logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W211 2006 280CDI - Radio nie działa, jak sprawdzić moduł AGW?

ToSnA 24 Paź 2024 20:41 2616 4
REKLAMA
  • #1 21275682
    ToSnA
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, Mercedes W211 2006r lift 280cdi 190km, brak radia, odpala się, wyświetla napis Mercedes-Benz i wyłącza, dodatkowo nie działa schowek pod radiem. Sprawdzałem przejściówką światłowodową cały światłowód, jest sprawny, pominąłem zmieniarkę, moduł telefonu i nawigację i nic to nie dało. Macie jakieś pomysły? Czy da się jakoś sprawdzić, zweryfikować, czy np. moduł AGW (jak dobrze piszę) jest sprawny bądź radio? Wiem, że można podmienić, ale koszty mnie ograniczają. Pomóżcie, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21275716
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    ToSnA napisał:
    brak radia, odpala się, wyświetla napis Mercedes-Benz i wyłącza, dodatkowo nie działa schowek pod radiem

ToSnA napisał:
    jest sprawny bądź radio?

Pogrubienia moje.
    To radio jest czy go nie ma? Pogubiłem się.
  • REKLAMA
  • #3 21275735
    ToSnA
    Poziom 2  
    Napisałem co i jak, radio jest, ale wyświetla tylko napis i się wyłącza. Jest to command, ale jaki dokładnie nie wiem. Funkcje nawigacji telefonu. Zmieniarka, moduł telefonu i nawigacji, jak i światłowód sprawny.
  • REKLAMA
  • #4 21283769
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Czyli sterownik się budzi, wyświetla logo. Ale czy wysyła coś na magistralę światłowodową (czyli "miga" na wyjściu światłowodowym TX? To pierwsze trzeba sprawdzić. Potem czy wystawia wakeup aby obudzić inne urządzenia.
    Można sprawdzić to na module AGW (tuner + wzmacniacz wersji podstawowej, czyli właśnie odpowiednik radia) czy dociera do niego sygnał światłowodem. Jeżeli tak i dostaje sygnał wakeup to problem jest raczej w nim.
    W w211 pominięcie zbyt wielu elementów w ringu światłowodowym powoduje także taki objaw. Da się pominąć telefon to wiem bo sprawdzałem ale już pominięcie zmieniacza CD (tego pod radiem) powoduje, że system nie uruchamia się. Oczywiście pomijając spinamy światłowody aby ring był cały. A jeżeli jakiś moduł nie budzi się to nie przesyła sygnału dalej i będzie tylko logo.
  • #5 21433997
    ToSnA
    Poziom 2  
    Zamykam
REKLAMA