logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprowadzenie skrętki z routera do drugiego pokoju w ścianie

łapa88 14 Lis 2024 14:26 279 5
REKLAMA
  • #1 21303010
    łapa88
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Jestem w trakcie remontu sypialni i postanowiłem, że będzie w niej dekoder do Multiroom. Router Netia jest w innym pomieszczeniu i chciałbym od niego przeciągnąć skrętkę właśnie do sypialni, żeby zasilić ten drugi dekoder, łącznie 25 m długości przewodu, prędkość internetu w tej chwili to 1000 MB/s. Stąd mam kilka pytań.

1. Czy mogę skrętkę puścić w bruździe i po prostu zatynkować, czy musi ona iść w peszlu?
    2. Jeśli będzie ekranowana, czy może być w niewielkiej odległości od nowej instalacji elektrycznej?
    3. Czy przewód może być zakończony z jednej strony wtykiem do routera, a z drugiej ładnym gniazdem w ścianie, czy musi być po obu stronach wtyczka?
    4. Jaki konkretny przewód polecacie do tego typu zadania? Ekranowany czy nie?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
    AI: Z jakiego materiału są ściany w Twoim domu? To pomoże określić najlepszy sposób prowadzenia przewodów.
    Żelbeton
    AI: Jaki jest dokładny model routera Netia, którego używasz? To pomoże w doborze odpowiednich złączy i przewodów.
    Huawei
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21303023
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    1. Możesz
    2. Możesz dać bez ekranu nawet przy kablu elektrycznym
    3. Można
    4. Skrętka utp bez ekranu kategoria minimum 6 lepiej 7
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21303164
    łapa88
    Poziom 2  
    Ma WiFi, ale blok z wielkiej płyty i bardzo słaby sygnał dochodzi do tego pomieszczenia.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

>>21303023

A gdybym ten nowy przewód/gniazdko wykorzystał do podłączenia drugiego routera w formie Access Point w sypialni żeby mieć tam wifi dla większej ilości urządzeń? Czy to już bardziej skomplikowana operacja?

Dodano po 14 [minuty]:

Szkic sieci z głównym routerem, dekoderem i routerem Wi-Fi jako Access Point.
  • REKLAMA
  • #5 21303267
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    łapa88 napisał:
    1. Czy mogę skrętkę puścić w bruździe i po prostu zatynkować, czy musi ona iść w peszlu?2. Jeśli będzie ekranowana, czy może być w niewielkiej odległości od nowej instalacji elektrycznej? 3. Czy przewód może być zakończony z jednej strony wtykiem do routera, a z drugiej ładnym gniazdem w ścianie, czy musi być po obu stronach wtyczka?4. Jaki konkretny przewód polecacie do tego typu zadania? Ekranowany czy nie?

1 Położyć 2 skrętki DRUT! w peszlu.
    2 Bez ekranu, UTP.
    3 Żadne takie! Przewód drut, kończymy keystonami.
    4 Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP.
  • #6 21303602
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA