logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Canon 7D MK1 nie łapie ostrości z zoomami, ale działa z 50mm f/1.8. Co robić?

tohat 24 Lis 2024 17:57 348 6
REKLAMA
  • #1 21317833
    tohat
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam lustrzankę Canon 7D MK1. Posiadam 2 obiektywy: stałkę canona 50 mm F 1.8 i zooma canon 17-85 f4-5,6 . Od jakiegoś czasu byłem pewny że zoom jest uszkodzony i wczoraj planowałem kupić sigmę 18-35 f1,8.
    Z sigmą miałem podobne problemy jak z moim Canonem 17-85. Aparat miał problem ze złapaniem ostrości. W ciemnych partiach wcale nie chciał ostrzyć. I tu pytanie czy jest możliwe że to aparat jest uszkodzony - z obiektywem stało ogniskowym nie mam wcale problemu - ostrzy zawsze i dosyć celnie jak na tej klasy obiektyw.
    Dodam że zarówno mój zoom jak i testowana sigma jak się nimi potrząsnęło to słychać było delikatne hałasy ze środka.
    AI: Czy problem z autofokusem występuje we wszystkich warunkach oświetleniowych, czy tylko w słabym świetle?
    W każdych warunkach
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków rozwiązywania problemów, takich jak czyszczenie styków obiektywu lub resetowanie ustawień aparatu?
    Czyściłem styki
  • REKLAMA
  • #2 21317871
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    tohat napisał:
    jak się nimi potrząsnęło to słychać było delikatne hałasy ze środka.

Stabilizowane obiektywy najczęściej tak mają
  • REKLAMA
  • #3 21317918
    tohat
    Poziom 2  
    >>21317871 >>21317871 Tylko ta sigma nie ma stabilizacji.
  • REKLAMA
  • #4 21318621
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    W trybie liveview by spróbował.
    Lustrzanka cyfrowa ma dwa zupełnie odrębne podsystemy AF "z lustrem" i "bez lustra wprost na matrycę"
    Sprawdził bym, czy firmware jest najnowsze możliwe.

tohat napisał:
    I tu pytanie czy jest możliwe że to aparat jest uszkodzony

7D MK1 to bardzo stary model, nie będę szukał recenzji, ale w tamtej epoce były duze ograniczenia, a to naprawdę dobry tylko centralny punkt AF, a to brak punktów krzyżowych, a to inne.
    I na pewno stary egzemplarz. Znasz przeszłość ? Eks profesjonalny na pewno ma znaczny przebieg.
  • REKLAMA
  • #5 21318675
    tohat
    Poziom 2  
    Ja go używam od 3 lat a wcześniej był u fotografa ślubnego. Dzisiaj będę miał inną lustrzankę i jeszcze jednego zooma więc sprawdzę. Zastanawiałem się czy to jest możliwe że z jednym obiektywem AF będzie współpracował a z innym już nie - i to z winy aparatu.
  • #7 21516285
    tohat
    Poziom 2  
    Wadliwy aparat

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz aparatu Canon 7D MK1 zgłasza problemy z autofokusem przy użyciu obiektywów zoom (Canon 17-85 mm f/4-5,6 oraz Sigma 18-35 mm f/1,8), podczas gdy stałoogniskowy Canon 50 mm f/1,8 działa poprawnie i celnie. Autofokus nie działa w różnych warunkach oświetleniowych, również przy dobrym świetle. Próby czyszczenia styków obiektywów nie przyniosły poprawy. Wskazano, że 7D MK1 ma dwa niezależne systemy AF (z lustrem i w trybie liveview) oraz ograniczenia konstrukcyjne, takie jak tylko centralny punkt AF i brak punktów krzyżowych, co może wpływać na działanie autofokusa z różnymi obiektywami. Zalecane jest sprawdzenie działania autofokusa w trybie liveview oraz aktualizacja firmware aparatu. Wskazano również, że jasność obiektywu ma wpływ na skuteczność AF – jaśniejszy 50 mm f/1,8 lepiej współpracuje z aparatem niż ciemniejsze zoomy. Ostatecznie zasugerowano, że problem może leżeć po stronie uszkodzonego aparatu, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego wiek i wcześniejsze intensywne użytkowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA