logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZIA 428 - wymiana uszkodzonej triaka i rezystora na płycie sterującej

jc78 07 Paź 2024 12:51 306 6
REKLAMA
  • #1 21253861
    jc78
    Poziom 9  
    Amica ZIA 428 - wysadziło jeden z elementów na płycie sterującej.

Hej, być może ktoś miał podobny przypadek, na skutek upalenia wtyczki przy silniku/kondensatorze zrobiło się zwarcie i wysadziło jedną kość z modułu sterującego wraz z rezystorem. Być może ma ktoś zdjęcie tego samego modułu bądź doradzi czy ta kość która występuje w innych konstrukcyjnie bliźniaczych modułach może być po prostu zastąpiona inną z innego modułu? Dołączam zdjęcia tego co wybuchło.
    Moduł sterujący Amica ZIA 428 z wyraźnie widocznymi elementami elektrycznymi i uszkodzonym rezystorem. Uszkodzenie na płytce sterującej - widoczny wymontowany element Zbliżenie na uszkodzoną część płyty sterującej z wypaloną kością i rezystorem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21254115
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    Jest to triak T410-600B. Tyle że jest on sterowany przez rezystor R2 z portu mikroprocesora. Jeśli R2 wygląda tak jak wygląda na zdjęciu to na 99,9% port jest uszkodzony.
    Zielona płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i komponentami elektronicznymi, w tym mikrokontroler.
  • REKLAMA
  • #3 21254316
    jc78
    Poziom 9  
    >>21254115 >>21254115 To oznacza że główny układ mogło zabrać ze sobą ?
  • Pomocny post
    #4 21254412
    alekt77
    Poziom 40  
    Mogło. Wylutuj resztki R2 i triaka. Sprawdź podłączając miernik na teście diody lub omomierz do tego wyprowadzenia µp i do - lub + zasilania (są na 4 i 8 pinie U3) i ewentualnie porównaj z odczytami z wyprowadzeń µp idących na rezystory R3 - R14. W razie wątpliwości przy pomiarach posiłkuj się tematem: Link.
  • REKLAMA
  • #5 21254519
    jc78
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za wskazówki. W międzyczasie rozmawiałem z kolegą, który ogarnia dużo mocniej elektronikę niż ja i sugerował, aby sprawdzić, czy jest przejście pomiędzy górnym pinem R2, tym od strony mikroprocesora, a kondensatorem np. C3, jest przejście do masy tego kondensatora. Inne rezystory tego nie wykazują. Czy to oznacza, że jednoznacznie mikroprocesor odleciał również? Szukałem modułu i jest problem z dostępnością, dlatego szukam opcji na tym module. Tyle że jak procek też jest uwalony, to raczej słabe szanse na naprawę pewnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21254602
    alekt77
    Poziom 40  
    jc78 napisał:
    sugerował aby sprawdzić czy jest przejście pomiędzy górnym pinem R2 tym od strony mikroprcesora a kondensatorem np. C3

To jest to o czym pisałem, kondensator C3 jest na napięciu zasilania sterownika.
    jc78 napisał:
    jest przejście do masy tego kondensatora

Co to znaczy przejście od masy, jaka jest rezystancja tego"przejścia", i co uważasz za masę kondensatora?
    jc78 napisał:
    Inne rezystory tego nie wykazują.

I to jest informacja. Czyli mikroprocesor trup. Poszukaj w internecie może znajdziesz taki sterownik do dokładnie Twojej zmywarki(program w mikroprocesorze!) z demobilu. Jak będziesz miał szczęście to trafisz na taki i do tego sprawny!
    Zadzwoń tu: Link i podając sprzedawcy dane swojej zmywarki ustal czy sprzedawany przez nich programator pasuje do Twojej. Oceń na podstawie wieku i stanu zmywarki czy inwestycja w nią ma sens.
  • #7 21254922
    jc78
    Poziom 9  
    alekt77 napisał:
    Co to znaczy przejście od masy, jaka jest rezystancja tego "przejścia", i co uważasz za masę kondensatora?

Chodziło mi o przejście/zwarcie czyli miernik piszczy do nogi "-" tego kondensatora od górnego pinu R2.
    Dzięki za pomoc, sprawdzę czy to ma sens ekonomiczny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modułem sterującym w zmywarce Amica ZIA 428, gdzie doszło do uszkodzenia triaka T410-600B oraz rezystora R2 w wyniku zwarcia spowodowanego upaleniem wtyczki. W odpowiedziach zasugerowano, aby wylutować uszkodzone elementy i sprawdzić port mikroprocesora, co może wskazywać na jego uszkodzenie. Użytkownik rozważał możliwość zastąpienia uszkodzonego triaka innym z podobnego modułu, jednak obawy dotyczące stanu mikroprocesora mogą utrudnić naprawę. Wskazano również na możliwość zakupu używanego modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA