logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550TM - obraz w formacie pocztówki po wyjściu ze stanu czuwania

wijar 14 Kwi 2003 16:12 1622 5
REKLAMA
  • #1 187244
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam panowie.mam elemisa z tematu i w nim dziwną usterkę: po pierwszym załączeniu wył. sieciowym tv rusz zarówno z klawiatury jak i z pilota lecz po wyłączeniu go z pilota do czuwania i ponownej próbie uruchomienia czy to z pilota czy z klawiatury włacza się jednak obraz pojawia się w formacie pocztówki, kondensatory przy Bu zmienione ,w zasilaczu zmienione ,przy stabilizatorach 5,12 i 8V zmienione, dla pewności podstawiony tda8362 i dalej to samo impulsy nabazzie bu wyglądają na prawidłowe.dalej już straciłem wątek może ktoś się spotkał z czymś takim.
    p.s. po ponownym wyłączeniu go wył. sieciowym i włączeniu uruchamia się poprawnie aż do przełączenia go znowu do stand-by. z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 187287
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Według mnie masz padnięty zasilacz.Zmierz nap. , szczególnie zasilające BU.Chyba, że zawęzony jest w pionie, ale tego nie określiłeś .
  • REKLAMA
  • #3 187707
    wijar
    Poziom 19  
    masz rację nie napisałem o pionie też jest zwężony ale napięcie w zasilaniu lini przy starcie jest = 118V czyli tak jak jest w/g zaleceń producenta i to mnie gubi.pomocy! może ktoś cos takiego miał dla mnie to strasznie ważna sprawa
  • REKLAMA
  • #4 187727
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    nie wiem co steruje BU, czy impulsy H-Drive wychodzą bezpośrednio z scalaka czy po drodze jest jeszcze zazwyczaj tranzystor sterujący BU.Może za małe jest napięcie na tranzystorze od sterowania.
  • REKLAMA
  • #5 187762
    wijar
    Poziom 19  
    impulsy tak jak napisałem wyglądają na prawidłowe a obraz pomniejszony zasilanie lini prawidłowe i co dalej panowie bo ja straciłem koncept
  • #6 188024
    wijar
    Poziom 19  
    tv uruchomiony uszkodzony okazał się kondzior 2,2uF (C145) podłączony do 52 nogi tda 8362
REKLAMA