logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można połączyć się z routerem po WiFi w paśmie 2,4GHz, a można w paśmie 5GHz

razex85 19 Lis 2024 23:08 270 2
  • #1 21310214
    razex85
    Poziom 2  
    Hejka, mam w sumie podobny problem. W sumie to był chyba zawsze. Na lifeboxie z Orange działo się to samo, ale poradziłem sobie niejako z nim, ustawiając ręcznie adresy IP na urządzeniach i w ruterze. Obecnie problem powrócił, bo zmieniłem dostawcę na kablówkę i ruter mam zablokowany. DNS działają auto i sieć 2,4 w max 24h przestaje działać, pomaga tylko reset rutera. Po kablu i 5g działa bez problemu. Stary temat, ale może ktoś ma w końcu na niego radę.

Moderowany przez dt1:

Wydzielono z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3827884.html

• #3 21310472
    razex85
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu pokazujący wykres kanałów Wi-Fi dla pasma 2,4 GHz z różnymi sieciami i ich siłą sygnału.

Aktualnie tylko z telefonu. PC jest podpięty kablem, laptop na wyjeździe. Ogólnie problem jest z urządzeniami typu TV, drukarka czy stary tel, które jeszcze działają na 2,4. Póki co, od wczoraj sieć działa. Problemem nie jest ani zasięg, ani jakość, bo 2,4 ma zasięg pełny w całym mieszkaniu. Tylko z tym, że dostaje pierdulca i nie da się połączyć z siecią, brak uwierzytelniania, jakby dyn DNS nie chciał nadać adresów.

Edyta podpowiada ze ktos wydzielil posty z innego tematu.
    A wiec po krotce opisze sytuacje.
    Siec w 5 i lan dziala, na 2,4 POMIMO!!!! znakomitego sygnalu, poprawnych haslach itp co pare dni ma problem z polaczeniem, pomaga tylko restart rutera. Problem mialem identyczny przy orange i funboxie ale tam poradzilem sobie ustawiajac adresy ip recznie na urzadzeniach i w ruterze. Obecnie po zmianie dostawcy na kablowke mam ruter zablokowany wiec nie mam zadnych mozliwosci ingerencji w nim. Problem wiec powrocil.
    Z googla widze ze to dosc powszechny problem ale nikt nie potrafi go rozwiazac.
    Problemem nie sa zaklocenia sieci, zasieg. Byc moze to wada urzadzenia albo jego softu, wyglada to tak jakby ruter mial problem z uwierzytelnianiem urzadzen.
REKLAMA