logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż bramy segmentowej - problem z poziomem wylewki i prześwitami

Barbarossa77 05 Paź 2024 15:34 1209 7
REKLAMA
  • #1 21251446
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Bardzo proszę o poradę odnośnie montażu bramy. Mam spor z Panem od wylewek. Chodzi o poziom wylewki przy bramie segmentowej. Brama była zanim Panowie od wylewek przyszli. Proszę zerknijcie na zdjęcie . To zdjęcie bramy działającej poprawnie . U mnie te profile aluminiowe wchodzą pod wylewkę 1-2cm. Brama jeżeli jest rozsprzeglona to nie da się jej tak docisnąć żeby uniknąć prześwitów w górnej części bramy. Górny panel nie jest 90 w stosunku do podłogi.
    Na dole zdjęcie poprawnie obsadzonej bramy

Zdjęcie aluminiowego profilu zatopionego w wylewce około 1-2 cm, z zaznaczonym problematycznym miejscem.

U mnie profile są 2cm zatopione w wylewce a efekt jest jak na zdjęciach
    Zbliżenie na dolny panel bramy segmentowej z prześwitem między panelem a podłożem. Zbliżenie na bramę segmentową z widoczną szczeliną i czerwoną strzałką wskazującą przesunięcie.

Czy znacie kogoś w okolicy Radomia kto może mi opinię wystawić w temacie ? Rzeczoznawca bądź biegły ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21251520
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Tak różnica powinna dać się na zawisach lub przesunąć trzeba prowadnice do góry. Nie wiem czy jest to warte sporów sadowych ale to twój wybór.
  • REKLAMA
  • #3 21251534
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Zbych034 napisał:
    Tak różnica powinna dać się na zawisach lub przesunąć trzeba prowadnice do góry. Nie wiem czy jest to warte sporów sadowych ale to twój wybór.

Czy te prowadnice powinny być nad wylewka? Przepraszam nie do końca zrozumiałem. Nie chce sporów sądowych . Wykonawca uważa że zrobił w porządku a ja mam problem i będę miał większy jak dojdzie kolejna warstwa. Dostałem wycenę od firmy monterskiej na 2000zl za podniesienie bramy . Dla mnie jest kwota znacząca i nie chce jej pokrywać z własnych pieniędzy.
  • #4 21251560
    Zbych034
    Poziom 39  
    Niezła kwota za pół dnia pracy jednej osoby.
    Prowadnice powinny stać na poziomie podłogi. Małe różnice często da się usunąć za pomocą regulacji prowadzących rolek. Taka regulacja to dość prosta sprawa.
  • REKLAMA
  • #5 21251580
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    >>21251560 regulacja została już wykonana . Brama prawie dotyka rolki. To nie wystarcza. Teraz mówią że trzeba podnosić bramę .
  • #6 21252166
    Zbych034
    Poziom 39  
    W takim razie tylko to zostało. Pamiętaj aby uwzględnić grubość płytek z klejem (o ile maja być) bo problem może się ponowić.
  • #7 21254928
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    mam pytanie . Rozmawiałem z jednym z fachowców zajmujących się montażem i powiedział mi że jest jeszcze jedna opcja . Chodzi o skracanie górnego panela. Nie wiem może się ktoś wypowiedzieć czy takie zabiegi to standard czy "szarlataneria"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21268946
    andrzej2540056
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam
    Proszę Pana jedni podciagaja szyne do góry a inni robia to jeszcze inaczej najprościej - odwracaja mocowanie na górnym panelu tylko górnego elementu od rolki o 180 stopni ( po lewej i po prawej stronie) i dociąga wtedy brama bez problemu z góry i z dołu bez jakiejkolwiek ingerencji w brame bez ciecia bez cudowania bez podnoszenia szyn. Czas pracy max 10 minut (wystarczy tylko jeden klucz). Brama Pana to Pana wybór co Pan wybierze.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z montażem bramy segmentowej, gdzie profile aluminiowe są zatopione w wylewce na głębokość 2 cm, co powoduje prześwity w górnej części bramy. Wykonawca wylewek twierdzi, że prace zostały wykonane prawidłowo, co prowadzi do sporu. Użytkownik rozważa podniesienie bramy, co wiąże się z kosztami 2000 zł, oraz możliwość skracania górnego panela jako alternatywne rozwiązanie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody regulacji prowadnic oraz odwrócenie mocowania górnego panelu, co może rozwiązać problem bez konieczności podnoszenia bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA