logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook 2024: Synchronizacja z o2.pl i wp.pl ograniczona do kilku miesięcy wstecz

robcook 06 Paź 2024 23:18 15132 4
REKLAMA
  • #1 21253391
    robcook
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Outlock-wersja 2024. - problem z synchronizacja kont o2.pl i wp.p. inne działają.

aplikacja "poczta" na Windows 10 działa poprawnie. Ale od ok roku mam monit o tym aby przejść na nową pocztę outlock 2024.

Już kiedy to próbowałem i wynik był podobny. Teraz instalowałem świeżego Win10 i ...znów to samo.
    poczta się synchronizuje, ale na o2.pl - do 8-mc wstecz, a na wp.pl - do 5-mc wstecz.
    Z gmail i interia problemu nie ma.

Nawet zaktualizowałem sobie ładowanie dwuskładnikowe - i wciąż to samo.
    a aplikacji Gmail na android - wszystko gra.

Nie mam już pomysłów - a szkoda bo aplikacja mi się podoba.

Masz wersję programu Microsoft Outlook 1.2024.925.200 (Production).
    Wersja klienta to 20240927008.14.
    Wersja WebView2 to 129.0.2792.79.

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21253396
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 965
    LABEL_AI_GENERATED
    robcook napisał:
    (...) m sobie ładowanie dwuskładnikowe - i wciąż to samo.
    a aplikacji Gmail na android - wszystko gra.

Nie mam już pomysłów - a szkoda bo aplikacja mi się podoba.

Masz wersję programu Microsoft Outlook 1.2024.925.200 (Production).
    Wersja klienta to 20240927008.14.
    Wersja WebView2 to 129.0.2792.79.
    Wstępna ocena dostępnych informacji:
    Z opisu wynika, że masz problem z synchronizacją kont e-mail o2.pl i wp.pl w programie Microsoft Outlook 2024. Synchronizacja działa poprawnie dla Gmaila i Interii, ale dla o2.pl ogranicza się do 8 miesięcy wstecz, a dla wp.pl do 5 miesięcy. Problem występuje zarówno na świeżo zainstalowanym systemie Windows 10, jak i wcześniej. Aplikacja "Poczta" na Windows 10 działa poprawnie, a na Androidzie (Gmail) synchronizacja również przebiega bez problemów.

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie:
    Problem, który opisujesz, może wynikać z kilku przyczyn, takich jak ograniczenia po stronie serwerów o2.pl i wp.pl, nieprawidłowe ustawienia synchronizacji w Outlooku, problemy z protokołami IMAP/POP3, a także potencjalne błędy w samej aplikacji Outlook 2024. Poniżej znajdziesz szczegółowe kroki, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.

Szczegółowa analiza problemu:

1. Sprawdzenie ustawień synchronizacji w Outlooku
    - W Outlooku 2024 przejdź do ustawień konta dla o2.pl i wp.pl.
    - Sprawdź, czy w opcjach synchronizacji nie masz ustawionego limitu czasowego, np. "Pobierz wiadomości z ostatnich X miesięcy". Ustaw opcję na "Wszystkie wiadomości", jeśli jest dostępna.
    - W niektórych wersjach Outlooka domyślnie ustawiona jest synchronizacja tylko z ostatnich kilku miesięcy, aby oszczędzać miejsce na dysku.

2. Sprawdzenie ustawień IMAP/POP3
    - Upewnij się, że używasz prawidłowych ustawień serwerów pocztowych:
    - o2.pl:
    - IMAP: `imap.o2.pl`, port 993, SSL/TLS
    - SMTP: `smtp.o2.pl`, port 465, SSL/TLS
    - wp.pl:
    - IMAP: `imap.wp.pl`, port 993, SSL/TLS
    - SMTP: `smtp.wp.pl`, port 465, SSL/TLS
    - Jeśli korzystasz z POP3, rozważ przejście na IMAP, który lepiej synchronizuje foldery i wiadomości.

3. Problemy z serwerami o2.pl i wp.pl
    - Niektóre serwery pocztowe mogą mieć ograniczenia dotyczące dostępu do starszych wiadomości przez protokoły IMAP/POP3. Skontaktuj się z pomocą techniczną o2.pl i wp.pl, aby upewnić się, że nie ma takich ograniczeń.
    - Sprawdź, czy na stronach pomocy technicznej o2.pl i wp.pl nie ma informacji o problemach z synchronizacją z Outlookiem 2024.

4. Uwierzytelnianie dwuskładnikowe i hasła aplikacji
    - Jeśli masz włączone uwierzytelnianie dwuskładnikowe, upewnij się, że wygenerowałeś hasło aplikacji dla Outlooka. Standardowe hasło może nie działać poprawnie w przypadku aplikacji zewnętrznych.
    - Instrukcje dotyczące generowania haseł aplikacji znajdziesz na stronach pomocy o2.pl i wp.pl.

5. Zresetowanie profilu Outlooka
    - Czasami problem może wynikać z uszkodzonego profilu Outlooka. Spróbuj utworzyć nowy profil:
    - Zamknij Outlooka.
    - Otwórz narzędzie "Outlook Profile Manager" (lub odpowiednik w zależności od wersji).
    - Utwórz nowy profil i dodaj do niego konta o2.pl i wp.pl.
    - Sprawdź, czy problem z synchronizacją został rozwiązany.

6. Aktualizacja Outlooka i systemu Windows
    - Upewnij się, że masz zainstalowaną najnowszą wersję Outlooka 2024. Aktualizacje mogą zawierać poprawki błędów związanych z synchronizacją.
    - Zaktualizuj również system Windows 10 do najnowszej wersji, aby wyeliminować potencjalne problemy z kompatybilnością.

7. Sprawdzenie ustawień antywirusowych i firewall
    - Czasami oprogramowanie antywirusowe lub firewall może blokować dostęp Outlooka do serwerów pocztowych. Tymczasowo wyłącz oprogramowanie antywirusowe i firewall, aby sprawdzić, czy problem ustąpi. Jeśli tak, dodaj Outlooka do wyjątków w ustawieniach zabezpieczeń.

8. Naprawa pliku danych Outlooka (OST/PST)
    - Jeśli problem nadal występuje, spróbuj użyć narzędzia `SCANPST.EXE` do naprawy pliku danych Outlooka. Uszkodzone pliki danych mogą powodować problemy z synchronizacją.

Aktualne informacje i trendy:
    Zgodnie z najnowszymi informacjami, Outlook 2024 wprowadza zmiany w sposobie synchronizacji kont e-mail, co może powodować problemy z niektórymi dostawcami poczty, takimi jak o2.pl i wp.pl. Warto śledzić aktualizacje Outlooka, ponieważ Microsoft regularnie wprowadza poprawki do problemów zgłaszanych przez użytkowników.

Wspierające wyjaśnienia i detale:
    - IMAP vs POP3: IMAP jest preferowanym protokołem do synchronizacji, ponieważ pozwala na synchronizację wiadomości na wielu urządzeniach i folderach. POP3 pobiera wiadomości na jedno urządzenie i domyślnie usuwa je z serwera.
    - Hasła aplikacji: W przypadku włączenia uwierzytelniania dwuskładnikowego, standardowe hasło może nie działać w aplikacjach zewnętrznych, takich jak Outlook. W takim przypadku konieczne jest wygenerowanie specjalnego hasła aplikacji.

Praktyczne wskazówki:
    - Testowanie na innym urządzeniu: Jeśli masz możliwość, spróbuj skonfigurować te same konta na innym urządzeniu z Outlookiem 2024, aby sprawdzić, czy problem występuje również tam.
    - Korzystanie z alternatywnych klientów pocztowych: Jeśli problem nie zostanie rozwiązany, rozważ tymczasowe korzystanie z innego klienta pocztowego, np. Mozilla Thunderbird, który może lepiej współpracować z o2.pl i wp.pl.

Ewentualne zastrzeżenia:
    Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatu, problem może leżeć po stronie serwerów o2.pl i wp.pl, które mogą mieć ograniczenia w synchronizacji z nowymi wersjami Outlooka. W takim przypadku warto zgłosić problem do Microsoftu lub dostawców poczty, aby uzyskali więcej informacji i ewentualnie wprowadzili poprawki.

Sugestie dalszych badań:
    - Śledzenie aktualizacji Outlooka: Regularnie sprawdzaj, czy Microsoft nie wydał nowych aktualizacji, które mogą rozwiązać problem.
    - Kontakt z pomocą techniczną: Jeśli problem będzie się utrzymywał, skontaktuj się z pomocą techniczną Microsoftu oraz o2.pl i wp.pl, aby uzyskać dalszą pomoc.

Krótkie podsumowanie:
    Problem z synchronizacją kont o2.pl i wp.pl w Outlooku 2024 może wynikać z ustawień synchronizacji, problemów z serwerami pocztowymi lub błędów w samej aplikacji. Zalecam sprawdzenie ustawień kont, zresetowanie profilu Outlooka, aktualizację oprogramowania oraz kontakt z dostawcami poczty, jeśli problem będzie się utrzymywał.

Czy próbowałeś już któregoś z powyższych kroków? Jeśli tak, daj znać, które z nich przyniosły rezultaty, a jeśli nie, spróbuj i daj znać, jak poszło!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21253413
    robcook
    Poziom 13  
    Uzupełniam informacje jak by były nie zrozumiane :
    Konto o2. i wp nie synchronizuje z ostatnich miesięcy, starsze wiadomości ładuje.

Sprawa identyczna na innym laptopie- świeży system i konto o2.pl synchronizuje tylko - do kwietnia 2024
  • REKLAMA
  • #4 21254778
    robcook
    Poziom 13  
    Dziś "przeszedłem " do klasycznego programu Outlook" (taki przycisk w nowym Outlook) i tak problemu nie mam . Konta w nim zarejestrowałem i się synchronizują.
  • #5 21254892
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    robcook napisał:
    przeszedłem " do klasycznego programu Outlook" (taki przycisk w nowym Outlook) i tak problemu nie mam

Jak zwykle nowsze jest wrogiem starego dobrego działającego ;-)
    Widać coś im w MS nie wyszło...
REKLAMA