logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Canal Plus 4K Ultrabox+ - niewyświetlające się filmy nagrane rok temu

raca 10 Paź 2023 10:25 9672 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego nagrania na dekoderze Canal+ 4K Ultrabox+ sprzed około roku nie chcą się odtwarzać i czy istnieje czas po którym nagranie blokuje się na stałe?

To nie wygląda na stały limit czasu po nagraniu, tylko na problem po aktualizacji oprogramowania dekodera, która sprawiła, że starsze nagrania przestały się otwierać, podczas gdy nowsze działały normalnie [#20765337][#21049616] Użytkownicy zgłaszali, że infolinia Canal+ kazała robić reset, wysyłała zgłoszenia do działu technicznego albo proponowała wymianę dekodera, ale na początku nie dawało to efektu [#20962112] Jeden z użytkowników zauważył później, że po kolejnej aktualizacji stare nagrania znów dało się odtwarzać, więc wygląda to na błąd firmware’u, a nie celowe „blokowanie” po roku [#21049616] Pojawiła się też sugestia, że odtwarzanie może zależeć od uprawnień karty i zmian w abonamencie, ale w tym wątku bardziej pasuje problem z aktualizacją i kodekami niż z czasem przechowywania [#20765467][#20765337]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20765174
    raca
    Poziom 10  
    Ocena: 19

Witam.

Posiadam dekoder Canal Plus - 4K Ultrabox +. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że film, który nagrałem jakiś czas temu (rok temu albo dłużej), nie da się odtworzyć. Kiedy klikam w dany film, od razu przenosi mnie na minutę 5.59 i nic się nie dzieje, czarny ekran.

Wiecie może, czy jest jakiś czas ustalony od nagrania, w którym trzeba obejrzeć dany film? Innymi słowy, czy film się blokuje powiedzmy rok po nagraniu i nie da się go już obejrzeć?

Próbowałem resetować dekoder, ale nic to nie daje. Co do filmów nagranych niedawno, do pół roku, działają one bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20765337
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    jeśli była jakaś aktualizacja do dekodera mogli zmienić jakieś kodeki i dlatego nie możesz odtworzyć czegoś co było nagrane dawniej.
    Miałeś jakieś aktualizacje lub robiłeś je sam?
  • REKLAMA
  • #3 20765393
    raca
    Poziom 10  
    Tak. Napewno jakieś aktualizacje były robione w czasie od nagrania do teraz
  • #4 20765407
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1104
    Zadzwoń na infolinię Canal Plus, może coś ci doradzą lub zdalnie odblokują.
  • #5 20765412
    raca
    Poziom 10  
    Dzwoniłem ale konsulatant nic nie był w stanie zrobić. Standardowo kazał zresetować dekoder. Potem powiedział że prześle problem do działu technicznego.

Myślałem że może ktoś jeszcze ma podobny problem bo boję się że nie doczekam się odpowiedzi z tego całego działu technicznego...
  • #6 20765439
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mam chyba taki sam dekoder, sprawdzę wieczorem, mój ma około 3 lata.
  • #7 20765467
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Odtwarzanie filmów związane jest z uprawnieniami karty. Możliwe że zmieniałeś w tym czasie abonament.
  • #8 20765978
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mój dekoder też to robi, przedtem tak się nie zachowywał, pewnie jakaś aktualizacja wprowadziła tą funkcję.
    Zniknęły nagrania TVN-Turbo, a mam go cały czas, czyli nie jest to związane z pakietami, a celowe działanie operatora.
  • #9 20837956
    adrianbandyszewski29
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam mam ten sam problem. Udało się to rozwiązać czy filmy przepadły?
  • REKLAMA
  • #10 20838250
    kazikszach
    Poziom 39  
    U mnie przepadły nagrania.
  • #11 20838901
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    Ja myślę że dobrze uważam. Pomimo dysków o dużej pojemności to nie warto archiwizować nagrań na wszelkich tego typu dekoderach. Wystarczy awaria dekodera, i po jego wymianie wszystkie nagrania idą w niebyt. Teraz nawet po jakimś czasie nagrania tez przepadają. Ja jak miałem dekodery z dyskami to po oglądnięciu nagrania po prostu je kasowałem.
  • #12 20838938
    medicorkrzysztof
    Poziom 1  
    U mnie występuje ta sama sytuacja. 2x dzwoniłem na infolinię i wysyłałem do nich raport techniczny z dekodera. Nic nie pomogło. Jutro zaniosę dekoder do serwisu. Nie mam zamiaru formatować dysku. Myślę, że trzeba pisać reklamacje do Canal+. Im więcej osób zgłosi ten problem, tym bardziej będą skłonni zająć się problemem.
  • #13 20839032
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Reklamacje nic kompletnie nie wnoszą, operatorów nie obchodzi materiał nagrywany przez użytkowników. Prawnie to nagrani i tak zawsze należą do operatora i on ma do nich prawa.
    Nagrywanie to nie jest podstawowa funkcja dekodera niestety.
  • #14 20889102
    januszmus787
    Poziom 2  
    Wszystkich starszych nagrań nie da się odtworzyć. Dlaczego nikt nie informuje, że tak się dzieje? W starszych dekoderach nie było tego problemu. Płaci się tak duży abonament, to są kpiny. Trzeba chyba zrezygnować z Canal Plus, może wtedy się obudzą.
  • #15 20962112
    kowal9021
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem - zgłosiłem go poprzez formularz kontaktowy - jako rozwiązanie zaproponowali... wymianę dekodera. :D W dalszej korespondencji przyznali jednak, że to bez sensu. Podobno nie mieli zgłoszonego tego problemu. Jakby więcej osób napisało do Canal+ o tym, to może byłaby jakaś szansa, że ktoś by na to spojrzał i poprawił w kolejnej wersji oprogramowania.
  • #16 20963587
    kowal9021
    Poziom 3  

Zarejestrowano zgłoszenie pod numerem OTTI-65776 - podaję, jakby ktoś chciał się również do niego "podłączyć".
  • #17 20998673
    pdylewski
    Poziom 8  
    Witam

Mam ten sam problem. Za każdym razem jak dzwonie albo pisze przyjmują nowe zgłoszenie i każą czekać.
    Złożyłem oficjalna reklamację na wadliwą usługę- nagrywanie i możliwość odtwarzania są częścią umowy.
    Umorzyli mi jeden miesiąc abonament- ale sprawa dalej w toku.

Piszcie reklamacje, może jak będzie więcej takich spraw i umorzeń zajmą się tym na poważnie. Na razie- mam wrażenie- zlewają nas i grają na czas

Dodano po 8 [minuty]:

Witam

Mam ten sam problem. Za każdym razem jak dzwonie albo pisze przyjmują nowe zgłoszenie i każą czekać.
    Złożyłem oficjalna reklamację na wadliwą usługę- nagrywanie i możliwość odtwarzania są częścią umowy.
    Umorzyli mi jeden miesiąc abonament- ale sprawa dalej w toku.

Piszcie reklamacje, może jak będzie więcej takich spraw i umorzeń zajmą się tym na poważnie. Na razie- mam wrażenie- zlewają nas i grają na czas
  • #18 20999568
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Wszystko fajnie. Ale myślisz że takiemu przeciętnemu użytkownikowi Canal Plus chce się składać jakieś reklamacje bo nagrania jakieś zginęły? Co niektórzy nawet nie wiedzą o tym że na dekoderze można nagrywać.
  • #19 21000177
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale co ma dać reklamacja? Nie przywrócą przecież i tak nagrań.
    Reklamacje można zrobić dla samej zasady, nagrywanie na dysku nie jest usługą, z kolei nagrywanie w chmurze już jest.

Kiedyś to może poprawią bo tym nagrywaniem i znikaniem zajmują sie od lat.
  • #20 21000198
    pdylewski
    Poziom 8  
    Nie wiem czy coś da.
    Ale jak nie będziemy próbować na nich coś „wymusić” na pewno nic nie zrobią.
    Im nas więcej- tym lepiej. Dla jednej osoby nie opłaca im się pochylać nad tematem.
  • #21 21000212
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Skoro kilka lat niewiele daje i zawsz coś w tym poprawiają bez efektu to widocznie jest problemem tylko współpraca ze sprzętem.
  • #22 21000239
    pdylewski
    Poziom 8  
    Zawsze można nic nie robić- tylko wtedy nic się nie zmieni
  • REKLAMA
  • #23 21049616
    kowal9021
    Poziom 3  
    Zauważyłem, że wczoraj dekoder otrzymał nowe oprogramowanie i stare nagrania znów można odtworzyć! Wprawdzie dla kilku z nich, jedynie początek się odtwarza, ale zdecydowana większość działa.

Muszę przyznać, że zaskoczyli mnie tym, że jednak poprawili ten błąd w nowej wersji, bo nie dawałem na to dużych szans, choć do problemu się chyba jednak oficjalnie nie przyznają. ;) Mam jedynie nadzieję, że w kolejnej wersji problem znów nie wróci.
  • #24 21887519
    januszmus787
    Poziom 2  
    >>20765174 chyba 2 lata temu miałem ten sam problem, kazano iść do punktu wymienić dekoder, albo nie rozumieją problemu, albo udają idiotów, po interwencji w dziale technicznym, pewnego dnia sprawdzam dekoder i wwzystkie nagrania są aktywne do dziś. W tym roku mam to samo z innym dekoderem 4k, opisałem sytuację, które mnie spotkały i co znów to samo kazali resetować dekoder, później przywrócić uprawnienia fabryczne, podawałem jakieś numery-adres mac i ethernet, powiedzieli, że dział techniczny skontaktuje się ze mną, minęło trochę czasu i napisałem co dalej, a oni piszą, że moja sprawa jest zamknięta i mam iść do punktu z dekoderem do wymiany, brak mi słów, albo udają idiotów, albo są nimi, naprawdę nie wiem, co mam zrobić, pozdrawiam
  • #25 21921805
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    januszmus787 napisał:
    brak mi słów, albo udają idiotów, albo są nimi, naprawdę nie wiem, co mam zrobić,
    Bo tam pracują zwykli ludzie z przypadkowej łapanki. Więc nie dziwne że wielu spraw nie rozumieją. Działają według szablonu, metodą kopiuj-wklej.
  • #26 21936039
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    I właśnie unikam dekoderów operatora, niezależnie, czy nagram program z kanałów z oferty, czy z niekodowanych, na przykład z Rai, i tak nagrania będą zaszyfrowane i można tylko na dekoderze, który został nagrany, obejrzeć.
  • #27 21937144
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 221
    Ponieważ zarówno Canal+ jak i Polsat obecnie nie oferują kart kodowych nie sparowanych z dekoderem, to korzystanie z dekoderów własnych jest możliwe tylko z modułami CAM. Co prawda one też są sparowane z kartą, lecz można je używać w dowolnym dekoderze z gniazdem CAM. Ale kodowanie nagrań pozostaje.
  • #28 21938624
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie ma kodowania nagrań przy modułach u żadnego operatora.
  • #29 21938666
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 221
    Bez obecności modułu CAM z kartą w dekoderze, nie można otworzyć dokonanych nagrań. Operatorzy Canal+ czy Polsatu aż tacy głupi nie są, by zostawiać furtkę, ba, bramę dla kopistów. Mam Canal+ w telewizorze i w Zgemmie, to wiem.
  • #30 21939319
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tylko co głupek używa modułu bez karty skoro nigdy nic nie odkoduje.

collie2 napisał:
    można je używać w dowolnym dekoderze z gniazdem CAM. Ale kodowanie nagrań pozostaje.

Sam piszesz że z modułem koduje nagrania przy zapisie bo o tym tylko mowa.

Odkodowanie modułu nie ma nic wspólnego z kodowaniem nagrań przez operatora w jego odbiorniki przy zapisie. W każdym dowolnym innym tunerze nie ma żadnego kodowania nagrań chyba że urządzenie je samo stosuje jako opcja.

Mając moduł operatora można w sumie też odszyfrować zapisane nagrania na nośniku zwykłego tunera w niektórych systemach, np. VTi czy ATV. Wystarczy tylko nagrywać zakodowane programy a po użyciu modułu je odkoduje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dekodera Canal+ 4K Ultrabox+, w którym starsze nagrania przestają się odtwarzać: po wybraniu pliku dekoder przeskakuje do ok. 5:59 i pokazuje czarny ekran, podczas gdy nowsze nagrania działają poprawnie. Uczestnicy sugerują wpływ aktualizacji oprogramowania, zmian kodeków lub mechanizmu uprawnień/kodowania nagrań powiązanego z kartą i abonamentem. Pojawiają się próby rozwiązania problemu przez reset dekodera, kontakt z infolinią, zgłoszenia techniczne, reklamacje oraz propozycja wymiany dekodera, ale bez natychmiastowego efektu. W dalszej części wątku wielu użytkowników potwierdza identyczny problem z utratą dostępu do starszych nagrań, a po kolejnej aktualizacji część z nich odzyskuje możliwość odtwarzania, co wskazuje na błąd oprogramowania po stronie operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA