logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diodę sygnalizującą stan subwoofera pasywnego?

zawiecha 10 Gru 2005 14:17 1583 9
REKLAMA
  • #1 2071039
    zawiecha
    Poziom 11  
    witam właśnie jestem w trakcie robienia subbwoofera pasywnego, chciałbym umieścić w nim diodę która sygnalizuje że subwoofer jest wyłączony, a gdy jest włączony to dioda gaśnie, czy można coś takiego zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2071051
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    A niby co ma być włączone w subwooferze PASYWNYM????
  • REKLAMA
  • #3 2071094
    zawiecha
    Poziom 11  
    chodziło mi o to ze chce zamontowac do niego przełącznik żeby grał lub nie, i gdy go wyłącze żeby świeciłą się dioda (zasilana np baterją), a gdy go włącze przestawała się świecić
  • #4 2071119
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ile W bedzie miał ten sub??Bo taki zwykły przełącznik to niewiem czy wytrzyma taka moc:|
  • REKLAMA
  • #5 2071349
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Obliczasz jaki prąd płynie przez głośnik.
    Szukasz podwójnego przełącznika na podobny prąd.
    Montujesz układ podobny do tego w załączniku.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć diodę sygnalizującą stan subwoofera pasywnego? przełącznik.jpg (7.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2071516
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Możesz doprowadzić trzeci przewód ze wzmacniacza który dolączysz do diody. Powiedzmy podpinasz się pod zasilanie preampa +15Volt dajesz rezystor ograniczający prąd. Diodę laczysz między rezystor ograniczający prąd a masę układu (jesli subwoofer jest niemostkowany - głośnika powinien iść na mase całego wzmacniacza).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2072644
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Zastanawiam się nad sensem Twojego pytania: jeżeli subwoofer jest wyłączony, to go nie słychać, jeżeli jest włączony - to go słychać. Czy trzeba jeszcze jakiejś dodatkowej sygnalizacji? Myślę, że niecelowe jest włączanie w obwód dodatkowych przełączników czy przekaźników, im mniej tego typu połączeń, tym mniej problemów. Poza tym, zastanów się jak rozwiążesz problem wymiany baterii? Będziesz demontował suba, czy zamontujesz na obudowie pojemnik na baterie? A może w tunel bass-refleks wstawisz wiatrak połączony z prądnicą do ładowania baterii - to oczywiście żart.
  • REKLAMA
  • #8 2073253
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Ja mówiłem o trzecim kablu ze wzmacniacza tego, do którego masz wpięty subwoofer - przynajmniej nie trzeba bulić na baterie.

Za niedługo będzie gwiazdka, będzie czym poświecić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2075085
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Już chyba lepiej zrobić na tranzystorku diodę, która będzie się zapalała przy mocnym sygnale na głośniku jako ostrzeżenie. I żadne zasilanie nie bedzie potrzebne.
  • #10 2075650
    zawiecha
    Poziom 11  
    md ta dioda to tak bo mi się podoba, każdy ma inny gust

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia diody sygnalizującej stan subwoofera pasywnego, która świeciłaby, gdy subwoofer jest wyłączony, a gasła po włączeniu. Subwoofer pasywny nie posiada własnego zasilania, więc zaproponowano zastosowanie przełącznika dwubiegunowego o odpowiedniej wytrzymałości prądowej do sterowania diodą. Alternatywnie zasugerowano doprowadzenie trzeciego przewodu ze wzmacniacza, np. zasilania preampa +15 V, z rezystorem ograniczającym prąd do diody połączonej do masy, co eliminuje potrzebę baterii. Wskazano również możliwość wykorzystania tranzystora do sterowania diodą na podstawie sygnału audio z głośnika, co pozwoli na sygnalizację obecności sygnału bez dodatkowego zasilania. Podkreślono, że dodatkowe przełączniki i baterie mogą komplikować konstrukcję i utrudniać konserwację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA