logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Regulacja prądu spoczynkowego w piecyku Regent 60-2S - jak ustawić?

czesiu 13 Lis 2024 10:33 198 2
REKLAMA
  • #1 21301168
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Proszę o pomoc w regulacji piecyka Regent 60-2S (tranzystorowego).
    Koledze spalił się w nim głośnik (zadymił), więc podejrzewając spaloną końcówkę przywiózł go do mnie.
    Końcówka okazuje się jednak być sprawna. Wzmacniacz jest zasilany pojedynczym napięciem, a więc między tranzystorami a głośnikiem są kondensatory które zablokowałyby chyba składową stałą nawet przy zwarciu tranzystora wyjściowego, stąd moje przypuszczenie, że uszkodzenie głośnika mogło nie mieć związku z samym wzmacniaczem (głośnik był 4-omowy, nieoryginalny, być może powinien być 8-omowy, ale nie znalazłem na to potwierdzenia).
    Wrzucam schemat końcówki z pomierzonymi przeze mnie napięciami. Na rezystorach drutowych R516 i R517 ustala się napięcie poniżej 1mV, przez co wydaje mi się, że prąd spoczynkowy jest za mały. Chciałbym go zwiększyć, ale nie wiem do jakiej wartości powinienem i czy wystarczy regulacja P502, czy też trzeba wykonać jakieś czynności z potencjometrem P501.
    Dodam jeszcze że T502/T503 robią się lekko ciepłe, co uznaję za zdrowy objaw, natomiast T506/T507 z małymi radiatorkami zupełnie zimne.
    Odnośnie spostrzeżeń dodam jeszcze jedną rzecz. Tranzystory końcówki KD606 mają dużą odchyłkę we wzmocnieniach, tester pokazał hFe=95 przy Ie=6,3mA a w drugim hFe=20, przy Ie=0,16mA. Nie wiem czemu taki rozstrzał, i czy to duża wada. Mogę ewentualnie podmienić na 2N3055, mam dwie sztuki o wzmocnieniach odpowiednio 31 i 45, tylko nie wiem czy jest sens.
    Schemat wzmacniacza Regent 60-2S z naniesionymi wartościami napięć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21301244
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1943
    czesiu napisał:
    Chciałbym go zwiększyć, ale nie wiem do jakiej wartości powinienem

To powinno być zawarte w instrukcji serwisowej.
    czesiu napisał:
    czy wystarczy regulacja P502,

Tak, do regulacji prądu spoczynkowego służy ten właśnie potencjometr.
    czesiu napisał:
    czy też trzeba wykonać jakieś czynności z potencjometrem P501.

Ten potencjometr służy do ustawienia połowy napięcia zasilania na wyjściu przed kondensatorem.
    czesiu napisał:
    Tranzystory końcówki KD606 mają dużą odchyłkę we wzmocnieniach, tester pokazał hFe=95 przy Ie=6,3mA a w drugim hFe=20, przy Ie=0,16mA. Nie wiem czemu taki rozstrzał, i czy to duża wada

Rozstrzal jest ponieważ tranzystory nie były dobierane pod kątem wzmocnienia, co nie jest wadą tylko obniżeniem kosztów produkcji.
  • #3 21302920
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Ustawiłem prąd na ok. 10mA, podregulowałem też napięcie. Dzięki za wyjaśnienie funkcji potencjometrów.
REKLAMA