logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tektronix 2235 - przegrzewanie i cykliczne wyłączanie po godzinie pracy

ciubers 11 Gru 2005 13:15 1080 3
REKLAMA
  • #1 2073606
    ciubers
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Tek 2 x100Mhz. Chodzi ok pokazuje wszystko prawidlowo, ale po okolo godzinie bardzo sie nagrzewa i zaczyna sie wlaczac i wylaczac na przemian, Kumam, ze cos z zasilaczem, ale nie wiem co dokladnie. Czy ma on jakies zabezpieczenie termiczne i w ten sposob dziala? Dodam, ze nie wylaczy sie na jakis dlugi okres i po ostygnieciu wraca do pracy tylko tak na oko 2 sekundy wlaczony potem sie wylacza i tak w kolko. Po wylaczeniu urzadzenia i odczekaniu, az zasilacz lekko ostygnie jest znowu ok. Sprawdzalem juz wiele razy czas po jakim tak sie zachowuje i bylo to od okolo 40min do 80min.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2073682
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Zaznaczam , że nie mam przed sobą schematu do w/w TV .
    Usterka przedstawiona , wskazuje raczej na tzw. zimne luty .
    Proponowałbym , dobra lupa do ręki , dobre światło i sprawdzać na druku mikropęknięcia w szczegóności wokół elementów cięższych [ trafa itd. ]
    Niejednokrotnie potrzeba do tej czynności wiele cierpliwości .
    Pozdrowienia ! :D
  • REKLAMA
  • #3 2073740
    ciubers
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Ale to czemu sie to dzieje dopiero po okolo godzinie.
  • Pomocny post
    #4 2074054
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    tadziu47 napisał:
    Witam !
    Zaznaczam , że nie mam przed sobą schematu do w/w TV .
    Usterka przedstawiona , wskazuje raczej na tzw. zimne luty .
    Proponowałbym , dobra lupa do ręki , dobre światło i sprawdzać na druku mikropęknięcia w szczegóności wokół elementów cięższych [ trafa itd. ]
    Niejednokrotnie potrzeba do tej czynności wiele cierpliwości .
    Pozdrowienia ! :D

Zamiast pozdrowień warto zapoznać się dokładnie z tytułem tematu. Mamy do czynienia z oscyloskopem f-y TEKTRONIX którego technologia produkcji oraz kostrukcja nie dopuszcza do takich przypadków jak zimne luty. To klasyczny przypadek porady na każdą okoliczność.

Teraz do tematu.
    W koncepcji stosowanych w zasilaczach oscyloskopów serii 22xx tej firmy rozwiązań układowych jest przewidziane zabezpieczenie przed wzrostem (zaniżeniem) napieć zasilających. To zabezpieczenie powoduje wyłączenie przetwornicy na czas występowania niewłaściwych napieć zasilających. Po ich powrocie do normy przetwornica zostaje załączona i cykl powtarza się od nowa. W zależności od przyczyny cykl ON/OFF może być różny w czasie, w Twoim przypadku jest dość krótki i wynosi około kilku sekund.
    Dlaczego przetwornica zaczyna się wyłączać (załączać) po ok. godzinie trudno dociec, niemniej usunięcie tej usterki wymaga posiadania materiałów serwisowych i dużej znajomości (doświadczenia) konstrukcji oscyloskopów.
REKLAMA