logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parametry głośnika do subwoofera - szukam zamiennika, brak oryginału

kacperek4890 26 Paź 2024 11:46 330 11
REKLAMA
  • #1 21277343
    kacperek4890
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam, moze ktos wie jakie parametry ma głośnik. W moim subwooferze w jednym padła cewka i szukam jakiegoś zamiennika, bo oryginału nigdzie nie mogę znaleźć. Niżej wrzucam parę fotek głośnika i suba

Zbliżenie na subwoofer z dwoma głośnikami w drewnianej obudowie. Okrągła część głośnika z oznaczeniami L0AA13A00005 oraz Malaysia MC5801. Tabliczka znamionowa subwoofera Panasonic z parametrami technicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21277354
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    Być może bardziej racjonalnym krokiem będzie po prostu naprawa tego głośnika?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21277376
    kacperek4890
    Poziom 4  
    Też o tym myślałem, ale nie mam takich umiejętności, żeby to zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 21277399
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Najważniejsze to umieć rozebrać tak aby było co poskładać a następnie zdiagnozować usterkę. Nie zawsze cewka jest spalona . Czasem łamie się drut na granicy cewki i membrany . Poza tym są dostępne gotowe cewki w różnych rozmiarach .
  • #5 21277446
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Zapytaj o naprawę głośnika np w firmie Audioserwis, Salto, Umifon itp.
    Uprzedzam, ze koszt całkowity naprawy może przekroczyć wartość samego głośnika a być może i całego subwofera.
    Co do zastosowania innego głośnika to kiepski pomysł, bo na pewno nie będzie miał takich samych parametrów TS jak drugi w kolumnie, więc może się okazać że sub będzie grał sporo gorzej. Jak już wymieniać, to oba głośniki, bo wtedy jest gwarancja ze zagrają tak samo.
    Poluj ew na portalach sprzedażowych na taki subwofer, lub podobny z tej serii ale z tym samym głośnikiem.
    Jaką impedancję ma drugi, sprawny głośnik?

Pozdrawiam.
  • #6 21277454
    kacperek4890
    Poziom 4  
    10ohm , razem są spięte w 5ohm
  • #7 21277786
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    kacperek4890 napisał:
    ...ale nie mam takich umiejętności, żeby to zrobić.
    To nie jest aż takie trudne, a sieci jest mnóstwo dobrych poradników jak to zrobić. Jest zresztą mnóstwo firm i osób prywatnych, które tego typu usługi świadczą. Sądzę, że możesz nawet podwiesić ogłoszenie na Forum. Ktoś pewnie się znajdzie i pomoże. Tak jak napisał wyżej Kol. DjMapet, użycie czegokolwiek na zastępstwo skończy się radykalnym pogorszeniem parametrów tego układu. No i trzeba by wymienić parę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21278105
    bratHanki
    Poziom 39  
    Te czasy już nie wrócą kiedy nowe cewki do uszkodzonych na weselach głośników nawijało się na blaszce wyciętej z puszki Coca Coli kupionej w Peweksie za 35 centów.
  • #10 21278173
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ostatni głośnik naprawiałem z 10 lat temu. Kupiłem na złomie samochodowym za 5 zł bo miał zablokowaną membranę. Po rozebraniu okazało się, że cewka była wentylowana czyli miała otwory w karkasie między uzwojeniem a wklejką w membranę i w tym miejscu się zagięła, pewnie w wyniku zbyt silnego impulsu. Cewka ocalała. Wyprostowałem, nakleiłem pasek wycięty z puszki po piwie i gra do dzisiaj. Nie mam pojęcia jakiej jest mocy, średnica 25 cm, magnes 12 cm a doprowadzenia są w formie gwintu ze szczeliną.
    Etykieta na głośniku Canton Pullman z danymi technicznymi.
    Firma niezła. Nie mogę znaleźć jego danych .
  • REKLAMA
  • #11 21278227
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - parametry tego głośnika ;
    Dane techniczne głośnika Panasonic L0AA13A00005

Dodano po 7 [minuty]:

Skoro głośnik jest uszkodzony ( cewka brak przejścia ) to proponuję wykręcić go z obudowy ,wylutować lub
    wypiąć przewody i delikatnie usunąć kopułkę ( można posłużyć się grubą igłą lub nożykiem do tapet ).
    To pomoże ocenić średnicę cewki .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika głośnika do subwoofera, ponieważ oryginalny głośnik ma uszkodzoną cewkę. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące naprawy głośnika, w tym diagnozowania usterki oraz możliwości zakupu gotowych cewek. Wskazano, że wymiana głośnika na inny model może prowadzić do pogorszenia jakości dźwięku, dlatego zaleca się wymianę obu głośników w kolumnie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawą głośników oraz podają linki do potencjalnych zamienników. Wskazano również na firmy zajmujące się naprawą głośników, takie jak Audioserwis i Salto.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA