logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty na ekranie dotykowym C LCD IPS 7 z Raspberry Pi - uszkodzenie?

Jan_Nieporadny 25 Paź 2024 15:57 369 6
REKLAMA
  • #1 21276562
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Koledzy zakupiłem do swojej malinki - Ekran dotykowy C - pojemnościowy LCD IPS 7''

Wszystko ok pierwsze uruchomienie i jakieś tam artefakty i zonk.
    Pytanie, czy to oznacza uszkodzony ekran?

Ekran dotykowy LCD IPS 7'' wyświetlający tekst z błędami graficznymi.

Zainstalowałem system pod którym po dodaniu paru linijek ma działać ekran bez problemów i moje oczy widzą cały czas takie coś:

Ekran dotykowy LCD IPS 7'' z systemem Raspberry Pi OS i zniekształceniami obrazu. Ekran dotykowy LCD IPS 7'' wyświetlający interfejs z błędami graficznymi.

Mam również przebicia z tego, co było na innej karcie SD zainstalowane, a dodatkowo po wyciągnięciu HDMI z malinki mam cały czas:

Ekran dotykowy LCD IPS 7'' z artefaktami i niewyraźnym obrazem
    - a chyba powinno zniknąć wszystko z ekranu

Jakieś rady, co z tym fantem zrobić?
    - działa? reklamacja? uszkodzony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21276570
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    To ekran na HDMI? Jeśli tak to podłącz do laptopa czy innego urządzenia które generuje HDMI
  • REKLAMA
  • #3 21276660
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    Tak to dokładnie ten model:
    - strona producenta
    https://www.waveshare.com/product/7inch-HDMI-LCD-C.htm

Teraz tak, co zaobserwowałem. Chwilę pochodził to te "powidoki" zaginęły i ekran jakby coś tylko z jednej strony migał na małym kawałku. Odłączyłem od zasilania na dłuższą chwilę i dałem tym razem RaspberryPi 4B, bo było podpięte na RPi3 i niby jest "ok" nie miałem styczności z takimi ekranami to nie wiem, co jest normalne, a co nie...

Zrobiłem parę fotek przy RPi4B:
    - pierwszy ekran po odpaleniu nowego firmware:
    Kolorowy ekran LCD z zakłóceniami na HDMI
    - nie wiem ten efekt przy dole takiego poszarpania to kwestia złej rozdzielczości?

Potem chwilę coś wgrywało to wyleciał taki pasek biały:
    Zbliżenie na ekran dotykowy LCD Waveshare z odbiciem światła i lekkim poszarpaniem przy dolnej krawędzi.
    - pojawił się tekst to znikło i przy pierwszym ustawianiu mam "normalny" ekran - tylko brak dotyku (kwestia ustawienia, konfiguracji?)

Ekran LCD Waveshare z logo Raspberry Pi i tekstem powitalnym, podłączony do Raspberry Pi 4B.
  • REKLAMA
  • #5 21277917
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    Tak ekran jest podłączony przez HDMI i USB dzięki czemu jest możliwość sterowania poprzez ekran.
    Wprowadziłem właśnie ustawienia, co do ekranu, aby poprawnie wyświetlało wszystko na ekranie i jest ok :)
    - artefakty po czasie wyciszają się i ekran wygląda normalnie (śmiesznie to działa, ale jak działa taka metoda czasu na powidoki to...)
  • REKLAMA
  • #6 21277926
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Moim zdaniem nie powinno się tak dziać, być może ekran jest walnięty. Kupiony z krajowej dystrybucji czy jakiś Aliexpress?
    Czy jak podłączysz wyłącznie przez hdmi do laptopa, to jest od razu ok czy też tylko trochę treści widać a naprawia się po czasie?
  • #7 21277936
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Te wyświetlacze tak się zachowują, gdy są źle sterowane - czyli np. źle skonfigurowany system operacyjny do współpracy z wyświetlaczem.

Albo nie wykonałeś kroków z instrukcji z ich strony Wiki (https://www.waveshare.com/wiki/7inch_HDMI_LCD_(C)), albo producent popełnił błąd. Już chyba doczytałem, że to pierwsze :D

Jan_Nieporadny napisał:
    artefakty po czasie wyciszają się i ekran wygląda normalnie (śmiesznie to działa, ale jak działa taka metoda czasu na powidoki to...)

Przeszło przez moje ręce naście sztuk tych wyświetlaczy i... sam chciałbym wiedzieć. Rekordzista pamiętał przez tydzień bez zasilania treść...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekranem dotykowym C LCD IPS 7'' podłączonym do Raspberry Pi, który wyświetla artefakty i nieprawidłowe obrazy. Po pierwszym uruchomieniu ekran działał, ale pojawiły się powidoki i inne zakłócenia. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym podłączenia do Raspberry Pi 4B, co poprawiło sytuację, ale nadal występowały problemy z dotykiem. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie połączeń HDMI i USB oraz zgodność z instrukcją producenta. Wskazano, że problemy mogą wynikać z niewłaściwej konfiguracji systemu operacyjnego lub błędów w oprogramowaniu. Ostatecznie, po pewnym czasie artefakty zniknęły, a ekran zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA