logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi 2 B - I2C LCD 16x2 wyświetla prostokąty zamiast godziny

NorthFan 29 Sty 2017 17:34 1464 1
REKLAMA
  • #1 16237616
    NorthFan
    Poziom 10  
    Witam; Mam następujący problem z wyświetlaczem LCD 16x2 podłączonym do Raspberry przez I2C. Na urządzeniu mam zainstalowany OpenELEC od ponad roku i wszystko do tej pory pracowało bez problemu. Kilka dni temu po powrocie z pracy, na wyświetlaczu zamiast godziny (gdy urządzenie nie było używane, wyświetlacz pokazywał zegar) widniał jedynie górny rząd prostokątów. Przejrzałem konfigurację, ale nic się nie zmieniło od czasu gdy działał poprawnie. LCDproc nie sypie błędami i działa ze sterownikiem hd44780.so. Po drodze z raspberry do I2C wpięty jest konwerter poziomów logicznych. Gdy go wypnę i podłącze bezpośrednio I2C wyświetlacza do płyty głównej, działa bez problemu. Mam akurat w domu inny nowy, nie używany taki sam LCD z I2C, oraz nowy konwerter. Ten nowy zestaw w ogóle nie chce pracować (też górny rząd wyświetlanych prostokątów) - z konwerterem lub bez. Wykluczam tym samym wadliwy wyświetlacz, moduł I2C oraz konwerter. Zauważyłem, że jak LCD podłączony jest przez konwerter, to po poleceniu "i2cdetect -y 1" nie pokazuje adresu portu, a po wypięciu już normalnie widoczny jest port 0x27 (W przypadku tego drugiego, nowego lcd, port 0x38) Wymieniłem wszystkie przewody połączeniowe, ale nic to nie dało. Czy możliwe jest takie uszkodzenie fizyczne GPIO, aby działo się to co opisałem? Urządzenie nie zostało zalane, nie zaliczyło upadku itp, itd. Gdzie jeszcze można szukać rozwiązania, bo skończyły się mi pomysły. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19044801
    uncle-benz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam,
    niechętnie tu odpowiadam ponieważ moderatorzy tu w tym forum uważają się za bogów , jak się dobrze po polsku nie potrafi
    wszędzie kaleczą ten język ... a tu jakieś dyscyplinarki rozdawaj ą ... ja sadzę jak pomagać to nie ważne po jakiemu

dobra do tematu :
    proszę jakimś darmowym FTP programem wbić się do Raspberry

i w teczce : /storage/kodi/addons/service.lcdd/bin/lcdd.start

dopisać linijkę : LCDd -f -c /storage/.kodi/addons/service.lcdd/config/LCDd.conf -d hd44780

tak by to wyglądało :

#!/bin/sh
    . /etc/profile
    oe_setup_addon service.lcdd

LCDd -f -c /storage/.kodi/addons/service.lcdd/config/LCDd.conf -d hd44780

Pozdrawiam
REKLAMA