logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa Minolta Program 5400 HS jak przerobić na 5400 HS (D)

tengu 10 Gru 2005 16:56 4863 11
REKLAMA
  • #1 2071451
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Jak w temacie. Będę baaaardzo wdzięczny za schemat przeróbki tej lampy błyskowej.
  • REKLAMA
  • #2 4755650
    sisu
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    czasu sporo minęło.. zgłębiłeś może temat?
    może wiesz chociaż jakim sposobem 'gada' aparat z lampą, po tych 4 pinach? jakaś rozpiska?
  • REKLAMA
  • #3 7434308
    hudydg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    znalazłem schemat i zaczynam produkcję konwerterów do lamp działają z alphą takie lampy jak 5400hs, 3500ix, 5200i 5400xi, działa wszystko oprócz HSS w WL, jak jest ktoś zainteresowany proszę o PW.

Ps. zrobiłem sobie konwerter i 5400HS działa z mojąA100, konwerter jest schowany w lampie.

pozdrawiam
  • #4 7797105
    hudydg
    Poziom 11  
    Witam, konwerterki rozgryzione, sam zrobiłem kilka, polecam strony poniższe

http://www.voitzsch.net/index.php/en/flashconv-a-minolta-flash-converter
    http://klubkm.pl/forum/showthread.php?s=4875bd018283607cac9934c53cf09cb5&t=8406&page=64

jest tam co nieco o konwerterach, schemat płytki, soft itp,. jak coś to pisz na PW, zostało mi kilka płytek, wykonanych przez profesjonalny zakład, z maską i nadrukiem.
  • #5 10434598
    hudydg
    Poziom 11  
    W związku z pojawiającymi się co jakiś czas mailami:

tylko 5400hs może współpracować z puszkami nowszymi niż A200, z racji, na kontrolę błysku. W nowszych puszkach do pomiaru błysku wykorzystywany jest przedbłysk HSS, a tylko 5400hs i nowsze lampy go obsługują.

Z puszką A100 działają prawie wszystkie stare lampy minolty.
  • REKLAMA
  • #6 10683762
    thimo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    A czy montował już ktoś konwerter z voitzsch.net w wersji przewlekanej?
    Jest w tej lampie na tyle miejsca?
    Pozdrawiam.
  • #7 10999406
    sola111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, jestem szcześliwym posiadaczem minolty 5400hs oraz sony a350, dzięki śledzeniu forum podanego w linku powyżej udało mi się zrobić ten konwerterek ale niestety mam problem ze skompilowaniem odpowiedniego wsadu pamięci pod ten zestaw.. an forum jest podane jak przerobic ta lampe żeby działała z aparatami Dynax oraz informacja ze da sie to tez zrobic do Sony Alfa ale konkretnego pliku .hex ktory moglbym wgrac nie ma.. mam kolege który ma programator wiec z wgraniem wsadu tez nie bede miał problemu ale nie potrafie sam sobie go przygotować wiec mam wielką prośbe jeśli ktoś jest w stanie udostępnić mi gotowy wsad pamieci byłbym baaaaardzo wdzięczny, w razie czego podam swojego meila sola11(_at_)poczta.onet.pl z góry dzięki za pomoc!

Dodano po 1 [minuty]:

thimo napisał:
    A czy montował już ktoś konwerter z voitzsch.net w wersji przewlekanej?
    Jest w tej lampie na tyle miejsca?
    Pozdrawiam.

Tak ja probowałem ale miejsca tyle niestety nie ma trzeba by chyba troche tuningowac obudowe czego ja nie chciałem robić wiec zrobiłem ostatecznie w smd.
  • REKLAMA
  • #8 10999480
    thimo
    Poziom 12  
    Faktycznie nie ma tam na za dużo miejsca i ja też zrobiłem w smd (mam 5400hs i d5d).

Zastanawia mnie tylko fakt czemu nie można by "zrobić" kilkunastu plików hex do każdej kombinacji z tabelki typu "aparat->lampa" i z takiej tabelki na jednej stronie każdy mógłby sobie pobrać gotowy wsad (także z wersją WL/zwykła). Tabelka mogłaby zawierać od razu również informację, czy dany aparat współpracuje z przerabianą lampą itd. Taką stronę mogę nawet przygotować, tylko hex-y musi mi ktoś podesłać.. :(
    Moje konwertery (zrobiłem dwa) niestety nie bardzo chcą współpracować i nie mam żadnej pewności że nie jest to wina właśnie kompilacji.. Tkwię w tym już dobrych kilka miesięcy i ciągle kropka.

Pytałem w kilku miejscach i nadal nie bardzo mogę zrozumieć, dlaczego gdy prosząc o jednorazową pomoc w rodzaju "ryba" (czyt. wsad) wszyscy na siłę chcą mi dać "wędkę", mimo że jakaś ona waciana.. :(

Wypowie się ktoś w sprawie wsadów do takiej tabelki? Chyba nie byłoby to jakimś łamaniem praw autorskich Sebastiana Voitzscha??

Pozdrawiam.
  • #9 10999703
    sola111
    Poziom 10  
    Mam ten sam problem, wszysko ladnie opisane ale "ryba" jest tylko pod dynaxa a do sony trzeba by przerobic wiec taka tabelka faktycznie by sie przydała. na pewno sa juz gotowe i przetestowane wsady pod taki zestaw (5400hs + sony alfa) i tu prośba do kolegi Hudydg bo wiem że jest w temacie i na pewno ma taki wsad o jaki nam chodzi, pozostaje nadzieja że się odezwie;)
  • #10 10999819
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Drodzy koledzy.
    Ja kompletnie nie rozumiem, o co wam chodzi.
    Każdy plik, załączony na stronie autora, zawiera poza kodem źródłowym w AVR-GCC, także skompilowany ROM, który wystarczy wgrać do mikro-kontrolera.
    Dołączony Rom znajduje się tam w postaci HEX i nazywa się rom.hex (dla wersji HSS są to rom.hex i eeprom.hex ).
    Na czym polega problem ?
    Załączniki:
    • flashconv-0.9.8_rom_bin_eeprom_hex.zip (1.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flashconv.hss_rom_eeprom_hex_file.zip (1.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flashconv-0.8.3_rom_hex_file.zip (1.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10999861
    thimo
    Poziom 12  
    Ale w instrukcji wyraźnie jest wytłumaczone, że należy zmienić definicję stałych programu (to co się tam zamienia w komentarz tak się chyba nazywa w const.h) w zależności od posiadanego aparatu i lampy, a autor i tak już dużo zrobił i nie zamieszczał wszystkich kombinacji.
    Idąc tym tropem, jeśli autor skompilował wersję hss w takiej postaci jakie pobiera się źródła ze strony to jest to dla lampy owszem 5400hs, ale dla aparat d7d, a ja takiego nie posiadam. A więc? :D

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #12 11000299
    sola111
    Poziom 10  
    Dokładnie. czyli ze jest juz skompilowany gotowy wsad do procesora pod warunkiem ze ktos ma aparat d7d bo jeżeli jest posiadaczem aparatu sony to ten wsad mu nie zadziała bo najpierw trzeba przerobić ten kod źródłowy tzn tak jak Thimo napisał pogrzebać w pliku const.h i ponownie skompilować rom.hex ale w wersji pod sony i dopiero wtedy bedzie to działało jak należy.. i właśnie z tym przerobieniem i ponownym skompilowaniem wsadu mamy problem... Na stronie autora faktycznie jest dostępnych kilka wersji tego wsadu ale tak na prawdę są to tylko kolejne (ulepszane) wersje jednego wsadu pod zestaw minolta 5400HS + dynax D7D.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki lampy błyskowej Minolta Program 5400 HS na wersję 5400 HS (D) umożliwiającą współpracę z aparatami Sony Alpha oraz Dynax. Użytkownicy wymieniają się informacjami o schematach konwerterów, które pozwalają na kompatybilność lampy z różnymi modelami aparatów, zwłaszcza w kontekście obsługi funkcji HSS (High-Speed Sync). Wskazano, że tylko lampa 5400 HS współpracuje z nowszymi korpusami niż A200 ze względu na kontrolę błysku i przedbłysk HSS. Problemem jest brak gotowych, skompilowanych plików wsadu (ROM) dla konfiguracji z aparatami Sony Alpha, co wymaga modyfikacji i rekompilacji kodu źródłowego w pliku const.h oraz ponownego wgrania do mikrokontrolera. Użytkownicy dyskutują o ograniczeniach przestrzennych w obudowie lampy dla montażu konwerterów, preferując wersje SMD. Proponowana jest idea stworzenia tabeli z gotowymi plikami hex dla różnych kombinacji aparat-lampa, co ułatwiłoby przeróbkę. Linki do stron z dokumentacją i schematami konwerterów są udostępniane, a także informacje o dostępności profesjonalnie wykonanych płytek PCB. Podkreślono, że dostępne pliki wsadu na stronie autora dotyczą głównie zestawu Minolta 5400 HS z Dynax D7D, a ich adaptacja do Sony wymaga ingerencji w kod źródłowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA