logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA80 z płytką MIK290 - niepoprawny start i błędne dane zegara po włączeniu

junior2004 26 Paź 2024 13:01 468 6
REKLAMA
  • #1 21277407
    junior2004
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich miłośników elektroniki retro.

Ponieważ dwa weekendy temu znalazłem w swoich skarbach płytkę MIK290, postanowiłem ją uruchomić. W zasadzie osiągnąłem sukces, chociaż niestety połowiczny i w związku z tym narodziło się pytanie, które kieruję do bardziej doświadczonych kolegów:

Czy jest normalnym że mój CA80 często po włączeniu nie startuje poprawnie?

Objawy są następujące: wyświetlacz ciemny, komputerek nie reaguje na klawisze, albo: na wyświetlaczu z lewej strony świeci mocno jedna 8 (brak multipleksowania) brak reakcji na klawiaturę, albo: świecenie przypadkowych segmentów wyświetlacza (efekt Predatora:) - wtedy zazwyczaj "M" wywołuje monitor i zostaje wyświetlony komunikat CA80.

Pytam dlatego ponieważ gdy komputerek już wystartuje prawidłowo, wtedy wszystko działa, można wywoływać zlecenia monitora, uruchamiać programy z C800 i C930. Sprawdziłem i wymieniłem profilaktycznie R9, C5 - bez zmian:(

Acha, zawsze czy to po włączeniu, czy też ręcznym resecie gdy CA ruszy poprawnie, w zegarze i dacie znajdują się bzdury: np. godzina 65-93-03, albo data np. FF-1d-G7. Po ustawieniu prawidłowego czasu i daty jest już ok. Oczywiście wiem że CA80 nie ma RTC, ale spodziewałbym się po resecie samych zer.

Na zdjęciach pacjent i przykład nieprawidłowej godziny.

Pozdrawiam
    Andrzej

Wyświetlacz elektroniczny z nieprawidłowymi cyframi

Zdjęcie retro komputera CA80 z podłączonym wyświetlaczem LED i klawiaturą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21278497
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Nie miałem okazji nigdy bawić się tym mikrokomputerem, natomiast objawy wyglądają mi na problem ze startem generatora kwarcowego.

Jeśli masz oscyloskop, możesz zobaczyć, co dzieje się na pinie 11 U2 przy takim nieudanym starcie. Normalnie powinien być tam przebieg prostokątny o częstotliwości 8MHz. Jeśli nie masz oscyloskopu, proponuję sprawdzić wszystkie elementy w obwodzie generatora kwarcowego (R1, R2, R3, C1, C3, KW, U2). W szczególności podmieniłbym U2 na inny - jeśli dobrze widzę, masz tam radziecki odpowiednik К155ла3, ze swojej praktyki wiem, że one nie grzeszyły jakością. Sprawdziłbym też działanie z "wysokim" kwarcem (obudowa HC49U), zdarzały mi się problemy z poprawnym działaniem generatorów w takiej topologii na niskich kwarcach (obudowa HC49S).
  • REKLAMA
  • #3 21278518
    junior2004
    Poziom 16  
    Sprawdzę, serdeczne dzięki za odzew i sugestię.

-----------------------------------------------------
    Sprawdziłem oscyloskopem bezpośrednio na 6 pinie procesora - amplituda zegara, częstotliwość ok, generator startuje 100/100 - komputerek raz na pięć razy:( A jak już wystartuje prawidłowo to i działa prawidłowo.

Kurczę jestem "analogowcem", można powiedzieć że dawno temu postawiłem na niewłaściwą dziedzinę, CA80 miał choć odrobinę mnie podźwignąć z cyfrowego wykluczenia, a tu taki numer;)

------------------------------------------------------
    Jeszcze przyszło mi do głowy że oryginalna płytka jest dość skąpo wyposażona w kondensatory blokujące zasilanie. Spróbuję pododawać do ścieżek na zasilaniu układów scalonych i zobaczę efekt.

------------------------------------------------------
    Kolego predom powiedzieć że jesteś wielki to nic nie powiedzieć!
    Na oscyloskopie nie potrafiłem uchwycić momentu startu zegara, zostawiłem oscyloskop i wyszperałem poczciwego UCY7400... i moim oczom ukazał się las.. tfu... CA80 się ukazał:) Komputerek uruchamia się za każdym razem.
    Dzięki ogromniaste, kliknąłem pomógł. Pozdrawiam serdecznie:)
  • #4 21278658
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Trochę się nawalczyłem z problemami z różnymi oscylatorami, cieszę się, że moja rada pomogła :D

Skoro na oscyloskopie było jednak widać przebieg zegarowy, to podejrzewam, że drgania generatora stabilizowały się zbyt późno, po czasie większym niż stała czasowa R9C5, przez co procesor nie miał poprawnych warunków resetu. Można by tę hipotezę potwierdzić, wsadzając z powrotem poprzedni układ i po nieudanej próbie startu "ręcznie" ściągnąć reset procesora do masy na krótką chwilę, powinien wystartować.

Ale skoro działa to...może już lepiej nie ruszać :P
  • REKLAMA
  • #5 21278695
    junior2004
    Poziom 16  
    Układ jest już bez odnóży w koszu na elektrośmieci, chociaż mam jeszcze kilka sztuk to raczej podzielą los poprzednika, komputerek działa:)
    Publikuję zdjęcie delikwenta, którego wypatrzyło bystre oko kolegi predom. Układ jest nowy i sprawny, startuje i generuje, ale zapewne podczas startu występuje jakaś niestabilność. Wymiana na CEMI definitywnie załatwiła sprawę:)
    Jeszcze raz dzięki!
    Pozdrawiam:)
    Układ elektroniczny na płytce drukowanej oraz osobno leżący układ scalony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21282686
    Roman98
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Odnośnie zegara z "dziwnymi czasami". W oryginalnym oprogramowaniu MONITOR zegar wyświetla dane z RAM, a tam są różne liczby po uruchomieniu. Można temu zaradzić ale trzebaby zmienić (wstawić swój podprogram przed pętlą wyświetlania czasu) program MONITOR. Kiedyś tak sobie zrobiłem, mam to gdzieś w moich archiwach. Ale to wiąże się z nowym zaprogramowaniem pamięci ROM (od 0000+4000h). Ponieważ ja mam tam włożoną pamięć EEPROM 28C256, nie jest to wielki kłopot. Jeśli masz pamięć typu 27xxx (z okienkiem) trzeba skasować lampą UV i zaprogramować od nowa, np. programatorem z MIK 06.
  • #7 21283047
    junior2004
    Poziom 16  
    Dziękuję za odzew i cenne informacje.
    Pozdrawiam
    Andrzej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z mikrokomputerem CA80, który nie zawsze uruchamia się poprawnie, objawiając różne anomalie na wyświetlaczu. Po wymianie elementów, takich jak R9 i C5, oraz sprawdzeniu generatora kwarcowego, zdiagnozowano, że problem może leżeć w niestabilności sygnału zegarowego. Użytkownik wymienił uszkodzony układ U2 na nowy, co poprawiło działanie komputera. Dodatkowo, poruszono kwestię błędnych danych zegara, które można poprawić poprzez modyfikację oprogramowania MONITOR i zaprogramowanie pamięci ROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA