logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PULSe 4K mini - Kanały kodowane przestają działać, konieczny restart

pakor 02 Lis 2024 22:52 1236 16
REKLAMA
  • #1 21287128
    pakor
    Poziom 10  
    Kilka razy dziennie muszę uruchamiać od nowa mój PULSe 4K mini, bo przestają działać kanały kodowane. Inny sposób nie pomaga. Czy to może być wina odbiornika, czy tylko softu? Jak to naprawić?

Dodano po 3 [minuty]:

Jak w dekoderze przestają działać kanały kodowane, ale pomaga uruchamianie od nowa, czy to jest wina softu, czy odbiornika?
  • REKLAMA
  • #2 21287163
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ja Tobie powiem że dziś pojawił mi się podobny problem. Mam taki sam dekoder z modułem Canal+. Dziś rano włączyłem jak zawsze telewizor i dekoder i po kilkunastu minutach pojawiła się stopklatka. Przełączyłem program i działał normalnie ale po kilkunastu minutach znowu się zastopowało. Zostawiłem ten temat po musiałem iść do pracy. Nie wiem jak będzie teraz bo jeszcze nie wróciłem do domu. A u Ciebie od kiedy występuje ten problem?
  • #3 21288429
    carlabloom
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    pakor napisał:
    kilka razy dziennie muszę uruchamiać od nowa mój PULSe 4K mini, bo przestają działać kanały kodowane. Inny sposób nie pomaga.
    Czy to może być wina odbiornika, czy tylko softu?
    Jak to naprawić?

Dodano po 3 [minuty]:

jak w dekoderze przestają działać kanały kodowane, ale pomaga uruchamianie od nowa, czy to jest wina softu czy odbiornika?

Oprogramowanie wymaga aktualizacji.
  • REKLAMA
  • #4 21288508
    emarti
    Poziom 15  
    Ja robię na bieżąco aktualizację oprogramowania. Tak naprawdę zaglądam czy jest coś nowego codziennie lub co drugi dzień. Zrobiłem też wczoraj aktualizację i chyba problem się rozwiązał.
  • #5 21289895
    pakor
    Poziom 10  
    carlabloom napisał:
    Oprogramowanie wymaga aktualizacji.

Jak tylko pojawił się ten problem, od razu chciałem zaktualizować oprogramowanie. Niestety ciągle mam komunikat

"Dostępne aktualizacje: 0"
    Brak aktualizacji
    Aktualnie nie ma żadnych aktualizacji.
  • #6 21290064
    emarti
    Poziom 15  
    A masz dekoder podłączony do internetu? Może połączenie zerwało?
  • #7 21290129
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Zwykle problemem jest zawsze użytkownik który ma niewłaściwie skonfigurowany softcam, czasami niewłaściwą wersje albo problemem jest ciplushelper przy module.

Nie wiadomo z czym problem bo nie wiadomo z czego jest dekodowanie.
  • REKLAMA
  • #8 21305434
    carlabloom
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21289895

To jest dziwne)
  • #9 21306561
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    carlabloom napisał:
    >>21289895

To jest dziwne)

Dlaczego dziwne ?? Nie wiadomo nic jakie ma imag , może ma stare na PY 2 i niema dostępnych aktualizacji , koniec wsparcia .
  • #10 21307133
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Aktualizacja w niczym nie jest potrzebna do działania, bez problemu może działać latami na starym oprogramowaniu.

@kameleon11116 wersje Pythona tez nic nie wnoszą do działania dekodowania, bo na każdej wersji systemu działa.

Jak zwykle problemem jest użytkownik, bo nie napisał, z czego korzysta. Skoro się nawet nie wysiliłby napisać, czy ma kartę, czy moduł to widocznie korzysta z linijek, czyli to tylko i wyłącznie jego problem.
  • #11 21309624
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Witam

@tomaszlonski przecież ja nic nie pisałem o dekodowaniu czy działaniu dekodera , odpowiedziałem tylko że może nie mieć aktualizacji do starej wersji Pytchona bo nie ma już wsparcia . Co do reszty jest pewnie tak jak napisałeś.

Pozdrawiam serdecznie
  • #12 21309632
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie istnieją aktualizacje do nowszej wersji Pythona. System należy zainstalować ponownie od nowa z nową wersją, inaczej się nie da.
    Zwykle to można zrobić samemu z poziomu systemu albo robiąc kopie i ja odtworzyć na nowy.
  • #13 21309648
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Jak to nie istnieją aktualizacje ?? Mam na jednym z dekoderów OpenPli 9 i aktualizacje pakietów są prawie codziennie , na innym ATV 7.4 i też co kilka dni pojawiają się aktualizacje pakietów Menu aktualizacji oprogramowania dekodera z listą opcji i fragmentem osoby w tle.

Pozdrawiam serdecznie

Nie będę pisał kolejnego posta bo nie o tym jest temat , na ekranie każdy może przeczytać -czy chcesz zaktualizować oprogramowanie odbiornika , ja tego nie wymyślam . Uważasz ,że to co tam napisane nie jest aktualizacją OK , nie będę polemizował ;) po co nabijać posty. Nie o tym było w temacie :D odpowiedziałem tylko użytkownikowi który się dziwił na O aktualizacji :D , chcesz jeszcze kilka postów napisać :)
  • REKLAMA
  • #14 21309747
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Stary Python to 2 , nowy to 3.

Aktualizacje pakietów to POPRAWKI a nie aktualizacje wersji.
    Nadal są dostępne co jakiś czas poprawki dla starej wersji a że bardzo rzadko to już inna sprawa że praktycznie nikt już nie prowadzi wsparcia dla systemow starszych na Python 2
  • #15 21321369
    emarti
    Poziom 15  
    Ja mam na tym Mini 4K Open ATV 7.4 ale noszę się z zamiarem na przejście właśnie na
    OpenPli z uwagi na lżejszość systemu i uproszczoną obsługę. Jak prawidłowo wziąć się za zamianę? Czy po prostu należy pobrać OpenPli na pendrive i wgrać czy najpierw należy usunąć z dekodera openatv? Nie chcę czegoś uwalić po drodze.
  • #16 21321480
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    System się wgrywa nowy, jaki był poprzedni nie ma kompletnie znaczenia .

Skasujesz wszystko ze starego sytemu instalując we flash z pena albo zainstalujesz nowy jako inny system w multiboot.
  • #17 21325556
    kameleon11116
    Poziom 26  
    emarti napisał:
    Ja mam na tym Mini 4K Open ATV 7.4 ale noszę się z zamiarem na przejście właśnie na
    OpenPli z uwagi na lżejszość systemu i uproszczoną obsługę. Jak prawidłowo wziąć się za zamianę? Czy po prostu należy pobrać OpenPli na pendrive i wgrać czy najpierw należy usunąć z dekodera openatv? Nie chcę czegoś uwalić po drodze.

Witam
    Wszystko jak na tacy :) , online pobierzesz i zainstalujesz imag jakie będzie Ci pasować . Na slocie także który Ci będzie pasować . Nie musisz kasować starego. Warunek dekoder podłączony po LAN do internetu.
    https://www.youtube.com/watch?v=bU0wgIUUEdI

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy PULSe 4K mini zgłaszają problem z działaniem kanałów kodowanych, które przestają działać i wymagają restartu dekodera. Wiele osób sugeruje, że problem może być związany z oprogramowaniem, które wymaga aktualizacji. Niektórzy użytkownicy nie mogą znaleźć dostępnych aktualizacji, co może wskazywać na brak wsparcia dla starszych wersji oprogramowania. Inni wskazują na możliwe problemy z konfiguracją softcam lub połączeniem internetowym. W dyskusji poruszono również kwestie związane z aktualizacjami systemów OpenPli i OpenATV oraz ich instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA