logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Grzejnik w instalacji CO na pellet - problem z odpowietrzaniem i manometrem

bobocjusz1 12 Lis 2024 13:24 657 8
  • #1 21299769
    bobocjusz1
    Poziom 3  
    Dzień dobry

Posiadam instalację CO zamkniętą z kotłem na pellet. Przez parę lat pracowała ona prawidłowo. Teraz jednak mam problem z jednym z grzejników. Jest on w górnej części domu, ale nie najwyżej.
    Gdy jest zimny, z odpowietrznika wypada trochę powietrza i zero wody. Dopiero gdy woda w instalacji jest ciepła, wtedy wychodzi dużo powietrza i ostatecznie pojawia się woda. Z innymi grzejnikami na tym piętrze nie ma problemów. Nie ma też żadnych wycieków. Zamykałem też wszystkie automatyczne odpowietrzniki za pompą CO itd.

Pytanie, co może być tego przyczyną? Przez chwilę zastanawiałem się, czy to nie brak wystarczającej ilości wody w instalacji, gdyż dopiero ciepła woda wypycha powietrze.
    Załączam zdjęcie manometru na grupie bezpieczeństwa obok naczynia przeponowego. Czy mogę prosić o objaśnienie, co on dokładnie pokazuje? Szczególnie, że ma dwie wskazówki. Skąd w takiej instalacji wiedzieć, czy poziom wody jest prawidłowy?

Manometr z dwiema wskazówkami na instalacji CO

Cytat:
    AI: Jaka jest marka i model kotła na pellet, który posiadasz w swojej instalacji?

Defro smart ekopell
  • Pomocny post
    #2 21299798
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Wody zdecydowanie za mało pod warunkiem że manometr działa prawidłowo. To jest jedyny manometr?
    Ile kondygnacji? Generalnie nie powinno się schodzić poniżej 1 bar.

On nie ma 2 wskazówek, czarna pokazuje aktualny stan a czerwona wskazuje zalecany poziom ciśnienia
    która jest tylko namalowana na obudowie tego manometru.
    W niektórych manometrach można ręcznie przestawić tą czerwoną wskazówkę ale nie jest istotna.
  • #3 21299823
    bobocjusz1
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuje za pomoc, od razu jaśniej :D.
    Tak to jest jedyny manometr, myśle, że jest sprawny bo cała instalacja ma max 5. lat. Piec w piwnicy. Dom ma parter i piętro.

Mam przygotowane połączenie wężem elastycznym z sieci do przyłącza spustwego w piecu. Jak rozumiem gdy zacznę dolewać wody to, ciśnienie powinno rosnąć na tym manometrze ?
  • Pomocny post
    #4 21299833
    badboy84
    Poziom 43  
    Tak, ciśnienie powinno rosnąć. Tylko uważaj przy dopuszczaniu wody, nie należy tego robić przy mocno nagrzanym piecu i dopuszczać wody powoli. Nie odkręcaj dalej niż 1/4 maksymalnego otwarcia.
  • #5 21299845
    bobocjusz1
    Poziom 3  
    Ostatnie pytanie co zrobić w czasie napełniania z odpowietrznikami ?
    Mam odpowietrznik na grupie bezpiczeństwa oraz tuż za pompą. Są to odpowietrzniki automatyczne. Powinny być poluzowane (te kapturki) tak aby pracowały ? Czy dopiero na końcu po skończeniu napełniania ?
  • Pomocny post
    #6 21299851
    badboy84
    Poziom 43  
    Mogą być poluzowane, jeżeli nie masz na stałe połączonego miejsca gdzie dopuszcza się wodę to pewnie trochę powietrza się tam dostanie. Trochę powietrza wyjdzie a reszta i tak pójdzie układ i do grzejników. Później będziesz musiał sprawdzić czy wszystkie równo grzeją i odpowietrzyć grzejniki w razie konieczności.
  • #7 21299858
    bobocjusz1
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuje za pomoc :)
  • Pomocny post
    #8 21299949
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3644
    Jeszcze tak na marginesie - odpowietrzanie przeprowadzasz na wyłączonej pompie.
  • #9 21321823
    bobocjusz1
    Poziom 3  
    Faktycznie w instalacji było za mało wody. Po dobiciu do 1.1 bar problemy ustąpiły i wszystko jest ok.
    Dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odpowietrzaniem grzejnika w instalacji CO z kotłem na pellet. Grzejnik w górnej części domu nie napełnia się wodą, a powietrze wydobywa się tylko przy ciepłej wodzie. Odpowiedzi wskazują na zbyt niski poziom wody w instalacji, co potwierdza manometr, który powinien wskazywać co najmniej 1 bar. Użytkownik został poinstruowany, jak napełniać instalację wodą oraz jak postępować z automatycznymi odpowietrznikami. Po uzupełnieniu wody do 1.1 bar problemy ustąpiły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA