logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik do pieca SaunierDuval isotwin condens t26-cs1 z podłogówką na 2 piętra

brandowaw 24 Paź 2024 20:04 1071 10
REKLAMA
  • #1 21275642
    brandowaw
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    mam u siebie zainstalowany piec SaunierDuval isotwin condens t26-cs/1.
    W całym domu na 2 poziomach mam podłogówkę. Mam dwie pompki cyrkulacyjne znajdujące się w rozdzielaczach (po jednym na piętrze).
    Jaki polecacie do tego zastosować sterownik, żebym mógł sterować ustawieniem temperatury na każdym piętrze z osobna.
  • REKLAMA
  • #2 21275823
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Czy pomiędzy kotłownią a rozdzielaczami są pociągnięte przewody np 3 żyłowe?
    Pozdrawiam.
  • #3 21275834
    brandowaw
    Poziom 10  
    Niestety, ale nie ma. Teoretycznie jestem na etapie stanu deweloperskiego i mogę jeszcze dociągnąć przewody. No chyba że da się wszystko bezprzewodowo zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 21275844
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Da się bezprzewodowo ale koszta rosną i to dosyć mocno z uwagi na fakt stosowania radiowego systemu komunikacji. A posiadając przewody możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy w stosowaniu np. Zwykłych przekażników które dadzą nam ten sam efekt co system radiowy ale o wiele taniej.
    Pozdrawiam.
  • #5 21275847
    brandowaw
    Poziom 10  
    Ok. To co proponujesz?
  • #6 21275852
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Proponuję pociągnąć od każdego rozdzielacza aż do kotłowni przewód 3x1mm2 . Tak by z pomieszczenia kotłowni można było zasilić elektrycznie pompy znajdujące się w rozdzielaczach na obu kondygnacjach z nadajników sterowników pokojowych. A potem wyskładać skrzynkę sterownicza na bazie przekaźników jedno kanałowych i sprawa w zasadzie była by załatwiona, sterowniki do wybory do koloru, od prostych salusów po wypasione techy.
    Pozdrawiam.
  • #7 21276002
    brandowaw
    Poziom 10  
    A jakbym jednak chciał to zrobić bezprzewodowo, to możesz podlinkować jakieś konkretne zestawy?
  • REKLAMA
  • #8 21281972
    brandowaw
    Poziom 10  
    A zapomniałem dodać, że oba piętra pracują na jednym obiegu. Czy jest tutaj na forum jakiś ogarnięty instalator, który pomoże mi ogarnąć ten temat w okolicach Warszawy?
  • REKLAMA
  • #9 21306308
    brandowaw
    Poziom 10  
    Decyzja zapadła, że sterowanie podłogówką będzie na sterownikach tech. Dlatego że na 2 kondygnacjach mam rozdzielacze z pompą obiegową, to w rozdzielaczach będzie sterownik L10. Czy wystarczy, że z górnego rozdzielacza do dolnego puszczę kabel 4-żyłowy i z dolnego do pieca też 4-żyłowy? Czy oba kable od sterowników muszą się zejść przy piecu? I drugie pytanie - w pokojach chciałem zastosować regulatory do puszki F2zV1. Czy kabel między sterownikiem a regulatorem to 3 żyły, czy więcej? To będzie już zasilało sterownik, czy napięcie musi być podane dodatkowo?
  • #10 21308430
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    brandowaw napisał:
    w okolicach Warszawy?

A dokładnie gdzie? Może być na priv.
  • #11 21559245
    brandowaw
    Poziom 10  
    Z pomocą przyszedł mi technik z firmy tech sterowniki.
    Zestaw podłączony po kablach i sterowanie temperaturą w każdym pokoju z osobna.
    Polecam zadzwonić do nich na infolinie - dobiorą zestaw pod indywidualne potrzeby.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz pieca SaunierDuval isotwin condens t26-cs/1 z podłogowym ogrzewaniem na dwóch kondygnacjach z dwoma pompami cyrkulacyjnymi szuka sterownika umożliwiającego niezależne sterowanie temperaturą na każdym piętrze. Zalecane jest doprowadzenie przewodów 3-żyłowych od każdego rozdzielacza do kotłowni, co pozwoli na zasilanie i sterowanie pompami za pomocą przekaźników jedno kanałowych oraz pokojowych regulatorów temperatury. Rozwiązanie przewodowe jest tańsze i bardziej niezawodne niż systemy bezprzewodowe, które jednak również są możliwe, choć droższe. W przypadku sterowania przewodowego proponowane są sterowniki marki Tech, w tym model L10 montowany w rozdzielaczach z pompami obiegowymi. Do komunikacji między sterownikiem a regulatorami pokojowymi (np. do puszki F2zV1) stosuje się kable 3-żyłowe, przy czym zasilanie sterownika może wymagać osobnego przewodu. Ostatecznie autor zdecydował się na system przewodowy firmy Tech, który umożliwia indywidualne sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA