logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zwykły włącznik na bezprzewodowy do oświetlenia LED?

wojtekwojcieski22 11 Lis 2024 00:28 987 3
  • #1 21297744
    wojtekwojcieski22
    Poziom 2  
    Witam, da się zrobić ze zwykłego włącznika, dodając do niego jakiś moduł, włącznik bezprzewodowy? Swojego rodzaju pilot?
    Chodzi mi o to, że nie mam opcji doprowadzenia kabli od zasilacza ledowego pod puszkę przy drzwiach, gdzie jest włącznik od lampy sufitowej, więc muszę iść w bezprzewodowe opcje. A chcę mieć te dwa włączniki obok siebie, ponieważ piloty się gubią, a te montowane do ściany bezprzewodowe nie pasują do niczego, wszystkie włączniki takie same, a jeden od czapy inaczej wyglądający. I właśnie ciekawe jestem, czy z jakiegoś dowolnego włącznika jestem w stanie zrobić pilot, a przy zasilaczu led dać do tego odbiornik.
  • #2 21297775
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Włącznik bezprzewodowy? No to kup włącznik radiowy na pilota? No ale są też żarówki na pilota, oprawy na pilota jak i gniazda na pilota - wybór teraz jest wielki? Wszystko to w zasadzie można znaleźć wraz nawet z zasilaczami LED w wersjach do puszki po jej pogłębieniu na przykład. Zasil zasilacz z gniazda na pilota jednocześnie bocznikując (zwierając na stałe) zwykły włącznik skoro nie zamierzasz go używać a jest ważny dla Ciebie ze względu na wygląd według innych czy według sąsiedniego, czy ze względu na inny sentyment i po kłopocie? Chcesz przerabiać coś, jednocześnie nie pokazując nam co posiadasz i czy jest sens przerabiać coś co służy do czego innego na co innego, skoro są funkcjonalne gotowce? Przejrzyj na przykład gotowe systemy sterowania dedykowane pod LED np. polski SKYLED: Link A tam przejrzyj podopcję "Inteligentne sterowanie Tuya", poprzez np. smartfon czy internet skoro piloty gubisz a smartfona czy laptopa nie gubisz? Gdy przejawiasz zdolności do majsterkowania to polecam Link lub systemy Home Assistant Zigbee, poczytaj też opracowania p.Kaczmarka2 tutaj np. o Smart Home itd itp np. Link Tworzy on też oprogramowania open source na różne platformy...
    wojtekwojcieski22 napisał:
    czy z jakiegoś dowolnego włącznika jestem w stanie zrobić pilot
    Z dowolnego zwykłego włącznika raczej nie zrobisz w prosty sposób pilota ani też włącznika sterowanego radiowym pilotem czy po Wi-Fi?
  • #3 21302459
    wojtekwojcieski22
    Poziom 2  
    Chyba mój post został źle zrozumiany.
    Chcę wziąć łącznik pojedynczy, podtynkowy i zrobić z niego bezprzewodowy włącznik do LED-ów.
    Po drugiej stronie przed zasilaczem byłby jakiś przekaźnik typu on/off.
    Pogrzebałem trochę i znalazłem nadajnik ORNO OR-SH-1753, według instrukcji można go podpiąć do dowolnego włącznika.
    Do tego potrzebny byłby odbiornik po drugiej stronie i znalazłem np. ORNO OR-SH-1736.
    Tylko nie mam pewności, czy to się ze sobą sparuje po radiu.
    Nie chcę się po prostu bawić w ciągłe szukanie pilota, wymienianie baterii, problemami z gubieniem WiFi albo ustawianiem bramki lub innych dodatkowych rzeczy.
  • #4 21302481
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Tak, został źle zrozumiany, bo piszesz
    wojtekwojcieski22 napisał:
    chcę mieć te dwa włączniki obok siebie
    Jakie dwa włączniki: od czego one są, co jest w suficie a gdzie są lub mają być LED? Gdybyś to opisał dokładnie czy chcesz dwoma obwodami sterować czy jednym i gdzie i co masz i czy w puszce (puszkach) włącznika przy drzwiach masz L oraz N czy nie masz, to może bym zrozumiał. Bo przeważnie w puszkach włączników jest sama faza (L) więc nie wiem czy wskazana przez Ciebie para urządzeń ORNO zda egzamin choćby z konieczności posiadania przez ORNO OR-SH-1753: fazy L i neutralnego N w części nadawczej?
    Gdy w puszce włącznika/ów nie ma N to stosuję nadajnik na baterię np. takie coś: Link
    Czyli włącznik klawiszowy jest nadajnikiem na baterię a odbiornik wpinam w obwód zasilany czyli kupuję zestaw: 1szt Receiwer i 1szt Switch... A gdy w puszce włącznika posiadam N jak i L to przerabiam ten zestaw na zasilanie sieciowe 230/12V i po kłopocie bo nie muszę kupować co roku baterii. No i chyba w takim wypadku Twój wybrany zestaw też powinien zadziałać, szczerze to nie mam czasu teraz analizować bo nie mam i nie miałem z ORNO nic do czynienia. Czy o taką poradę Ci chodzi? Swoją drogą opisy w sieci są tak enigmatyczne, że przed kupnem i uzyskaniem instrukcji obsługi to niekiedy zawsze jest wielkie ryzyko i niewiedza co my w ogóle kupujemy, a jak jeszcze nie wiemy czy mamy do dyspozycji L i N to w ogóle czarna magia? W podanym linku masz kilka opcji do wyboru: 1-3 klawiszy i odbiorników, więc możesz i swoje 2 zastąpić?
    Nawet są takie rozwiązania, że nie musisz wstawać do włącznika: Link
REKLAMA