logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przy wymianie baterii na większą w iPhone 13 na większą zachowuje certyfikat oryginalności?

user960 27 Gru 2025 19:13 690 1
  • #1 21791401
    user960
    Poziom 1  
    Witam, chciałem poruszyć ten temat, ponieważ nie mogłem znaleźć na stronie rozmowy o podobnym problemie. Dostałem iPhone 13 z kondycją baterii 77% i chciałbym wymienić baterię na nową, ale i większą baterię, by telefon wytrzymał o wiele więcej czasu na jednym ładowaniu. Ale nie wiem, czy jest to możliwe bez utraty certyfikatu oryginalności baterii.
  • #2 21793020
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Certyfikat oryginalności baterii jet przypisany do konkretnej, tylko oryginalnej baterii Apple. Ta jednak jest konkretnych parametrów i nie może być inna. Apple sprzedaje do swoich 13-tek jeden model baterii, tożsamy z tymi produkcyjnymi.
    Jeśli włożysz do telefonu inną, baterię niż oryginalny Apple, stracisz certyfikat oryginalności (bo, co zrozumiałe, nowa i większa bateria nie będzie już tą samą, oryginalną baterią od Apple).
    Jeśli natomiast zastanawiasz się czy pojawi się komunikat "nie można zweryfikować baterii..." czy jak to tam leciało :-) jeśli zamienisz baterię na inną, większą i innego producenta - to, tak. Stracisz certyfikat oryginalności, telefon wyświetli komunikat "nie można zweryfikować..." wyłączy podgląd stanu ogniwa i tyle. Nic więcej się nie zmieni. Nowa, większa bateria wcale nie będzie działała lepiej (bo zazwyczaj te większe i tańsze są zwyczajnie gorsze). Nie spotkałem jeszcze zamiennika do Apple, baterii czy ekranu który będzie działał przynajmniej tak dobrze jak oryginał. Zresztą... popatrz na ceny:

- nowa bateria, większa, zamienna od chińczyka to wydatek ok 200zł u sprzedawców internetowych + ewentualna wymiana,
    - wymiana w nieautoryzowanym za średnio 250-300 za zamiennik,
    - oryginał znajdziesz za 250zł ze sklepu Apple (ale trzeba umieć sobie samemu wymienić),
    - oryginał, poprzez sieć serwisową Apple za 320zł lub z lokalną promocją za 280zł,

Co wybrać? Wciąż się zastanawiasz?

- miłego dnia.
REKLAMA