logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia na Elektrotechnice PL: Czy wystarczy matura podstawowa z matematyki?

mckbartosiak 27 Paź 2024 15:29 387 8
REKLAMA
  • #1 21278780
    mckbartosiak
    Poziom 3  
    Witam forumowiczów. Chciałbym zwrócić się do osób, które studiowały lub wciąż studiują na Politechnice Lubelskiej, konkretnie na Wydziale Elektrotechniki i Informatyki. Mianowicie chodzę do technikum elektrycznego (jestem na 1. roku), rozszerzam jedynie geografię (mnie też to zdziwiło) i zastanawiam się, czy ze zdaną maturą jedynie z matematyki, angielskiego oraz polskiego na poziomie podstawowym, a także ze zdanym egzaminem zawodowym w zawodzie Technik Elektryk, będę w stanie się dostać na uczelnię, dokładniej na kierunek Elektrotechnika. W internecie jest napisane, że przedmiotem dodatkowym może być matematyka, lecz nie jest sprecyzowane, czy musi być ona rozszerzona, czy wystarczy sama podstawa. Najważniejsze jednak jest to, czy nawet jeżeli się dostanę, to czy dam sobie radę bez poznania zagadnień z rozszerzonej matematyki lub fizyki w szkole średniej. Dodam, że zawsze miałem ścisły umysł, a rozwiązywanie zadań matematycznych sprawiało mi swego rodzaju przyjemność. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 21278784
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Chyba o wymaganie najlepiej zapytać w dziekanacie.
  • #3 21278788
    mckbartosiak
    Poziom 3  
    Tylko że mam 14 lat i mieszkam ponad 100km od Lublina. Zwyczajnie nie na rękę jest mi to robić, jeżeli mogę dowiedzieć się przez internet.
  • REKLAMA
  • #4 21279039
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21279053
    mckbartosiak
    Poziom 3  
    >>21279039
    Napisałem przecież, że jestem na 1. roku w technikum elektrycznym i to chyba logiczne, że tylko rozważam perspektywy w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #6 21279296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21279352
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    mckbartosiak napisał:
    W internecie jest napisane, że przedmiotem dodatkowym może być matematyka, lecz nie jest sprecyzowane, czy musi być ona rozszerzona

Wydaje mi się (podkreślam - wydaje), że chodzi jednak o rozszerzenie.

mckbartosiak napisał:
    Dodam, że zawsze miałem ścisły umysł, a rozwiązywanie zadań matematycznych sprawiało mi swego rodzaju przyjemność.

mckbartosiak napisał:
    rozszerzam jedynie geografię (mnie też to zdziwiło)

W sensie - będą Was uczyć tylko geografii na poziomie rozszerzonym?

Generalnie może być Ci ciężko na studiach technicznych z przerobionym materiałem tylko z zakresu podstawowego matematyki. Co prawda większość uczelni technicznych w programie pierwszego roku (semestru) ma przedmioty uzupełniające (najczęściej matematyka i fizyka), w każdym razie trudno w tak krótkim czasie nadrobić tak obszerny materiał.
    Zawsze możesz wybrać sobie rozszerzenie z matematyki (możesz sobie wybrać dowolne rozszerzenie) i przygotować się sam. Są książki, darmowe kursy w internecie.
    Niektóre uczelnie oferują darmowe kursy z matematyki dla maturzystów - ja sam na coś takiego chodziłem przed maturą, rozejrzyj się, czy i w Twoim mieście czegoś takiego nie znajdziesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21279386
    mckbartosiak
    Poziom 3  
    piotrkol7 napisał:
    mckbartosiak napisał:
    rozszerzam jed
    piotrkol7 napisał:

Dokładnie tak. Starsze roczniki jak na złość mają rozszerzoną matmę.

Dodano po 3 [minuty]:

piotrkol7 napisał:
    Zawsze możesz wybrać sobie rozszerzenie z matematyki (możesz sobie wybrać dowolne rozszerzenie) i przygotować się sam. Są książki, darmowe kursy w internecie.

Wiem. Myślałem, czy nie uczyć się matematyki rozszerzonej na własną rękę, tylko że nie wiem, jak się za to wziąć od początku.
  • #9 21279482
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Ucz się matmy. Nie musisz zostać po niej matematykiem, ale da Ci dostęp do szerszego spektrum możliwości później.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta o możliwość przyjęcia na studia na Politechnice Lubelskiej na kierunek Elektrotechnika z maturą podstawową z matematyki, angielskiego i polskiego oraz egzaminem zawodowym jako Technik Elektryk. Odpowiedzi sugerują, że lepiej mieć rozszerzoną matematykę, ponieważ program studiów technicznych może być trudny bez solidnych podstaw. Wiele uczelni oferuje kursy uzupełniające z matematyki i fizyki, a także darmowe materiały do nauki. Użytkownik rozważa naukę matematyki rozszerzonej na własną rękę, co jest zalecane dla lepszego przygotowania do studiów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA