logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy radio Cmolas jest słyszalne w odległości 100 km od nadajnika?

Preskaler 11 Lis 2024 17:50 591 16
REKLAMA
  • #1 21298675
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Kto z Kolegów odbiera radio Cmolas i może potwierdzić, że to radio jeszcze "żyje"? Otóż mieszkam w odległości ok. 100 km od tego nadajnika i chciałbym sprawdzić, czy uda mi się odebrać jego transmisję. Mam następującą wiedzę jedynie z Internetu:

Plan transmisji Radia Cmolas i Radia Jarosław na częstotliwości 1062 kHz

Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć podanej wyżej informacji. Bardzo byłbym wdzięczny za podanie odległości, w jakiej jest słyszalne to radio.
  • REKLAMA
  • #2 21299589
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Zły dział, przenoszę.
  • #4 21299943
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Na pewno nie jest to dział, w którym swój post zamieściłeś "Radia samochodowe i systemy multimedialne serwis". Zgłosiłem przeniesienie do działu, o którym piszesz.
  • REKLAMA
  • #6 21316128
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Witam,
    w odległości 100km od nadajnika nie usłyszysz tej radiostacji, ponieważ ma małą moc nadawczą.
    To jest stacja typowo lokalna, dla społeczności mieszkającej w gminie, skąd radio nadaje.
    Ale przez wszędobylskie zakłócenia nie usłyszysz tego radia nawet na granicy gminy, dla której jest przeznaczone.

Pozdrawiam
  • #7 21317201
    Preskaler
    Poziom 40  
    @clubber84 Ja to wszystko wiem ale... z radiem bywa różnie. Propagacja niekiedy sprawia, ze zasięgi są zaskakująco duże. Dla krótkich (80m) jest to zakres jak najbardziej dostępny i nawet QRP można nawiązać na tej odległość a 1,650 MHz ma zbliżone właściwości. Chciałem właśnie zaciekawić kolegów tym problemem i uzyskać informacje na temat praktycznego zasięgu tego radia. Może ktoś z kolegów sprawdzi w wolnej chwili zasięg?
    Polecam przejrzeć:
    https://xploradio.blogspot.com/2016/11/nowe-dx-y-na-falach-srednich-mwam.html
  • Pomocny post
    #8 21359434
    dwuoestro
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Ja mieszkam od radia ok. 5 km (Kolbuszowa) i odwiedzam Cmolas ok. 4 razy tygodniowo. (Mam rodzinę i mały magazyn, bo mam firmę) i zasięg jest tylko 180° i 20 km w stronę Rzeszowa i okolic, ponieważ jest wielka góra za nadajnikiem i lasy, więc uniemożliwiają nadawanie niemal w całości w stronę Sandomierza i Tarnobrzega. Warto dodać, że Cmolas i Kolbuszowa są umieszczone w Wielkiej kotlinie. Nadajnik jest na budynku ośrodka kultury w Cmolasie, który ma tylko 2 piętra, a nadajnik jest umieszczony ok. 5-10 m nad budynkiem. WAŻNE. JEST PRZERWA W NADAWANIU OD 2019 DO OK. 2025.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21360002
    dwuoestro
    Poziom 7  
    >>21359991 Nadajnik z przewodami musiał być w kapitalnym remoncie i on się już kończy. Fundusze są, więc może w 2025 roku będzie uruchomione. Nawet w 2018 r. Pamiętam, jak dzieci z okolicznych szkół śpiewały Hymn Narodowy. Nadajnik zostanie zwiększony i ulepszony i może usłyszycie morze z 100 km.

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

AKTUALIZACJA: Udało mi się dowiedzieć o tym że dla radia cmolas został przypisany i wyremontowany maszt radiowy o wys. 200m, przewidywana odległość słyszenia stacji to około 200km max. Do 250km, Aktualnie w remoncie jest okablowanie. Prawdopodobny koniec prac: Sierpień-Lipiec 2025
  • #11 21360935
    Preskaler
    Poziom 40  
    Bardzo budujące wiadomości. Będę oczekiwał na uruchomienie tego nadajnika z niecierpliwością. Nie chodzi mi o treści audycji bo tymi zainteresowana jest raczej moja żona ale o fakt odbioru dalekich stacji (DX). Może też do tego czasu postaram się o nabycie lepszego odbiornika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21385797
    dwuoestro
    Poziom 7  
    Mam bardzo złe wieści....

Dodano po 47 [minuty]:

Zostały porzucone plany o remoncie i przydzieleniu masztu radiowego po okropnej powodzi w 2019 roku. Remont się zaczął krótko po chwilowym zamknięciu radia. Po około dwóch miesiącach nastała powódź która tak zniszczyła maszt że nie nadawał się do niczego jak do jak najszybszego wyburzenia, aby zapobiec zawaleniu. Nawet jakby wybudować nowy, to i tak byłby to za duży wydatek jak dla tak małej wsi. Jakby nie powódź, to nadal by nadawali do dziś, może po małej przerwie. Audycja dostępna tylko przez internet.
    Film do powodzi: https://www.youtube.com/watch?v=a7M8b8K4X-k TO NIE MÓJ FILM!
    Lokalizacja i info na temat: https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/622#lightbox[galeria]/5/
    Dokładna lokalizacja z nadal widosznym masztem: https://maps.app.goo.gl/owNz8kguUFzHxSsR7
  • #14 21397114
    dwuoestro
    Poziom 7  
    Mam nowe wieści i chyba ostatnie: Radio Cmolas jest w trakcie uzgodnień o budowę masztu. (Na razie nie wiem, na jaką wysokość) ale jest duże zainteresowanie mieszkańców powiatu i pomimo licznych strajków o maszty 5G, maszt Radia Cmolas im nie przeszkadza i raczej będzie szybko wybudowany za pomocą pieniędzy z powiatu i raczej też od państwa Polskiego.
  • #16 21414090
    dwuoestro
    Poziom 7  
    Udało mi się dowiedzieć o wydaniu pozwolenia na budowę masztu, tylko że niewiem na jaką wys. I gdzie, Na razie powstają plany budowy.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Cmolas jest stacją lokalną o niskiej mocy nadawczej, której zasięg obecnie nie przekracza około 20 km ze względu na ukształtowanie terenu (góry i lasy) oraz niską wysokość nadajnika (ok. 5-10 m nad budynkiem ośrodka kultury). W odległości 100 km od nadajnika odbiór jest niemożliwy. Stacja była wyłączona od 2019 roku z powodu remontu nadajnika i infrastruktury, który miał się zakończyć około 2025 roku wraz z planowaną budową nowego masztu radiowego o wysokości około 200 m, co teoretycznie mogłoby zwiększyć zasięg do 200-250 km. Jednak plany te zostały porzucone po powodzi w 2019 roku, która zniszczyła maszt, a koszty odbudowy uznano za zbyt wysokie dla lokalnej społeczności. Obecnie radio nadaje jedynie przez internet. Trwają jednak rozmowy i plany dotyczące budowy nowego masztu, finansowanego przez powiat i państwo, co może umożliwić wznowienie emisji naziemnej w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA