logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Fondital Antea KC 24 - brak reakcji na CWU, błędy E02 i E86, pompa?

jacekKacz 22 Paź 2024 16:47 2388 7
  • #1 21273001
    jacekKacz
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Prośba o pomoc w diagnozie usterki kotła https://www.fondital.com/pl/pl/antea-kc Antea KC 24.

Po podłączeniu, odpowietrzeniu.

1/ Brak reakcji na uruchomienie ciepłej wody użytkowej - kocioł nie włącza się - brak reakcji, brak kodów błędów

2/ W trybie funkcji czyszczenia komina. Kocioł się uruchamia, podgrzewa wodę i program leci - ale w losowym momencie przed upływem 15 minut zwraca E02 lub E86 co według instrukcji oznacza zbyt szybki wzrost temperartury zasilania (E86), E02 zbyt szybki wzrost temperatury zasilania

Odziwo do pompy obiegowej podłączona jest jedna kostka zasilania grubsza 3 pinowa, oraz jest też mniejsza 3 pinowa (ale nie była podłączona). podłączenie jej w zacisk nie zmienia obrazu sytuacji.
    Trudno mi stwierdzić czy pompa działa czy nie, - mierzyłem napięcie na większej kostce podczas pracy programu czyszczenia komina (ale napięcia nie było - chociaż długo tego nie sprawdzałem). Jakieś tam odgłosy słychać, ale trudno jednoznaczenie stwierdzić czy pompa pracuje. Wyjście/Wejście CO ciepłe, ale w dalszej odległości od kotłoa rury/grzejniki zimne, więc obiegu nie ma. Powtórnie odpowietrzone, ciśnienie 1,3-1,5 bar
  • #2 21273109
    Bziik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    >>21273001

Czujnik temp podłączony?
    Pompa do sprawdzenia.
    Ewentualnie zawory zwrotne jeżeli zastosowano w układzie do sprawdzenia!!
    Kiedyś !Sic! sam zamontowałem w złą stronę i było podobnie :p
  • #4 21273527
    Bziik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A w trybie CO działa poprawnie?
  • #5 21273645
    jacekKacz
    Poziom 9  
    Nie też się nie odpala, odpala się tylko jak robię ten test komina

Dodano po 11 [godziny] 39 [minuty]:

Próbuję odpowietrzyć pompę obiegową, ale coś nie mogę znaleźć sposobu. Jest tam pompa vilo Pompa Wilo Para IN MSL 12/6 PWM kotła Antea Condensing Fondital
    ale jej starszy model - bez przycisku, śruby w osi. Widzę na niej tylko zawór spustowy oraz czerwony mniejszy grzybek na którym są strzałki góra/dół - można go podnieść śrobokrętem, ale nie daje to żadnego efektu. Ktoś kojarzy jak to zrobić ? Niestety nie mogę się doszukać żadnej instrukcji / odnaleźć tego modelu

jest tam taki odpowietrznik:
    https://allegro.pl/oferta/odpowietrznik-pompy-wilo-viessmann-i-inne-16245514531
  • #6 21276962
    jacekKacz
    Poziom 9  
    Zabrałem się za wymontowanie pompy co, ale utknąłem na wyjęciu jej z obudowy po gwint wystaje za jej obrys (podłączenie powrotu), znalazłem pod nią zawleczkę wyjmowaną ale nie do końca wiem co teraz zrobić - spodziewam się, że ten nypel powinienem jakoś wykręcić / wyjąć? kojarzy ktoś ? pewnie w innych kotłach jest podobnie

podobny mode
    Pompa cyrkulacyjna Wilo z widocznymi przyłączami i etykietą.
  • #7 21280258
    jacekKacz
    Poziom 9  
    Ok zdjąłem pompę i wymiennik. Wyczyściłem - faktycznie w środku dużo czarnej wody, trochę kamienia. Wyczyściłem i wydaje się, że w wymienniku przepływ jest. Pompa wygląda na zdrową, wyczyściłem
    Po złożeniu w całość sytuacja bez zmian

1/ Od razu po włączeniu E02 - pompa obiegowa /
    2/ po resecie = tryb weryfikacji spalania - chwilę się pokręci i znowu E02 lub E86.

1/ Rura powrotu nagrzewa się tylko od góry - pompa i górna cześć rury powrotu gorąca
    2/ Rura zasilania nagrzewa się tylko od góry

Czego dalej szukać ? Jak wykluczyć, ze przyczyną jest zapowietrzenie? Mam odkręcone odpowieterzniki na górze pieca, na pompie, mam tez dwa automaty w obiegu powrót/zasilanie oraz odpowieterzałem kaloryfery
  • #8 21280908
    jacekKacz
    Poziom 9  
    Witam, podsumuję ten wątek:
    1/ Na błędy obiegu pomogło czyszczenie wymiennika
    2/ na CWU jeszcze sprawdzam czujnik przepływu do wymiany - nie zwiera NO przy żadnym przepływie - a przy najmniej przy moim. Próby przepłuwu metodą wiadro i stoper pokazuja, że powinien się uruchomić. Zwarcie ręcznie styków czujnika natychmiast startuje przekaźnik i piec. Zatem do wymiany
    3/ Dodatkowym problemem - aż wstyd się przyznać był brak zworki na CO a odłączony termostat
    Dziękuję za nieliczną pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Fondital Antea KC 24, który nie reaguje na uruchomienie ciepłej wody użytkowej (CWU) oraz generuje błędy E02 i E86 podczas testu czyszczenia komina. Po sprawdzeniu podłączeń i odpowietrzeniu, użytkownik zauważa, że pompa obiegowa (Wilo) nie działa prawidłowo. Po wymontowaniu i czyszczeniu pompy oraz wymiennika, błędy E02 i E86 nadal występują. Użytkownik odkrywa, że czujnik przepływu CWU nie działa, co może być przyczyną problemu. Dodatkowo, brak zworki na CO oraz odłączony termostat również wpływają na funkcjonowanie kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA