsce coś trzasnęło okazało się że kompresor klimy się zatarł i stoi dęba rozwaliło pasek a więc laweta na pomorze ( dobrze ze to się stało w PL) PO wymianie kompresora oraz profilaktycznie condenser czyli to chlodnica z osusaczemplus now pasek wszystko grało tylko pozostał ten właśnie dźwięk, dlugo dochodziłem co było przyczyną aż pewnego dnia zacząłem rozkręcać silnik i ufff . Znalazłem

Added after 5 [minutes]:

Skończyło się na wymianie koła, fux co nie?
  • #9 21253240
    Davidsondv
    Poziom 15  
    Uff, problem rozwiązany :)
    Jeśli by się ktoś zastanawiał... blokadę da się wkręcić do końca w taki sposób że również zablokuje wał jeden ząbek dalej zaraz za tym wypustkiem na wale kręcąc w prawo. Prawidłowo zablokowany wał powinien blokować tylko ruch w prawo dobijając do blokady, ja wkręcając blokadę zaraz za tym wypustem miałem zablokowany ruch lewo i prawo z delikatnym luzem. Dopiero wczoraj szperając w necie znalazłem zdjęcie wału i miejsca gdzie dochodzi blokada uświadomiłem sobie, że coś jest nie tak. Dziś na spokojnie rozebrałem wszystko raz jeszcze poprawiłem rozrząd i na szczęście udało się bez szkód autko chodzi.

Jakby nie było... blokady blokadami a marker markerem :) Nauczka do końca życia.

Ręka w rękawicy trzyma śrubokręt przy wale korbowym silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem Renault 1.5 DCI 2009 po wymianie rozrządu, gdzie wystąpiło głośne klepanie. Po dwukrotnym demontażu i sprawdzeniu rozrządu, nie stwierdzono błędów, a silnik pracował równo. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie klina wałka rozrządu, który mógł się ściąć, co prowadziłoby do przesunięcia rozrządu. Po dalszych poszukiwaniach, użytkownik odkrył, że blokada wału była źle umiejscowiona, co spowodowało problemy. Po poprawnym ustawieniu rozrządu, silnik zaczął działać prawidłowo.
REKLAMA