logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Wyświetlacz" LED, sterowanie jasnością każdej przez PWM - rozwiązania

Elektro-man 17 Lut 2013 15:12 2007 5
REKLAMA
  • #1 11946910
    Elektro-man
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chciałbym zrobić sobie sufit składający się z białych LEDów na czarnym tle, wszystko podzielone na moduły 40cmx40cm, i na każdym z nich przynajmniej 10x10 LED. Całość miałaby imitować niebo, na którym "gwiazdy" losowo i indywidualnie będą zmieniały jasność, ale chciałbym też mieć możliwość wyświetlenia na nich prostych animacji. Z całym projektem, z racji małego doświadczenia w elektronice/mikrokontrolerach, mam kika problemów, o których rozwiązanie bardzo proszę:

1. Czy istnieją tanie (!) układy, które pozwolą mi ograniczyć liczbę mikrokontrolerów? Problemem jest fakt, że potrzebuję sterowania każdą diodą przez PWM...

2. Powyższy problem nie jest wielki, ale w takim razie w jaki sposób zorganizować współpracę procków? Jak połączyć razem moduły, żeby móc wyświetlać animację? Bo nawet jeśli podepnę nadrzędny sterownik, komunikujący sie z każdym z modułów, jak odpowiednio zsynchronizuję zapalanie diod?

Z góry wielkie dzięki za pomoc, będę bardzo wdzięczny :>
  • REKLAMA
  • #2 12000598
    Elektro-man
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przepraszam za odświeżanie tematu w ten sposób, ale minęło 11 dni, a nikt nie był w stanie mi pomóc. Temat aktualny
  • REKLAMA
  • #3 12001506
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    Temat nie jest taki prosty..
    Masz 100 diod. Każda musi być sterowana przez PWM, więc musisz mieć scalak(i) z łączną ilością 100 wyjść.
    ALBO
    Sterować multipleksowo diodami (wraz z PWM).
    Tyle tylko, że wybierając 2gą opcję musiałbyś mieć naprawdę szybki procesor.
    Są specjalne scalaki do PWM.(nazwy nie pamiętam)
    Możesz spróbować je zastosować.

Zastanów się czy na pewno potrzebujesz sterować każdą ze 100 diod z osobna..
    Czy nie możesz np. zrobić sobie takie pakiety po 5 diod każda.
    Wtedy miałbyś tylko do sterowania 20 diodami
  • REKLAMA
  • #4 12001631
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    xamrex napisał:
    Masz 100 diod.
    ...
    Tyle tylko, że wybierając 2gą opcję musiałbyś mieć naprawdę szybki procesor.

Oj, chyba przesadziłeś :)

10 wyjść na kolumny i 10 na wiersze i nawet ATmega8 da radę zrobić programowe PWM dla każdej diody zapewniające płyną ich regulację. Sądzę, że na 8MHz wewnętrznym generatorze RC), taki układ bez problemu zadziała.

Elektro-man napisał:
    Chciałbym zrobić sobie sufit składający się z białych LEDów na czarnym tle, wszystko podzielone na moduły 40cmx40cm, i na każdym z nich przynajmniej 10x10 LED.

Duży ten sufit? Ile modułów? Liczyłeś koszty?
  • REKLAMA
  • #6 12002886
    raffiki
    Poziom 14  
    Ocena: 287
    ja proponuje MBI5031 i multipleksowanie. Bardzo proste i skuteczne
REKLAMA