logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić enkodery obrotowe 360° z LED, średnica 10-15 mm?

publicjoe 11 Lis 2024 01:19 321 7
REKLAMA
  • #1 21297766
    publicjoe
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry!

Poszukuję dostawcy potencjometrów obrotowych z nieograniczonym kątem obrotu (tzw. "nieskończonych" 360°), takich jak na załączonym zdjęciu. Interesuje mnie cały moduł o średnicy 10-15 mm, z minimum 10 diodami LED wskazującymi.

Moduł powinien umożliwiać programowanie skali z poziomu mikrokontrolera lub Raspberry Pi (specyfikacja jeszcze nieustalona). Enkoder powinien mieć rozdzielczość co najmniej 7-bitową, z zachowaniem odpowiedniej liniowości i trwałości typowej dla elektroniki użytkowej.

Planowana jest implementacja większej liczby takich modułów w jednym urządzeniu (np. 12, 16, 32 sztuki), więc rozwiązanie musi być ekonomiczne. Koszt jednostkowy nie powinien być na poziomie dostępnych na rynku prostych w użyciu, ale drogich rozwiązań (jak 50 PLN lub 100 PLN za sztukę na Botlandzie:
    https://botland.com.pl/gravity/21480--sen0502-6959420922277.html
    Zależy mi także, aby moduł nie wymagał złożonej elektroniki po stronie systemu komunikującego się z modułami. Nie jest również wymagana precyzja laboratoryjna.

Mile widziane dodatkowe funkcje:
    - rozdzielczość 10-12 bitów
    - możliwość klikania pokrętła, przy jednoczesnym zachowaniu obrotu
    - jedna konfigurowalna dioda RGB (jak na zdjęciu)
    - programowalność diod skali, pozwalająca na dowolne zapalanie i gaszenie diod, niezależnie od aktualnej wartości pokrętła

Nie znalazłem tego typu modułów u chińskich dostawców. W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt.

Pozdrowienia!
    Joe
    Zbliżenie na potencjometr obrotowy z diodami LED.
  • REKLAMA
  • #2 21301657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21301721
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    sobel23 napisał:
    Autor tematu wkleił ten sam link i opisał że chodzi o enkoder...

Racja, dziękuję za korektę.
    Nie doczytałem do końca - przepraszam za zamieszanie.
    Tak czy inaczej tytuł watro by poprawić bo wprowadza w błąd.
  • #6 21301745
    publicjoe
    Poziom 10  
    Poprawiłem tytuł, dzięki. WS2812B oglądałem, trochę martwi 50mm średnicy już w przypadku 16-diodowego kółka.
    Poza tym zapewne trzeba je przyciemnić, ale na plus jest to, że są wdowolnie adresowalne i RGB.
    Ciekawe jak będzie się grzać...
  • #7 21301873
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21322762
    publicjoe
    Poziom 10  
    @sobel23 Bardzo chętnie wezmę to pod uwagę. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dostawcy enkoderów obrotowych 360° o średnicy 10-15 mm, z minimum 10 diodami LED, które można programować z poziomu mikrokontrolera lub Raspberry Pi. Wymagana jest rozdzielczość co najmniej 7-bitowa oraz odpowiednia liniowość i trwałość. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące precyzji enkoderów, możliwości programowania impulsów oraz zastosowania diod WS2812B. Użytkownik zwrócił uwagę na potrzebę ekonomicznych rozwiązań, ponieważ planuje implementację wielu modułów w jednym urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA