logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć soundbar do telewizora LG bez wyjścia RCA?

Mayhem69.rs 20 Lis 2024 19:07 540 2
REKLAMA
  • #1 21311548
    Mayhem69.rs
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam. Pytanie może błahe, ale mam z tym problem. W moim telewizorze LG mam złącza line-out, HDMI ARC i optyczne. Wykorzystując z line-out złącza audio biały i czerwony, łączę z soundbarem takie same złącza. To nie działa. W ustawieniach TV dźwięku mam tylko opti, HDMI ARC i wewnętrzne głośniki telewizora. Czy jest możliwe, że telewizor posiada złącze line-out tylko jako wejście sygnału na telewizor? Bo wtedy nie mam możliwości podłączenia tego soundbara (ponieważ ma on tylko wejścia RCA i jack). Czy przewód HDMI RCA zdałby egzamin? Czy może ktoś już jakoś taki problem rozwiązał?
  • REKLAMA
  • #2 21311608
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Mayhem69.rs napisał:
    W moim telewizorze LG

Rozumiem, że sąsiedzi i rodzina wiedzą, ale my nie wiemy, do to za telewizor

Mayhem69.rs napisał:
    Czy przewód HDMI RCA zdałby egzamin?

Nie zdał by jedno jest cyfrowe, drugie analogowe.

Mayhem69.rs napisał:
    Wykorzystując z line-out złącza audio biały i czerwony, łączę z soundbarem takie same złącza. To nie działa.

Nie działa to znaczy ?

Mayhem69.rs napisał:
    złącze line-out tylko jako wejście sygnału na telewizor?

teza, że "out" jest wejsciem brzmi oryginalnie
  • #3 21311650
    Mayhem69.rs
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    1. Telewizor LG 55UM7050PLC - sąsiedzi nie wiedzą, natomiast ja wiem, że większość TV LG posiada tylko te trzy złącza wyjściowe.
    2. Wiem, że jedno wyjście jest cyfrowe, a drugie analogowe. Ale w takim razie czemu w sprzedaży są dostępne takie przewody bez żadnych konwerterów (czy jak to się tam nazywa)?
    3. Nie działa - tzn. nie podaje dźwięku na głośnik. Lekko buczy jedynie. Przewód sprawdzony na innym sprzęcie.
    4. Faktycznie oryginalnie to ująłem, ale to z rozpędu. 😂
    Ogólnie nie wiem, jak to ugryźć. Tych wyjść RCA z TV jest ogólnie 5. Czyli coś jak component. Dwa audio, jeden video, dwa pozostałe to jakieś inne symbole
    Tylny panel urządzenia z różnymi portami, w tym RCA i USB, na stosie pudełek z grami. Panel złącz telewizora LG 55UM7050PLC z różnymi portami wejściowymi i wyjściowymi.

Dodano po 3 [minuty]:

Ten component to chyba jednak IN
REKLAMA