logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell G3 3779 - Zawiesza się na logo, brak dostępu do BIOS-u, co robić?

Jsonek 11 Lis 2024 18:39 648 7
REKLAMA
  • #1 21298754
    Jsonek
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim,

Mam problem z laptopem marki Dell (G3 3779). Po włączeniu laptop zatrzymuje się na logo DELL i nie przechodzi dalej. Próbowałem dostać się do BIOS-u (klawisz F2), ale bez skutku – pojawia się komunikat "Preparing to enter setup", jednak system nie reaguje dalej.

Próbowałem już kilku rzeczy:
    - Odłączałem dysk twardy
    - Wyjmowałem i zmieniałem pamięć RAM
    - Odłączałem baterię RTC (CMOS)

Niestety, mimo tych prób, laptop wciąż zatrzymuje się na logo i nie pozwala wejść do BIOS-u. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia lub zna możliwe rozwiązanie, będę wdzięczny za pomoc!

Cytat:
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu dokonywałeś jakichkolwiek zmian w systemie, takich jak aktualizacje oprogramowania lub zmiany sprzętowe?

Nie

Cytat:
    AI: Czy podczas uruchamiania laptopa są podłączone jakiekolwiek urządzenia zewnętrzne, takie jak mysz, klawiatura lub dyski USB?

Nie
  • REKLAMA
  • #2 21298969
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Bateria cmos ma 3V ?

Poczytaj na pocz. odpowiedzi po użyciu opcji Szukaj
    Cytat:
    Fraza: dell brak dostępu do Bios Szukaj na wybranych forach Znaleziono 55 wyników

Zrzut ekranu strony forum elektroda.pl dotyczącej TV Serwis.

po tym pozostaje serwis / lub daj zgłoszenie naprawy (są na forum kol. co pomogą rozwiązać problem)
  • REKLAMA
  • #3 21299117
    Jsonek
    Poziom 3  
    Bateria CMOS ma 3V. Wyjąłem ją na kilkadziesiąt minut. Efektu brak.
  • REKLAMA
  • #4 21299158
    lisek
    Serwisant RTV
    Klawisz F12 też nie działa.?

Spróbować wgrać Bis.
    - ver. 1.1.0 bez problemowa

? Nie próbowałeś wgrać nową ver. Bios .
    Spoiler:
    "I don`t really know why I decided to update my G3 to this version of BIOS. And I made a really big mistake! The fact is my G3 won`t start from 1st time. It takes hours to start. After I press power button my keyboard starts glowing, but "Caps Lock" button leaves pressed and screen leaves black. Next, my G3 gets stuck into rebooting, until the Dell logo appears. Sometimes, it falls into Dell ePSA screen, but after all tests, it hasn't found any errors. Sometimes it displays me error, "Me FW Downgrade - Request MeSpiLock Failed", and after that it starts normally. I tried to rollback BIOS to version 1.8.1, but during the update I received error message "ME firmware update failed". One and the last solution, which is really works - turn OFF POST self-testing.
    Dell, I know, it`s difficult, but, please fix this."

p.s
    O tym 17" modelu Link
    - i5-8300H / i7-8750H
    - GTX 1050 / GTX 1060 with Max-Q Design (6 GB) Link
  • REKLAMA
  • #5 21299188
    Jsonek
    Poziom 3  
    Klawisz F12 też nie działa. Nie zmieniałem BIOS-u. Nawet do systemu nie chce się załadować. Kiedyś był w serwisie po zalaniu. Gdy oddali, to klawiatura w ogóle nie działała, więc oddałem im go znowu. I od tamtej pory tylko logo DELL i nic więcej.
  • #6 21299199
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Kiedyś był w serwisie po zalaniu. Gdy oddali to klawiatura wogole nie działała, więc oddałem im go znowu. I od tamtej pory tylko logo DELL i nic więcej.

Pytaj serwis co tam nabroili ?
  • #7 21299205
    Jsonek
    Poziom 3  
    Był dość dawno w serwisie, bo to laptop szwagierki. Postanowiła, że kupi nowego, a ten leżał przez dość spory okres. Ostatnio postanowiła, żebym się nim zajął, więc postanowiłem podjąć próbę jakiejś naprawy.
  • #8 21300334
    Jsonek
    Poziom 3  
    Spróbuję wylutować układ z biosem, zaprogramuje i sprawdzę czy działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Dell G3 3779, który zatrzymuje się na logo DELL i nie pozwala na dostęp do BIOS-u. Próbował różnych rozwiązań, takich jak odłączenie dysku twardego, wymiana pamięci RAM oraz resetowanie baterii CMOS, jednak bez skutku. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie baterii CMOS, próbę użycia klawisza F12 oraz aktualizację BIOS-u. Użytkownik informuje, że klawiatura nie działa, co może być wynikiem wcześniejszej naprawy po zalaniu. W planach jest wylutowanie układu BIOS-u w celu jego zaprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA