logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać źródło napięcia polaryzacji i zasilanie 9 V do schematu wzmacniacza?

Mateo2001 14 Lis 2024 21:13 201 5
REKLAMA
  • #1 21303543
    Mateo2001
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Schemat wzmacniacza gitarowego Marshall Shred Master z 1992 roku.

Witam, mam pytanie do grupy, czy już ktoś się spotkał z takim schematem wzmacniacza, co jest powyżej.

Potrzebowałbym zrobić źródło napięcia polaryzacji "bias" i dołączyć gdzie zasilanie 9 V do tego schematu, tylko nie do końca wiem, co to jest ten "bias".
    Teoretycznie to takie napięcie odniesienia, chyba o połowie napięcia zasilania (taka jakby inna masa w obwodzie). Jednak praktycznie nie wiem o co z tym chodzi dokładnie. Nie wiem, czy można dodać jako źródło napięcia polaryzacji oczywiście stabilizację na 9 V najpierw, a potem od stabilizatora do dzielnika napięcia na 4,5 V przez kondensator do masy filtrujący i do wzmacniacza (czyli do punktów "bias" na schemacie). Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie.
  • REKLAMA
  • #2 21303581
    kulmar
    Poziom 33  
    Ocena: 368
    Mateo2001 napisał:
    Nie wiem, czy można dodać jako bias oczywiście stabilazję na 9 V najpierw, a potem od stabilizatora na dzielnik napięcia na 4,5 V przez kondensator do masy filtrujący i do wzmacniacza (czyli do punktów bias na schemacie)? Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie.

Tak - można. Jeszcze lepiej byłoby użyć dodatkowy wzmacniacz operacyjny, który ten dzielnik będzie buforował w układzie wtórnika napięcia. Ale najprościej - możesz użyć dzielnika np. 2.2k/2.2k i 100 nF do masy.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodaj jeszcze elektrolit np. 220 uF.
  • REKLAMA
  • #3 21303711
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Takie rzeczy są potrzebne przy zasilaniu jednym napięciem. Przy zasilaniu symetrycznym masz to z głowy. Znaczy się, Twój "bias" ląduje jako masa, a zasilanie to np. +/-9 V lub jak tutaj +/- 4,5 V.
    Tutaj nie masz narysowanych wyprowadzeń zasilania układów. Znajdziesz je w dokumentacji. Do nich doprowadzasz zasilanie.
    Układ możesz zasilić dwiema bateriami ogniw pierwotnych o napięciu 4,5 V albo zasilaczem symetrycznym, albo robisz dzielnik napięcia od +9 V do masy i środek podłączasz do punktu "bias".
    Dokumentacja TL072. W obudowie ośmionóżkowej nóżka 4 jest do minusa zasilania, a 7 do plusa. Schemat jest paskudny, bo nie ma kropek w punktach połączeń. Trzeba się domyślać, gdzie one są.
  • REKLAMA
  • #4 21305489
    Mateo2001
    Poziom 3  
    Schemat elektroniczny zasilania i dzielnika napięcia.

Tak zrobiłem. Zasilanie za pomocą Power Jack na stabilizator 9 [V] z filtrami i diodą sygnalizującą zasilanie 9 [V]. Po czym dalej idzie na dzielnik napięcia 4,5 [V], a dalej łączy się z "bias-em", który jest wyprowadzony w kilku miejscach w układzie (ten układ w pierwszym poście).
    Coś takiego może być? Najwyżej zrobię jeszcze ten bias na TL072 i dzielniku napięcia.
  • REKLAMA
  • #6 21305716
    Mateo2001
    Poziom 3  
    Okej dzięki dodam te dwa C jeszcze i jeden odrzucę.
REKLAMA