logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup używanej karty MSI Gaming X Radeon RX 6600 XT z Allegro Lokalnie - warto?

Takisobiestachu 13 Lis 2024 03:38 702 7
REKLAMA
  • #1 21300911
    Takisobiestachu
    Poziom 2  
    Witam, mam zamiar kupić używaną kartę graficzną, znalazłem jedną na Allegro Lokalnie od prywatnego sprzedawcy, no i sam nie wiem, czy kupić, trochę się boję, pomożecie doradzić, co robić.

Chciałem więcej informacji o karcie, to odpisał mi to:

Nie mam więcej informacji, wymieniamy karty regularnie co dwa lata na koniec gwarancji... korzystając z dotacji na prowadzoną działalność... pracują w komputerach biurowych-domowych... w sieci wewnętrznej nie mają kontaktu z siecią web, grami ani niczym innym z poza naszego obiegu... tyle co mogę ci powiedzieć. Tak używane w pracy biurowej - trudno, aby były marnej jakości... cała nasza sieć jest pod opieką informatyka. Poza tym masz gwarancję zakupu z Allegro... nie mam więcej nic do powiedzenia, wiadomo, że kupując używany przedmiot, jest zasada ograniczonego zaufania i ktoś ma prawo mieć wątpliwości, ale po to jest gwarancja Allegro i reputacja sprzedającego...

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-gaming-x-radeon-rx-6600-xt-ioq
  • REKLAMA
  • #2 21300914
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8188
    Witaj.
    Aktualnie to chyba już tej karty nie ma. Jeśli sprzedawca zaoferowałby chociaż kilka dni gwarancji rozruchowej, to miałbym nieco mniejsze obawy (chociaż w przypadku zamierzonej nieuczciwości taka gwarancja najczęściej niewiele daje, bo kwota jest zbyt niska, abyś poszedł z tym się sądzić, a sprzedaż konsument-konsument nie chroni Cię jakoś szczególnie w żaden sposób (nie masz zagwarantowanego prawa zwrotu na przykład).

Co do karty MSI - skoro ma dwa lata, to powinna mieć jeszcze rok gwarancji producenta, bo były one na trzyletniej gwarancji. Chociaż licho wie, skąd sprzedający tę kartę kupił.

Jeśli sprzedający ma dobrą reputację to można mu minimalnie bardziej zaufać, ale tak jak słusznie napisał - to jest towar używany i wszystko może się z nim zdarzyć.
  • REKLAMA
  • #3 21301877
    Takisobiestachu
    Poziom 2  
    No ja ją kupiłem i nie wiem czy dobrze zrobiłem, dał mi tydzień gwarancji rozruchowej jak coś będę mógł ją zwrócić, i jeszcze jedno pytanie jakim programem mam przetestować kartę.
  • REKLAMA
  • #5 21301897
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1874
    6600 XT za prawie 800zł gdy za 850zł można już szukać 6700 XT to wg mnie słaba oferta.
  • #6 21302657
    Takisobiestachu
    Poziom 2  
    Zrobiłem test karty graficznej wydaje się wszystko ok, pograłem trochę nic się nie dzieje max 58 stopni i karta jest cicha.
    Test karty graficznej na FurMark z wynikiem 5752 punktów i temperaturą 59°C. Ekran z wynikami testu karty graficznej MSI RX 6600 XT Gaming X 8G w programie FurMark.
  • REKLAMA
  • #8 21303229
    Takisobiestachu
    Poziom 2  
    Zrobiłem test w Heaven Benchmark. Wyniki testu Heaven Benchmark 4.0 pokazujące FPS i parametry systemowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup używanej karty graficznej MSI Gaming X Radeon RX 6600 XT z Allegro Lokalnie. Sprzedawca zapewnia, że karta była używana w biurze i regularnie wymieniana co dwa lata, co może sugerować jej dobry stan. Użytkownicy podkreślają znaczenie gwarancji rozruchowej oraz reputacji sprzedawcy. Pojawiają się wątpliwości co do ceny, ponieważ za niewiele więcej można znaleźć model 6700 XT. Po zakupie, użytkownik przeprowadził testy karty, które wykazały, że działa poprawnie, osiągając maksymalną temperaturę 58 stopni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA