logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skonfigurować sieć VLAN z izolacją serwera przy użyciu ograniczonego routera?

newman93 10 Paź 2024 11:25 903 8
REKLAMA
  • #1 21257572
    newman93
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Przychodzę z pytaniem. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem osobą początkującą w obszarze sieci.
    Aktualnie posiadam taką konfigurację sieci.
    - Router główny Huawei Optixstar z tylko 1 VLAN-em do obsługi internetu - brak możliwości utworzenia nowych. Obsługuje on urządzenia LAN i WiFi.
    Do niego mam wpięte:
    - Router DSL Xiaomi skonfigurowany jako bridge do obsługi LAN i WiFi.
    - Switch aktywny TP-Link TL-SG105E z przełączaniem warstwy L2
    - 2x WiFi repeater Xiaomi
    - urządzenia końcowe WiFi
    Opis problemu:
    Do switcha jest podpięty serwer, który ma przekierowania na routerze z zewnątrz na portach HTTP i HTTPS. Chciałbym wydzielić ruch na serwerze do osobnego VLAN-u, żeby ktoś w jakiś sposób poprzez serwer - z zewnątrz - za pomocą tych otwartych portów nie dostał się do jakiegoś z moich urządzeń.
    Problem:
    Brak możliwości wydzielenia VLAN-u na routerze głównym.
    Pomysł:
    Chciałbym router główny potraktować jako punkt dostępu do internetu oraz zakupić nowy router z obsługą VLAN-ów, w tym ich routingu.
    Kroki:
    - wyłączenie WiFi na routerze głównym
    - Postawienie zaraz za routerem tylko 1 urządzenia - nowego routera, który będzie się z nim łączyć.
    - uruchomienie WiFi na dostawionym routerze i wydzielenie VLAN-ów pod aktywny switch, planuję 2 VLAN-y poprzez trunking. 1 pod serwer i drugi pod resztę urządzeń podpiętych pod switch. Reszta urządzeń podpiętych pod router działa na VLAN-ie routera głównego.
    - Routowanie na dostawionym routerze utworzonych VLAN-ów na VLAN routera głównego
    Czy taka konfiguracja zapewni mi izolację ruchu do serwera?
    Czy jak ostatecznie będzie routing na router główny - VLAN internetu, to izolacja będzie działać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21257607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21257708
    newman93
    Poziom 7  
    Kontaktowałem się z dostawcą internetu. Swojego routera potrzebują jako punkt diagnostyczny, więc musi pozostać, ale mogą go przepiąć na tryb bridge i dać mi dane do konfiguracji sieci na nowym routerze. Pojawia się więc pytanie, czy mój pomysł ma szansę zadziałać? Jak tak, to jaki router DSL polecacie? Nie ukrywam, że rozglądałbym się za jakimś starszym używanym sprzętem. Zależy mi, aby działał na oryginalnym oprogramowaniu.
  • REKLAMA
  • #4 21257755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21257774
    newman93
    Poziom 7  
    Chodziło mi o router, który polacze lan. Chyba, że powinienem mieć inny. Mam światłowód i on będzie wpięty w router dostawcy, ja chcę go przestawić jak poradzono na bridge i wpiąć w niego kablem ethernet kolejny router, który rzeczywiście będzie zarządzał siecią. Więc chodziło mi o PPPoE.
  • #6 21258006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21258108
    newman93
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Rozjaśniłeś mi sytuację.
    Poszukałem trochę informacji na temat mikrotików i router OS - dokładniej modelu hap AC3, ponieważ szukam taniego rozwiązania. Dochodzę do wniosku, że jest to router dla profesjonalistów. Nie wiem, czy wykorzystam jego możliwości.
    Znalazłem też informacje na temat OpenWRT i nie wiem, czy nie wystarczyłby on i jakiś tani router - jak tak, to jaki?
    Potrzebuję tylko podział sieci na VLANy poprzez LAN oraz udostępnianie WiFi na VLANie, a także kontrolę ruchu pomiędzy VLANami. Tylko 1 połączenie LAN będzie miało konfigurację do 3 VLANów, na reszcie portów LAN będzie szedł 1 VLAN, aby urządzenia działały w trybie bridge.
    Czytałem, że w przypadku konfiguracji VLANów i reguł firewalli router może mieć problemy z wydajnością. Aktualnie posiadam internet 300 Mb/s. Nie spodziewam się, żeby w najbliższej przyszłości wzrósł ponad 500 Mb/s. Problemem może być obciążenie sieci. Na raz może korzystać z niej poprzez LAN lub WiFi do 30 urządzeń. Aktualnie bez segregacji sieci na VLANy taka prędkość jest wystarczająca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21258219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21284905
    newman93
    Poziom 7  
    Zdecydowałem się na Xiaomi AX3000T. Nowe wersje OpenWRT podobno wspierają już wszystkie wersje chipów z produktów z chińskiej dystrubucji - był z tym problem. Router dostawcy zostanie przedstawiony na tryb bridge, aby uzyskać na Xiaomi stałe IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie sieci VLAN z izolacją serwera, mając ograniczenia w routerze głównym Huawei Optixstar, który obsługuje tylko jeden VLAN. Planuje przestawić ten router w tryb bridge i zakupić nowy router, który umożliwi zarządzanie VLAN-ami. W dyskusji polecane są routery Mikrotik, w tym model RB750Gr3 (Hex) oraz Xiaomi AX3000T, które wspierają OpenWRT. Użytkownik potrzebuje podziału sieci na VLAN-y oraz kontroli ruchu między nimi, a także rozważa wydajność routera przy obciążeniu do 30 urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA