logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 2.0 Diesel 136KM - Nie odpala na ciepłym, błąd 42 DDE EEPROM

tomek9828 16 Paź 2024 18:20 873 2
REKLAMA
  • #1 21265574
    tomek9828
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Witam, jestem posiadaczem poczciwej e46 z silnikiem diesla 2.0 o mocy 136 KM. Ostatnio pojawił mi się taki problem, że samochód na zimnym odpala od strzała i jedzie całkowicie normalnie, ale wystarczy przejechać kilka kilometrów i po zgaszeniu samochód już nie chce odpalić. Kręci, a nie odpala i trzeba czekać kilka godzin, aż załapie. Podłączałem komputer i wyświetlało mi błąd „42 - Sterownik DDE (EEPROM i konfiguracja)”. Znalazłem na allegro używany (ale podobno w pełni sprawny) zestaw sterownik silnika EWS pestka do kluczyka, jednak po wymianie problem nadal jest ten sam, błąd również się wyświetla. Dodam, że wymianę robiłem na odłączonym aku, żeby nie uszkodzić „nowego” kompa. Podejrzewam, że jeszcze może być uwalony czujnik położenia wału lub czujnik położenia wałka rozrządu, ale chciałbym się najpierw poradzić. Na koniec dodam tylko, że nie jestem mechanikiem, ale lubię sobie pogrzebać i jak do tej pory wszystkie naprawy ogarniałem sam. Z góry dzięki za pomoc, pozdro :D
  • REKLAMA
  • #3 21275621
    tomek9828
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Po kilku dniach nierównej walki, sprawdzeniu sterownika i czujnika położenia wału znalazłem przyczynę mojego problemu.
    U mnie okazało się, że auto nie chce palić na ciepłym przez walniętą pompę wtryskową. Znajomy sprzedał mi fajny patent jak to sprawdzić, gdy auto na zimnym pali normalnie. Mianowicie przejechałem się tak, aby złapała temperaturę i po zgaszeniu nie chciała już odpalić. Następnie zimną wodą z węża przez około 5 minut polewałem pompę wtryskową, aby ją schłodzić. Po tym krótkim zabiegu auto zapaliło od strzała, gdzie bez tego musiałbym odczekać co najmniej kilka godzin, aby odpaliła. Wniosek jest prosty - pompa do wymiany…
    Może komuś ten post jeszcze pomoże 😄
REKLAMA