logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Canal Plus 4K Ultrabox+ - niewyświetlające się filmy nagrane rok temu

raca 10 Paź 2023 10:25 9282 24
REKLAMA
  • #1 20765174
    raca
    Poziom 10  
    Ocena: 19

Witam.

Posiadam dekoder Canal Plus - 4K Ultrabox +. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że film, który nagrałem jakiś czas temu (rok temu albo dłużej), nie da się odtworzyć. Kiedy klikam w dany film, od razu przenosi mnie na minutę 5.59 i nic się nie dzieje, czarny ekran.

Wiecie może, czy jest jakiś czas ustalony od nagrania, w którym trzeba obejrzeć dany film? Innymi słowy, czy film się blokuje powiedzmy rok po nagraniu i nie da się go już obejrzeć?

Próbowałem resetować dekoder, ale nic to nie daje. Co do filmów nagranych niedawno, do pół roku, działają one bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 20765393
    raca
    Poziom 10  
    Tak. Napewno jakieś aktualizacje były robione w czasie od nagrania do teraz
  • REKLAMA
  • #4 20765407
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Zadzwoń na infolinię Canal Plus, może coś ci doradzą lub zdalnie odblokują.
  • #5 20765412
    raca
    Poziom 10  
    Dzwoniłem ale konsulatant nic nie był w stanie zrobić. Standardowo kazał zresetować dekoder. Potem powiedział że prześle problem do działu technicznego.

Myślałem że może ktoś jeszcze ma podobny problem bo boję się że nie doczekam się odpowiedzi z tego całego działu technicznego...
  • #6 20765439
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mam chyba taki sam dekoder, sprawdzę wieczorem, mój ma około 3 lata.
  • #7 20765467
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Odtwarzanie filmów związane jest z uprawnieniami karty. Możliwe że zmieniałeś w tym czasie abonament.
  • REKLAMA
  • #8 20765978
    kazikszach
    Poziom 39  
    Mój dekoder też to robi, przedtem tak się nie zachowywał, pewnie jakaś aktualizacja wprowadziła tą funkcję.
    Zniknęły nagrania TVN-Turbo, a mam go cały czas, czyli nie jest to związane z pakietami, a celowe działanie operatora.
  • #9 20837956
    adrianbandyszewski29
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam mam ten sam problem. Udało się to rozwiązać czy filmy przepadły?
  • #10 20838250
    kazikszach
    Poziom 39  
    U mnie przepadły nagrania.
  • #11 20838901
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    Ja myślę że dobrze uważam. Pomimo dysków o dużej pojemności to nie warto archiwizować nagrań na wszelkich tego typu dekoderach. Wystarczy awaria dekodera, i po jego wymianie wszystkie nagrania idą w niebyt. Teraz nawet po jakimś czasie nagrania tez przepadają. Ja jak miałem dekodery z dyskami to po oglądnięciu nagrania po prostu je kasowałem.
  • #12 20838938
    medicorkrzysztof
    Poziom 1  
    U mnie występuje ta sama sytuacja. 2x dzwoniłem na infolinię i wysyłałem do nich raport techniczny z dekodera. Nic nie pomogło. Jutro zaniosę dekoder do serwisu. Nie mam zamiaru formatować dysku. Myślę, że trzeba pisać reklamacje do Canal+. Im więcej osób zgłosi ten problem, tym bardziej będą skłonni zająć się problemem.
  • #13 20839032
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Reklamacje nic kompletnie nie wnoszą, operatorów nie obchodzi materiał nagrywany przez użytkowników. Prawnie to nagrani i tak zawsze należą do operatora i on ma do nich prawa.
    Nagrywanie to nie jest podstawowa funkcja dekodera niestety.
  • #14 20889102
    januszmus787
    Poziom 2  
    Wszystkich starszych nagrań nie da się odtworzyć. Dlaczego nikt nie informuje, że tak się dzieje? W starszych dekoderach nie było tego problemu. Płaci się tak duży abonament, to są kpiny. Trzeba chyba zrezygnować z Canal Plus, może wtedy się obudzą.
  • #15 20962112
    kowal9021
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem - zgłosiłem go poprzez formularz kontaktowy - jako rozwiązanie zaproponowali... wymianę dekodera. :D W dalszej korespondencji przyznali jednak, że to bez sensu. Podobno nie mieli zgłoszonego tego problemu. Jakby więcej osób napisało do Canal+ o tym, to może byłaby jakaś szansa, że ktoś by na to spojrzał i poprawił w kolejnej wersji oprogramowania.
  • #16 20963587
    kowal9021
    Poziom 3  

Zarejestrowano zgłoszenie pod numerem OTTI-65776 - podaję, jakby ktoś chciał się również do niego "podłączyć".
  • #17 20998673
    pdylewski
    Poziom 8  
    Witam

Mam ten sam problem. Za każdym razem jak dzwonie albo pisze przyjmują nowe zgłoszenie i każą czekać.
    Złożyłem oficjalna reklamację na wadliwą usługę- nagrywanie i możliwość odtwarzania są częścią umowy.
    Umorzyli mi jeden miesiąc abonament- ale sprawa dalej w toku.

Piszcie reklamacje, może jak będzie więcej takich spraw i umorzeń zajmą się tym na poważnie. Na razie- mam wrażenie- zlewają nas i grają na czas

Dodano po 8 [minuty]:

Witam

Mam ten sam problem. Za każdym razem jak dzwonie albo pisze przyjmują nowe zgłoszenie i każą czekać.
    Złożyłem oficjalna reklamację na wadliwą usługę- nagrywanie i możliwość odtwarzania są częścią umowy.
    Umorzyli mi jeden miesiąc abonament- ale sprawa dalej w toku.

Piszcie reklamacje, może jak będzie więcej takich spraw i umorzeń zajmą się tym na poważnie. Na razie- mam wrażenie- zlewają nas i grają na czas
  • #18 20999568
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Wszystko fajnie. Ale myślisz że takiemu przeciętnemu użytkownikowi Canal Plus chce się składać jakieś reklamacje bo nagrania jakieś zginęły? Co niektórzy nawet nie wiedzą o tym że na dekoderze można nagrywać.
  • #19 21000177
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale co ma dać reklamacja? Nie przywrócą przecież i tak nagrań.
    Reklamacje można zrobić dla samej zasady, nagrywanie na dysku nie jest usługą, z kolei nagrywanie w chmurze już jest.

Kiedyś to może poprawią bo tym nagrywaniem i znikaniem zajmują sie od lat.
  • #20 21000198
    pdylewski
    Poziom 8  
    Nie wiem czy coś da.
    Ale jak nie będziemy próbować na nich coś „wymusić” na pewno nic nie zrobią.
    Im nas więcej- tym lepiej. Dla jednej osoby nie opłaca im się pochylać nad tematem.
  • #21 21000212
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Skoro kilka lat niewiele daje i zawsz coś w tym poprawiają bez efektu to widocznie jest problemem tylko współpraca ze sprzętem.
  • #22 21000239
    pdylewski
    Poziom 8  
    Zawsze można nic nie robić- tylko wtedy nic się nie zmieni
  • REKLAMA
  • #23 21049616
    kowal9021
    Poziom 3  
    Zauważyłem, że wczoraj dekoder otrzymał nowe oprogramowanie i stare nagrania znów można odtworzyć! Wprawdzie dla kilku z nich, jedynie początek się odtwarza, ale zdecydowana większość działa.

Muszę przyznać, że zaskoczyli mnie tym, że jednak poprawili ten błąd w nowej wersji, bo nie dawałem na to dużych szans, choć do problemu się chyba jednak oficjalnie nie przyznają. ;) Mam jedynie nadzieję, że w kolejnej wersji problem znów nie wróci.
  • #24 21887519
    januszmus787
    Poziom 2  
    >>20765174 chyba 2 lata temu miałem ten sam problem, kazano iść do punktu wymienić dekoder, albo nie rozumieją problemu, albo udają idiotów, po interwencji w dziale technicznym, pewnego dnia sprawdzam dekoder i wwzystkie nagrania są aktywne do dziś. W tym roku mam to samo z innym dekoderem 4k, opisałem sytuację, które mnie spotkały i co znów to samo kazali resetować dekoder, później przywrócić uprawnienia fabryczne, podawałem jakieś numery-adres mac i ethernet, powiedzieli, że dział techniczny skontaktuje się ze mną, minęło trochę czasu i napisałem co dalej, a oni piszą, że moja sprawa jest zamknięta i mam iść do punktu z dekoderem do wymiany, brak mi słów, albo udają idiotów, albo są nimi, naprawdę nie wiem, co mam zrobić, pozdrawiam
  • #25 21921805
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    januszmus787 napisał:
    brak mi słów, albo udają idiotów, albo są nimi, naprawdę nie wiem, co mam zrobić,
    Bo tam pracują zwykli ludzie z przypadkowej łapanki. Więc nie dziwne że wielu spraw nie rozumieją. Działają według szablonu, metodą kopiuj-wklej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dekodera Canal+ 4K Ultrabox+, w którym starsze nagrania zapisane rok lub dłużej wcześniej przestają się odtwarzać: po wybraniu filmu dekoder przeskakuje do ok. 5:59 i pokazuje czarny ekran. Użytkownicy wykluczają prosty reset jako rozwiązanie i wskazują, że problem pojawił się po aktualizacjach oprogramowania, które mogły zmienić kodeki lub sposób obsługi nagrań. Pojawiają się też hipotezy o uprawnieniach karty, zmianie abonamentu oraz celowym ograniczaniu dostępu do archiwalnych nagrań. W kolejnych wpisach wielu użytkowników potwierdza identyczny problem na różnych egzemplarzach dekodera, zgłasza go do infolinii, formularza kontaktowego i działu technicznego, ale bez skutecznej naprawy. Po jednej z aktualizacji część starych nagrań zaczęła znów działać, co sugeruje błąd w firmware, jednak problem nie został oficjalnie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA