logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 6L - nieregularne przesunięcie górnego marginesu o 2 cm podczas druku

iquest 10 Gru 2005 07:56 2051 11
REKLAMA
  • #1 2070240
    iquest
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Mam taki ciekawy przypadek.Drukarka drukuje strone testową z przesunietym marginesem górnym o 2cm.Wystepuje to powiedzmy na 5 stonach pozniej na jednej jest dobrze, niezwasze to jest takie cykliczne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2070921
    iquest
    Poziom 17  
    Zestaw pobierania papieru wraz z separatorem nowy.Pewnie masz racje bo feed assembly nie został wymieniony tylko oczyszczony.Wynikałoby z tego, ze papier ma poslig w trakcje druku.
  • REKLAMA
  • #4 2071040
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    No to go podmień. Radziłbym ci jednak podmienić całość, gdyż oprócz zużywającego się "łoża" w którym osadzone są te kółeczka, problem może tkwić jeszcze w czujniku przejścia papieru, który tam jest zamontowany.
    Pozdrawiam
  • #5 2071480
    iquest
    Poziom 17  
    Czy możesz polecic gdzie kupic ten element ?
  • #6 2071542
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    A tak zapytam : w którą stronę przesunięty jest ten margines? tak że obcina rysunek czy od górnej krawędzi do poczętku obrazka jest 2 cm?? co do częsci to każdy pożądny serwis powinien to mieć od ręki.. jak kosztuje więcej niż 12 zł netto (chodzi o rolkę) to zdzierają :P .. autoryzowanym dealerem części HP jest Dacpol ( www.dacpol.com.pl ). z tym że przygotuj się na pytanie o nr katalogowy części ( partsurfer.hp.com).. z tym że tak czytam i czytam i mam ochotę całą dyskusję przenieść do działu dla początkujących serwisantów, z tego powodu że o problemy z prowadzeniem papieru w tej drukarce to już nie jeden temat był tu omawiane. wystarczy poszukać.
  • #7 2071587
    iquest
    Poziom 17  
    Prowadzene papieru zgadzam sie było juz wiele.W moim przypadku drukarka została wyczyszczona i wymieniony zestaw pobierania papieru.Moje pytanie wzieło się wiec z faktu, ze układ prowadzenia papieru jest nowy i sprawny.drukarka drukuje strone testowa pomijajac 2 cm gornego widoku obrazu testowego.Nie wymieniłem jak zauważył a_paweł feed assembly i to jeszcze zostało do zrobienia.Kto by podejrzewał ze margines wydruku zalezy od tych rolek.Wiec w poniedziałek zamelduję czy to pomogło.Temat jesli nie na miejscu prosze umieścic zgodnie z terminologia lub usunąć.
  • #8 2077459
    iquest
    Poziom 17  
    Wytarcie prowadnicy feed assembly powodował ten bład.Zastosowałem przypiłowanie zaczepów łoża, o jakies 2 mm, problem ustąpił. Zakup feed assembly jak znalazłem to 15 zł, jednak nie jest sprzedawany razem z łóżem. Wymiana całej cześci z czujnikami i feed assembly to 15 $ wiec nie opłacalne.Dziekuje za pomoc.
  • #9 2077882
    a_pawel
    Poziom 27  
    Feed assy jest na 100% sprzedawany razem z łożem i z kółeczkami jako jeden cały moduł. Wiem, bo wiele razy zmieniałem. Więc albo tobie się coś pomyliło, albo ktoś chciał ci sprzedać element niekompletny.
    Pozdrawiam
  • #10 2077994
    iquest
    Poziom 17  
    Nie wiem jakie masz zrodła ,ja nieznalazłem :) Dzieki !!!
  • #11 2078576
    a_pawel
    Poziom 27  
    iquest napisał:
    Nie wiem jakie masz zrodła ,ja nieznalazłem :)

Np. Europarts :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2258940
    iquest
    Poziom 17  
    Dzieki za pomoc masz rację :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 6L (model C3990A) wykazywała problem z nieregularnym przesunięciem górnego marginesu o około 2 cm podczas drukowania stron testowych. Problem pojawiał się cyklicznie, co sugerowało niestabilność w podawaniu papieru. Po wymianie lub oczyszczeniu rolki poboru papieru oraz zestawu feed assembly (część RG5-3485), który zawiera dwa kółka i czujnik przejścia papieru, problem częściowo ustąpił. Okazało się, że zużycie prowadnicy feed assembly powodowało przesunięcia marginesu. Zastosowano mechaniczne poprawki, takie jak przypiłowanie zaczepów łoża o około 2 mm, co rozwiązało problem bez konieczności wymiany całego modułu. Feed assembly jest dostępny jako kompletny moduł z łożem i kółkami, a jego koszt oscyluje około 15 zł lub 15 USD w zależności od źródła. Autoryzowanym dostawcą części w Polsce jest firma Dacpol, a także Europarts. Wymiana feed assembly jest kluczowa dla stabilnego prowadzenia papieru i prawidłowego ustawienia marginesów w drukarce HP LJ 6L.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA