logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z modułem CI Canal + i telewizorem SONY KD-43X85K

kalixo 18 Lis 2024 12:30 2310 3
REKLAMA
  • #1 21308087
    kalixo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    posiadałem zewnętrzny dekoder Canal+ ale zdecydowałem się na zamianę na moduł CI z kartą, tak aby w pełni wykorzystać potencjał telewizora SONY KD-43X85K. Niestety po włożeniu modułu z kartą otrzymuję komunikat, że nie mam uprawnień lub brak jest sygnału. Dodam tylko, że:
    1. na zewnętrznym dekoderze moduł CI+ i karta poprawnie dekodują sygnał i telewizja działa.
    2. dla pewności wymieniłem w salonie Canal + i moduł i kartę (na najnowszą w dniu 2024.10.25) i nadal nie działa w SONY.
    3. sygnał satelitarny i telewizji dvb-t jest w TV, gdyż bez modułu mogę oglądać zarówno programy dvb-t jak i programy darmowe z satelity FTA.

Na TV da się oglądać darmową telewizję dvb-t oraz FTA sat. Co mnie dziwi, to po włożeniu modułu CI+ z kartą, moduł jest poprawnie odczytywany (jak mi się wydaje), karta również. Pobierane są uprawnienia i da się wyświetlić wszelkie dane modułu i karty. Niestety gdy już moduł i karta zostaną sczytane, to na darmowych kanałach otrzymuję komunikat "brak sygnału" (nawet na dbvt), a na odpłatnych, że brakuje uprawnień (wybrany kanał jest kodowany lub nie można go odkodować). Niestety występuje to na wszystkich kanałach, do których mam prawa.

Telewizor zaktualizowany, moduł CI+ również.

Macie szanowni jakieś propozycje? Wolałbym uniknąć wysyłania TV do serwisu.
    AI: Czy możesz podać dokładne komunikaty błędów lub kody, które pojawiają się na ekranie, gdy występuje problem z modułem CI+?
    Wybrany kanał jest kodowany lub nie można go odkodować
    AI: Czy próbowałeś zresetować ustawienia telewizora lub modułu CI+? Jeśli tak, to czy to miało jakiś wpływ na problem?
    Tak, nie miało wpływu.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Zrobiłem testy ponownie.,
    Moduł zadziałał poprawnie na zewnętrznym dekoderze. Pobrał uprawnienia i nie miał problemów z dekodowaniem.

Skonfigurowałem TV pod telewizję satelitarną, znalazł kanały i FTA obraz jak żyleta.
    Po włożeniu modułu CI+ z kartą, telewizor sczytał moduł i kartę (po wejściu w ustawienie modułu widzę wszystkie parametry i numery zarówno karty jak i modułu). Kanały przestały się wyświetlać. Na TVP pojawił się kominikat "kanał radiowy, brak wizji". po chwili "brak sygnału, sprawdź podłączenie anteny". Wszedłem ponownie w ustawienia, ponownie konfiguruję pod Satelita Canal+ , jakość sygnału 89, poziom sygnału 81 - znajduje 447 kanałów w jakieś 2 sekundy. zapisuję ustawienia. Włączam TVP1 - zaczyna skrzeczeć, widzę pojedyncze pixele obrazu, po czym ponownie komunikat "brak sygnału, sprawdź podłączenie anteny". :(

Jedyna opcja to oddać TV do serwisu?
  • REKLAMA
  • #2 21308970
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Najnowsze oprogramowanie do telewizorów Sony podobno rozwiązuje jakieś problemy z odbiorem obrazu przy pomocy CI.
    Jednak na innym modelu Sony KE85XH9096BAEP najnowsze oprogramowanie nie rozwiązało tego problemu, a walczyłem z dokładnie takimi samymi objawami.
    Identycznie jaku u ciebie włożenie modułu C+ blokuje nawet odbiór kanałów naziemnych DVB-T2.
    Poszukaj nowego softu do twojego Sony https://www.sony.pl/electronics/support/lcd-t...k_x86k_x89k_85x80k-series/kd-43x85k/downloads
    Pozostaje wyłącznie zgłoszenie do serwisu Sony.
    Telewizor jest sprawny na 1000 % problemem jest oprogramowanie.
    Brak współpracy telewizora z modułem CI+ platformy Canal Plus.
  • REKLAMA
  • #3 21309272
    kalixo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziękuję bardzo za Twoje słowa. Dodały mi otuchy. Oprogramowanie mam już (niestety) w najnowszej wersji.
    Powalczę zatem z serwisem.

dzięki bardzo!
  • #4 21654376
    danielmtu
    Poziom 4  
    Mam ten sam problem. Co powiedział serwis ?
REKLAMA