logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Daxtromn Power 10,2 kW - pobór prądu poniżej ustawionego napięcia

LUKAS616 06 Paź 2024 08:58 576 6
REKLAMA
  • #1 21252202
    LUKAS616
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam. Mam falownik Daxtromn Power 10,2 kW i mam ustawione dolne napięcie odcięcia baterii np. 47 V i mimo tego poniżej tego napięcia falownik pobiera prąd z baterii około 1 A, tak że dopiero BMS odcina baterię od falownika. Czy to jest błąd falownika czy jakieś ustawienia są źle dobrane? Czy ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21252254
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @LUKAS616 Tak chyba już mają chińskie tanie falowniki. Mój też pobiera 1A z magazynu. Ja to rozwiązałem ustawiając ładowanie z sieci 2A. Wtedy 1A "zjada" falownik, a 1A ładuje magazyn.
  • REKLAMA
  • #3 21252634
    LUKAS616
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    >>21252254 Ja ustawię wyższe napięcie przełączenia na sieć tak aby przez noc falownik pobrał ten 1A i starczyło z magazynu do rana bo bez sensu pobierać z sieci i ładować aku:)
  • #4 21253223
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Mój Deye też pobiera .
  • REKLAMA
  • #5 21369284
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 496
    @LUKAS616 podaj w jakim trybie pracuje falownik? USB, SUB, SBU ?
    Czy BMS jest połączony z falownikiem przez port BMS RS485 (wymiana danych)?
    Prawdopodobnie masz niewłaściwie ustawione do Twoich oczekiwań.
  • #6 21369744
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    To nie wina sprzętu tylko logiki firmware inwertera. Taki błąd do czasu aż go naprawi producent potrafi rozładować magazyn nawet poniżej napięcia odcięcia przez BMS jeśli wyłączy się sieć.
    Jako typowy off-grid ma oszczędzać na zużyciu zasilania z sieci w maksymalnym stopniu czyli używać zasilania z magazynu czy PV jako głównego źródła zasilania falownika.

Poradziłem sobei z tym prostą automatyką i po osiągnięciu określonego poziomu napięcia magazynu wyłączone zostaje tylko rozładowanie magazynu. Wiadomo należy zastosować dodatkowe monitorowanie i automatykę BMS w zewnętrznym programie albo wykorzystać możliwości konfiguracji BMS. Pobór spada na sieć a magazyn nie rozładuje się ani nie jest ładowany specjalnie z sieci.
    Niestety automatyka albo musi być wbudowana w posiady BMS albo musi być oparta w program sterujący pracą BMS.

Inny sposób który kiedyś testowałem to podłączanie drugiego inwertera zapasowego tylko w porze nocnej albo przy rozładowaniu magazynu do określonego poziomu jako sieć ( sterowanie zależne od wschodu i zachodu słońca albo napięcia magazynu przez sterowniki dry contacts BMS ) Jeśli pobiera inwerter na podładowanie to z z drugiego magazynu. Komplikuje to trochę połączenia ale zastosowanie ATS ułatwia sterowanie.
  • REKLAMA
  • #7 21370173
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 496
    W tym modelu ogólny poziom niskiego napięcia akku ustawia się w pozycji 29 (zakres 40-48V).
    W trybie pracy SBU i USB dodatkowo ustawia się punkt przełączenia pracy na sieć/akku w pozycji 12 i 13 menu.
    Jeśli sieć jest odłączona a w poz 12 ma ustawione 47V falownik będzie pracował aż do poziomu napięcia z pozycji 29 - domyślnie jest ustawione na 40V.
    Być może tu jest problem, tylko autor wie jak to ustawił.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik Daxtromn Power 10,2 kW wykazuje pobór prądu około 1 A z baterii pomimo ustawionego dolnego napięcia odcięcia na 47 V, co powoduje rozładowanie akumulatora do momentu interwencji BMS. Problem ten jest znany również w innych tanich falownikach chińskich marek, np. Deye. Przyczyną jest logika działania firmware falownika, który w trybach pracy off-grid (USB, SUB, SBU) może kontynuować pobór energii z magazynu poniżej ustawionego napięcia odcięcia, zwłaszcza gdy sieć jest odłączona. Rozwiązania obejmują ustawienie wyższego napięcia przełączenia na zasilanie sieciowe, co pozwala na kompensację poboru falownika przez ładowanie z sieci, lub zastosowanie zewnętrznej automatyki sterującej pracą BMS, która wyłączy rozładowanie magazynu po osiągnięciu określonego napięcia. W modelu Daxtromn poziom niskiego napięcia akumulatora ustawia się w menu (pozycja 29, zakres 40-48 V), a punkty przełączenia pracy na sieć/akumulator w pozycjach 12 i 13. Niewłaściwe ustawienia tych parametrów mogą powodować dalszy pobór prądu poniżej oczekiwanego progu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA