logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór skrętki 15m do mieszkania do połączenia dwóch routerów, przewód po ścianie

Dimolek 10 Gru 2024 17:10 357 10
  • #1 21342062
    Dimolek
    Poziom 3  
    Cześć. Chciałbym połączyć dwa routery.
    Plan mieszkania z zaznaczoną trasą przewodu sieciowego.

Przewód będzie szedł na zewnątrz - po ścianie, w korytku przypodłogowym, być może przez szafę czy pod sufitem. Długość raczej nie przekroczy 15 m. Zerkając na posty sprzed kilku lat, wydaje się, że najlepszym wyborem będzie skrętka 6a U/UTP. Producenci, którzy się przewinęli, to Bitner, Madex, NETSET, Draka, Molex. Czy może ktoś potwierdzić, że to ma sens, czy wyprowadzić mnie z błędu?

AI: Czy możesz opisać warunki środowiskowe, na które będzie narażony przewód (np. pogoda, temperatura, ekspozycja na UV)?
    Zgięcie, zakłócenia elektromagnetyczne od TV, nie wiem, jak bardzo zakłócają kable elektryczne w ścianie, nie wiem, gdzie są poprowadzone.
    AI: Jakie są wymagania dotyczące prędkości sieci (np. gigabit, 10-gigabit), które chcesz osiągnąć przy użyciu tego przewodu?
    Na ten moment 600 Mb/s z planami na zwiększenie prędkości.
  • Pomocny post
    #3 21342071
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1187
    15 m to nie jakaś wielka długość. Jak ma iść na zewnątrz to bierz żelowany z tych firm co napisałeś. Każdy z nich będzie dobry. Nie potrzeba tu jakiś pozłacanych, czy jakiś innych cudów marketingowych.
  • #4 21342078
    Dimolek
    Poziom 3  
    >>21342068
    Zwykłymi wtyczkami, myślę, że nie ma sensu wydziwiać, skoro przewody będą szły po ścianach, a na grubszy remont i poprowadzenie w środku nie mam teraz warunków.

>>21342071
    Wszystko wewnątrz mieszkania - w takim razie jest sens przepłacać za żelowany, czy wziąć pierwszy lepszy (z w miarę sensownymi opiniami) z popularnego sklepu aukcyjnego?
  • Pomocny post
    #5 21342079
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    Dla uzupełnienia.
    1. Przewod trzeba zakończyć po obu stronach gniazdami.
    2. W jednej sieci NIE WOLNO używać dwóch routerów. Pewnie mylisz jak prawie wszyscy router z access pointem. To drugie urządzenie ma być bezwzględnie właśnie access pointem a absolutnie nie może być routerem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 21342081
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1187
    Ja zrozumiałem że będzie szedł na zewnątrz. Wystawiony na mróz albo upał. Weź jakiś średniej ceny nie żelowany.. Najtańsze to może być badziewie z miedziowanymi żyłami aluminiowymi.
  • #7 21342092
    Dimolek
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    Dla uzupełnienia.
    1. Przewód trzeba zakończyć po obu stronach gniazdami.
    2. W jednej sieci NIE WOLNO używać dwóch routerów. Pewnie mylisz jak prawie wszyscy router z access pointem. To drugie urządzenie ma być bezwzględnie właśnie access pointem, a absolutnie nie może być routerem.

1. Proszę o więcej detali - jest sens ten 15-metrowy przewód zarobić gniazdami, aby pociągnąć z nich kilkucentymetrowe patchcordy? Nie narażam się na niepotrzebną utratę jakości/zakłócenia? Jaka jest przewaga takiego rozwiązania?
    2. Oczywiście, skrót myślowy - w salonie jest router, w pokoju drugie urządzenie skonfigurowane jako AP.
  • Pomocny post
    #8 21342109
    KOCUREK1970
    Ocena: 5500
    Dimolek napisał:
    Jaka jest przewaga takiego rozwiązania?

Wystarczy ruszyć gołym przewodem, coś sprzętowo przestawić, uszkodzić wtyczkę/przewód sieciowy i leżysz.
    Gniazdo/keystone i ramka powodują, że tej części instalacji nie ruszysz, nie dotykasz, nie uszkodzisz itd.
  • Pomocny post
    #9 21342122
    IC_Current
    Ocena: 2525
    Dimolek napisał:
    Proszę o więcej detali - jest sens ten 15metrowy przewód zarobić gniazdami, aby pociągnąć z nich kilkucentymetrowe patchcordy? Nie narażam się na niepotrzebną utratę jakości/zakłócenia? Jaka jest przewaga takiego rozwiązania?

Właśnie gniazdo zapewnia pewny styk na sztywnym przewodzie, a potem giętki patchcord nie powoduje luzowań pinów we wtyczce, czy w skrajnych przypadkach uszkodzenia złącza w karcie sieciowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 21342239
    sanfran
    Ocena: 3008
    Jeśli przewód jest łatwo wymienialny to bym sobie darował gniazdka. Zwłaszcza jeśli łączy jakieś urządzenia nierozpinalne na codzień i gdzieś schowane. Ale jeśli masz w planach łącznie laptopa do takiego kabelka to raczej gniazdko należy rozważyć.

Dodano po 12 [minuty]:

Jeszcze kilka zdjęć z mojej sieci domowej.
    Ruter stoi sobie za szafą:
    Ruter umieszczony za szafą w kolorowym pomieszczeniu.
    Do niego podpięty jest TV, Konsola do gier i hub CCTV.
    Ponadto leci sobie od niego skrętka na piętro gdzie jest następny węzeł komunikacyjny:
    Rutery i kable sieciowe za szafą
    Tutaj już dziecko sobie wykorzystuje więcej portów i mamy access point zasilanego ze switcha.
    Dwa kabelki idą na strych, gdzie je zakończyłem podwójnym gniazdkiem, do jednego jest wpięta stacja dokująca mojej służbówki a do drugiego odpinany AP (bo po co ma brać 15W gdy nieużywany).
    Biurko z monitorem, akcesoriami biurowymi, zegarem, kubkiem i urządzeniem sieciowym.
  • #11 21364435
    Dimolek
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedzi - po głębszym researchu postawiłem na 5e gniazdka, powinien sobie poradzić do 2 Gbps na tak małej odległości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje połączenie dwóch routerów w mieszkaniu za pomocą skrętki o długości 15 m, prowadzonej po ścianie. Wskazano, że najlepszym wyborem będzie skrętka kategorii 6a U/UTP, a producenci, tacy jak Bitner, Madex, NETSET, Draka i Molex, są rekomendowani. W odpowiedziach podkreślono, że na taką odległość każdy przewód będzie odpowiedni, a w przypadku instalacji na zewnątrz zaleca się użycie przewodu żelowanego. Użytkownik rozważa zakończenie przewodu gniazdami, co zapewnia lepszą jakość połączenia i ochronę przed uszkodzeniami. Ostatecznie zdecydował się na gniazdka kategorii 5e, co powinno wystarczyć do osiągnięcia prędkości do 2 Gbps.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA