logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Amica ZIM 428E - niedomyte naczynia, za mało wody

karpiu999 14 Lis 2024 18:38 1044 9
REKLAMA
  • #1 21303309
    karpiu999
    Poziom 5  
    Zmywarka niedomywała naczyń, słabo grzała wodę. Nie sygnalizowała żadnych błędów. Dodatkowo zepsuł się przycisk do wybierania programu mycia (tuż przed wizytą serwisanta). Serwisant przelutował nowy przycisk, działa ok. Sprawdził grzałkę i powiedział, że jest ok. Później stwierdził, że czujnik ciśnienia pompy jest spalony. Wymienił ten czujnik, zmywarka grzała lepiej, ale stwierdził, że w zmywarce jest za mało wody. Gdy doleje się do zmywarki około litr wody, to naczynia są umyte.

Żadnych dziwnych dźwięków nie słychać, żadnego buczenia. Wymieniłem płaszcz wodny, bo poprzedniego nie udało mi się dokładnie wyczyścić, a woda dostawała się do zmywarki fałszywą drogą. Wody w zmywarce jest więcej, ale moim zdaniem nadal za mało. Naczynia nadal są niedomyte, głównie te z górnego koszyka ze sztućcami oraz środkowego z naczyniami. Naczynia w koszyku dolnym wyglądają ok. Wczoraj uruchomiłem program, który powinien trwać 1h, ale trwał 1h10min.

Ktoś doradzi, co może być problemem? Co warto przeczyścić, sprawdzić, wymienić?

Model/Typ: ZIM 428E Kod: 1100110 AI: Czy możesz sprawdzić, czy ciśnienie wody doprowadzanej do zmywarki jest odpowiednie oraz czy zawór dopływowy działa prawidłowo? Zawór działa prawidłowo, ciśnienie wody prawidłowe. AI: Jak często czyścisz filtry i czy zmywarka miała wcześniej podobne problemy? Filtr czyszczę raz na tydzień. Nie miała podobnych problemów.

Tabliczka znamionowa zmywarki Amica model ZIM 428E.
  • REKLAMA
  • #2 21303844
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Poziom wody z reguły w zmywarkach reguluje się presostatem. Czy oglądałeś śmigła, czy nie są zatkane?
  • REKLAMA
  • #3 21303954
    karpiu999
    Poziom 5  
    Śmigła oglądałem, czyściłem. Nawet wymieniłem środkowe śmigło, bo było trochę uszkodzone. Problem nadal występuje. Sprawdzę prestat. Dziękuję za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 21309646
    karpiu999
    Poziom 5  
    Wymiana presostatu nie pomogła. Nadal wody jest za mało, zwłaszcza w fazie mycia wstępnego. Poziom wody nawet nie zakrywa filtra. W drugiej fazie mycia wody jest więcej, filtr jest zakryty, ale nie zakrywa dna zmywarki (tak samo było przed wymianą presostatu).
  • #5 21309966
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Wg mojej wiedzy presostat się reguluje - masz na nim pokrętło. Warto też sprawdzić czy wężyk od presostatu nie jest zatkany.
  • #6 21309990
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Regulacji hydrostatu (presostatu) nie dotykaj, a sprawdź czy śmigło środkowe się obraca podczas zmywania.
  • REKLAMA
  • #7 21310251
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Hydrostat w tych chińskich zmywarkach nie odpowiada za ilość wody. Od tego jest przepływomierz w płaszczu wodnym.
    A hydrostat służy tylko do sygnalizacji do modułu ,że woda w zmywarce jest i ew. do przepełnienia ilości wody. Wtedy załącza pompę spustową .
    Płaszcz wodny założyłeś oryginalny?
    Możesz jeszcze sprawdzić rozdzielacz wody ,skoro nie domywa górnego kosza.Może jest zablokowany.
    https://north.pl/karta/zawor-rozdzielajacy-wo...ywarki-do-amica-zim-428e,A69-TP-CMMF-YGE.html
  • #8 21313427
    karpiu999
    Poziom 5  
    Wężyk od hydrostatu przeczyszczony. Śmigło środkowe i górne nie kręci się w czasie mycia. Dopiero gdy dolałem 1,5 l wody, to zaczęły się kręcić. Płaszcz wodny założyłem oryginalny. Nie udało mi się wykręcić rozdzielacza wody, moim zdaniem on po prostu nie ma co rozdzielać, bo wody w zmywarce jest mało. Płaszcz wodny generalnie zapełnia się cały, ale jak widać na zdjęciu, czasami tylko do połowy. Drugie zdjęcie pokazuje, ile jest wody po 10 minutach mycia (program 1h, mycie wstępne,
    Zdjęcie wnętrza zmywarki, przedstawiające płaszcz wodny częściowo wypełniony wodą. Wnętrze zmywarki z widocznym śmigłem i niewielką ilością wody po myciu.
  • #9 21411136
    dacek25
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    U mnie problem identyczny. Jak się doleję ze 2 ltr wody to zmywarka działa jak ta lala. Czy udało się rozwiązać problem?
  • #10 21412056
    karpiu999
    Poziom 5  
    Nie udalo sie rozwiazac problemu. Kontaktowalem sie jeszcze z jednym serwisantem, powiedzial, ze prawdopodobnie uszkodzona jest elektronika w zmywarce. Skonczylo sie na zakupie nowego sprzetu.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica ZIM 428E ma problem z niedomywaniem naczyń, co jest związane z niewystarczającą ilością wody podczas cyklu mycia. Pomimo wymiany czujnika ciśnienia pompy (presostatu) i grzałki, poziom wody pozostaje za niski, szczególnie w fazie mycia wstępnego, gdzie woda nie zakrywa filtra. Śmigła w zmywarce, zwłaszcza środkowe i górne, nie obracają się prawidłowo bez dodatkowego dolewania około 1-1,5 litra wody. Płaszcz wodny został wymieniony na oryginalny, a wężyk od presostatu oczyszczony, jednak problem nie ustąpił. Hydrostat w tym modelu służy głównie do sygnalizacji obecności wody i ochrony przed przepełnieniem, natomiast ilość wody powinna regulować przepływomierz w płaszczu wodnym. Możliwe, że uszkodzona jest elektronika sterująca, co potwierdził drugi serwisant. Ostatecznie problem nie został rozwiązany i zakończył się zakupem nowej zmywarki. Dodatkowo zauważono, że program mycia trwa dłużej niż nominalnie (1h10min zamiast 1h).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA