logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer A-88X - brak dźwięku w prawym kanale, za wysokie napięcia na PA0016

Teo_Pi 11 Lis 2024 10:13 441 4
REKLAMA
  • #1 21297953
    Teo_Pi
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Cześć!

Od kilku lat dzielnie służy mi Pioneer A-88X, niestety tydzień temu przestał działać prawy kanał.
    Pomimo uszkodzenia prawego kanału będę używał oznaczeń dla lewego, ponieważ dla niego na schematach naniesione są prawidłowe napięcia.

Korzystając z wolnej chwili w weekend chwyciłem za miernik i zabrałem się za poszukiwania winowajcy. Szybko okazało się, że na IC1 (PA0016) nie występują żadne napięcia. Nie za wiele wiadomo o tym układzie, pomyślałem, że może to on jest uszkodzony i przelutowałem go (mam dawcę pod ręką). Bez zmian.
    Kolejne podejrzenie padło na Q13 i Q15. Po ich wymianie pojawiły się napięcia, ale znacznie odbiegające od prawidłowych. Zmierzyłem napięcia w całym układzie, rezultat poniżej.

Napięcia mierzone względem tego punktu:
    Fragment schematu wzmacniacza Pioneer z zaznaczonym elementem

Zmierzone napięcia:
    Schemat wzmacniacza Pioneer A-88X z naniesionymi napięciami.

Wydaje mi się, że problemem może być brak napięcia 30V na diodzie D1 lub uszkodzenie Q1. Sprawdziłem R5 (bez wylutowywania) - rezystancja jest ok. Chciałem wylutować i sprawdzić Q1, ale na diyaudio straszą, że jest bardzo podatny na ESD i lepiej go nie ruszać, dlatego pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - co dalej? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21298054
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1940
    Jeśli na D1 nie ma napięcia pomimo tego że sprawny jest R5 to wskazuje na niesprawność D1 (zwarcie) lub zwarcie C3
  • REKLAMA
  • #3 21298106
    Teo_Pi
    Poziom 9  
    Wylutowałem oba elementy - kondensator jest ok, ale dioda rzeczywiście robi zwarcie. W dawcy niestety jest wersja 2,7V zamiast 3,0V także zamawiam i dam znać jaki rezultat będzie po wymianie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21298340
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1940
    Teo_Pi napisał:
    3,0V

Nie 3,0V tylko 30V
  • #5 21303307
    Teo_Pi
    Poziom 9  
    Rzeczywiście, mój błąd.
    Po wymianie diody wzmacniacz działa wzorowo, wszystkie napięcia wróciły do normy.
    Dziękuję za pomoc!
REKLAMA