logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić bezprzewodowy włącznik LED do warsztatu z dzwonka?

uzzo 05 Wrz 2013 22:15 1818 4
REKLAMA
  • #1 12706097
    uzzo
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam

mam inny pomysł wynikający z tego aby ułatwić sobie życie. Mam warsztat jakieś 10 m od dzwonka niestety nie zawsze go słyszę bo jestem osobą niedosłyszącą i jak mam szumy to wcale go nie słyszę, a życie jest po to żeby je ułatwiać ;)

chce zrobić sobie bezprzewodowy włącznik na LED bądź na lampę. Z tego co widzę na ścianie jest transformator ale dziś nie zdążyłem pomierzyć jakie ma napięcia wyjściowe. Chciałbym aby po włączeniu dzwonka zaświeciła się w warsztacie lampka (LED). Po prostu dopiąć do dzwonka wyzwalacz do lampy, lampa bądź led może być zasilana na 12V albo z USB bo mam na biurku stałą stacje na ładowanie pod usb. Posiadam stare bezprzewodowe klawiatury i myszki. i sporo innych gratów. Jak to zrobić i z czego najlepiej?

Sporo widzę tematów podobnych ale zasilanych bateryjne bądź włączane pilotem a mi chodzi o to że włącznik przymocuje stale koło dzwonka, zasilanie będzie miał z transformatora, lampa będzie mieć zasilanie na USB bądź dociągnę w warsztacie kable 12V.
  • REKLAMA
  • #2 12706616
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Można zastosować dzwonek bezprzewodowy (tanio) przerabiając przez dołożenie włącznika owej lampki (kontaktron, włącznik elektroniczy podłączony przez odpowiednie dopasowanie do wyjścia dzwonka).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 12706835
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Chyba że masz możliwość podciągnięcia przewodu od istniejącego dzwonka, wtedy wystarczy tylko odpowiedni przekaźnik.
  • #5 12706924
    uzzo
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Dzwonek i trafo jest na ścianie, mam do nich bezpośredni dostęp.
    Przekaźnik mógłbym zamontować koło dzwonka, bo nie chcę ciągnąć kabli przez cały hol.
REKLAMA