logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompą CO za sprzęgłem – De Dietrich Indiens 2024, Tech ST-517 i T4.2

AndrzejPiasek1986 27 Lis 2025 14:10 270 11

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania pompą centralnego ogrzewania (CO) za sprzęgłem w kotle De Dietrich Inidiens 20/24 z jednym obiegiem grzewczym. Użytkownik planuje zastosować regulator pokojowy Tech T4.2 (bezprzewodowy) oraz integrator Tech ST-517 do sterowania pompą, która jest podłączona na stałe do zasilania. Wątpliwości dotyczą poprawności działania takiego układu, gdzie regulator pokojowy miałby sygnalizować integratorowi ST-517 włączenie pompy i kotła. W odpowiedziach zasugerowano, że przy jednym obiegu lepszym rozwiązaniem jest prosty przekaźnik do sterowania pompą i kotłem lub regulator temperatury z czujnikiem montowanym na rurze zasilającej sprzęgło, który załączy pompę po przekroczeniu ustawionej temperatury (np. około 30°C). Podkreślono, że wysokość podnoszenia pompy nie jest kluczowa, lecz opory instalacji. Zastosowanie Tech ST-517 ma sens przy dwóch obiegach i dwóch pompach, natomiast przy jednym obiegu wystarczy sterownik podłączony bezpośrednio do kotła, najlepiej cyfrowy z protokołem OpenTherm zamiast prostego ON/OFF. Ostatecznie użytkownik uznał regulator z czujnikiem za najprostsze i skuteczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA