logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux EEM72310L - błąd 4 mignięcia, problem z czujnikiem wody?

piotrxx63 24 Lis 2024 14:06 1128 15
REKLAMA
  • #1 21317376
    piotrxx63
    Poziom 5  
    Zmywarka EEM72310L zgłasza błąd - 4 mignięcia. Z instrukcji oraz informacji na forum wynika, że to może być problem z dopływem wody. Lub też - cytując instrukcję tej zmywarki "Usterka czujnika wykrywania poziomu wody".
    Filtr na dopływie wyczyściłem. Wymieniony hydrostat i czujnik zmętnienia wody. Przy okazji termostat, bo jest zespolony z czujnikiem zmętnienia.
    Najlepsze jest to, że po kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu próbach włączenia zmywarka odpala, bez problemu przechodzi cały cykl, naczynia są czyściutkie, gorące.
    1. Czy w tej zmywarce jest jeszcze jakiś inny czujnik poziomu wody?
    2. Czy ktoś miał podobny problem? I jak udało się go rozwiązać?
    Dodam, że filtry wewnątrz zmywarki były czyszczone. Wąż dopływowy nie zagięty, wiele prób robiłem na wysuniętej zmywarce i jestem pewny, że z wężem jest OK.
    Zmywarka pozwala wybrać program i około 1-3 sekund później zaczyna wypompowywać wodę z jednoczesnym podaniem sygnału błędu.
    AI: Ile lat ma zmywarka? Czy była wcześniej serwisowana?
    Zmywarka ma około 6 lat. Była serwisowana, niedawno.
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były jakieś zmiany w instalacji lub inne zdarzenia, które mogłyby mieć wpływ na działanie zmywarki?
    Około 2 miesięcy temu zmywarka zaczęła zgłaszać błąd - 3 mignięcia. Czyli ochrona przed zalaniem. Rzeczywiście, po zdjęciu obudowy widać było wodę przelewającą się z dolnej krawędzi zmywarki, rynienkami plastikowymi na dno. Wymieniłem samodzielnie hydrostat, błąd ustąpił. Natomiast pojawił się błąd - 4 mignięcia. Wezwałem serwisanta, który przy okazji stwierdził, że jest przepalona grzałka. Grzałka została przez niego wymieniona, natomiast zmywarka cały czas zgłaszała ww błąd. Serwisant się poddał, nie wiedział co może być przyczyną tej usterki, oprócz sugestii, że może uszkodzony jest moduł sterujący.
  • REKLAMA
  • #2 21317450
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Pewnie błąd się sam rozwiązał. Zdarza się, ale na przyszłość lepiej sprawdź czy są inne czujniki wody
  • #3 21317515
    piotrxx63
    Poziom 5  
    >>21317450 Niestety, nie rozwiązał się. Walczę z tą zmywarką już od kilku tygodni. Najgorsze, że czasami zadziała. Gdyby była całkowicie padnięta, pewnie byłoby łatwiej. A tak, mam w zasadzie pewność, że wszystkie zespoły odpowiedzialne za działanie są sprawne. Jak pisałem - jak już uda się ją uruchomić, to przechodzi mycie do końca, naczynia są czyste. Gdyby coś było ewidentnie walnięte, pewnie by się tak nie działo. Planuję jeszcze wymienić wąż zasilający, może faktycznie dzieje się coś z elektrozaworem. Dzięki za odpowiedź!
  • Pomocny post
    #4 21317650
    Lionsio
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    >>21317515 Może to też problem z zasilaniem, bo zmywarka działa niestabilnie. Choć to nie wyjaśnia problemu z czujnikiem wody
  • REKLAMA
  • #6 21317818
    piotrxx63
    Poziom 5  
    >>21317799 PNC: 911075045 (02)

Dodano po 8 [minuty]:

>>21317799 Ten fragment instrukcji obsługi czytałem, przerobiłem. Natomiast ciekawy ten drugi link... Zauważyłem takie zjawisko. Przy wielokrotnych próbach uruchomienia zmywarki w pewnym momencie wydłuża się czas, po którym zmywarka, po wybraniu programu i zamknięciu drzwiczek wywala kod błędu. Początkowo to kilka sekund. Po wielu próbach ten czas się wydłuża do kilkunastu sekund. I kiedy jest on powyżej 20 sekund, zmywarka nie wywala błędu i przerabia cały cykl. Ogólnie - pracuje niestabilnie, ale jak już załapie, wykonuje normalnie cały cykl zmywania.
    Normalnie to bym ja wywalił na śmietnik i kupił nową, ale wydaje mi się, że mam do czynienia z jakimś prostym błędem. We wtorek zmieniam wąż zasilający i zobaczymy czy to coś dało...

Dodano po 3 [minuty]:

>>21317650 Ciekawa sugestia. Napięcie w sieci osiąga u mnie czasami dziwne wartości, zapewne wskutek działania instalacji fotowoltaicznych sąsiadów... Z tego powodu inne urządzenia domowe, w szczególności suszarka bębnowa, zgłaszają błędy związane z napięciem zasilania. Zmywarka nie ma żadnej diagnostyki w tym zakresie. Dziękuję za sugestię, sprawdzę napięcie zasilania.
  • #8 21317879
    piotrxx63
    Poziom 5  
    >>21317859 Ten czujnik został wymieniony jako pierwszy...
  • REKLAMA
  • #9 21317914
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Pisałeś o czujniku zmętnienia oraz hydrostacie (którego w tym PNC nie ma).

Zostaje Ci zatem wymiana PB150 :)
  • REKLAMA
  • #11 21317977
    AsReeX
    Poziom 40  
    Bzdury z North.pl mnie kompletnie nie interesują - tak sobie to nazwali, ich sprawa! Również dobrze może się to nazywać ziemniak co nie znaczy, że tak jest.
  • #12 21319221
    piotrxx63
    Poziom 5  
    >>21317977 Nie tylko North tak to nazywa, ale zgadza się, Electrolux mówi o czujniku ciśnienia. Więc ten element wymieniłem - co prawda kupiłem go w North, ale nie sądzę abym miał aż takiego pecha aby kupić wadliwy...
  • #13 21319358
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Zostaje Ci zatem wymiana PB150

.
  • #14 21319534
    piotrxx63
    Poziom 5  
    >>21319358 I to jest ta najdroższa opcja... Dam znać, jak się ta afera skończy ;))
  • #15 21395656
    pdolar
    Poziom 2  
    >>21319534 Masz jakis postep z ta zmywarka - chyba mam dokladnie taka sama historie ....
    Pozdrawiam Pawel $
  • #16 21396289
    piotrxx63
    Poziom 5  
    Witam, więc ostatecznie skończyło się na wymianie modułu sterującego PB150... Wszystkie objawy skończyły się jak ręką odjął...

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux EEM72310L zgłasza błąd 4 mignięć, co według instrukcji oznacza problem z czujnikiem wykrywania poziomu wody lub dopływem wody. Użytkownik wymienił hydrostat, czujnik zmętnienia wody oraz termostat, a także czyścił filtry i planował wymianę węża zasilającego. Zmywarka działa niestabilnie – po wielu próbach uruchomienia czas pojawiania się błędu wydłuża się, aż w końcu urządzenie przechodzi cały cykl zmywania poprawnie. Podejrzewano również problemy z zasilaniem, możliwe zakłócenia napięcia związane z instalacją fotowoltaiczną. W dyskusji podkreślono, że błąd I40 to grupa komunikatów dotyczących czujnika ciśnienia (i41–i46). Hydrostat (czujnik ciśnienia) został wymieniony, ale problem nie ustąpił. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana modułu sterującego PB150, po której zmywarka działała bez zarzutu.
REKLAMA