logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana baterii w Iphone 11- po przełożeniu starej taśmy z BMS, tel widzi kondycje ze starej baterii

Fireblade_R1 30 Paź 2024 11:52 1884 2
  • #1 21282556
    Fireblade_R1
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, takie pytanie, bo w iPhonie 11 wymieniam baterię, przełożyłem taśmę z BMS do nowej baterii, zgrzewając spawarką Quanli i komunikat o nieznanej części zniknął, ALE... telefon widzi kondycję baterii 80% ze starej baterii.

Co należy jeszcze zrobić, żeby kondycja była 100%? Dodam jeszcze, że nowa bateria ma kondycję 100%, bo sprawdzałem.

Posiadam też programator W28 Pro, ale nie da się ustawić manualnie.
  • #3 21286250
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Czołem, cześć.
    Musisz oszukać stary BMS, że ma inne parametry - do tego służą wpinki (możesz użyć czegokolwiek) z interface'ami komunikacyjnymi. Taką wpinkę programujesz dowolnymi parametrami i gotowe. Wpinkę możesz zostawić wpiętą ale będzie kosztowała prąd z baterii - w efekcie jest to mało wydajne rozwiązanie. Dodatkowo, wpinki często ulegają awarii (z powodu wyjątkowo niskiej kultury produkcji) i wyłączają telefon. Wyjęcie wpinki zaraz po zaprogramowaniu rozwiązuje wiele problemów i telefon nawet będzie pokazywał pełną, nową sprawność ogniwa (100%) ale... skanowana bateria z zewnątrz, pomimo stanu 100% w telefonie pokaże dotychczasową (oryginalną) pojemność a wszystkie aktualizacje wymażą zaprogramowane ustawienia. Wniosek: najwydajniej będzie wymienić sobie ogniwo na dobrej jakości a zostawić stare ustawienia BMS'a. Brak komunikatu a bateria będzie trzymać po nowemu. Wady - stara kondycja i w efekcie pojawi się kolejny komunikat o baterii z niską (pomimo nowego ogniwa) wydajnością.

Inne rozwiązanie: wymienić baterię na oryginalną :-) w Apple lub w innym, dobrym warsztacie naprawczym na zamiennik i cieszyć się nową, w pełni działającą baterią, z roczną gwarancją.
REKLAMA