logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOS przez DOS - co zrobić przy wgraniu złej wersji?

burdek1 11 Gru 2005 20:16 1086 8
REKLAMA
  • #1 2074938
    burdek1
    Poziom 10  
    a jak bym aktualizował DOS i wgrał przez przypadek nie ten to co się stanie płyta chyba nie padnie da się ja jeszcze uratować
  • REKLAMA
  • #2 2074976
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Nie zaczyna sie zdania od a, zmien temat postu na zwiazny z pytaniem, a nie samo bios do tego nie pisz z CAPS-LOCK'iem.W tresci sie pomyliles, dos to nie bios.
    Zawsze mozna wgrac bios programatorem lub na innej plycie wiec nie z tym problemu.
  • #3 2075486
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    O ile masz w miare latwy dostep do programatora.
    Bo programowanie na innej plycie moze byc niebezpieczne.
  • REKLAMA
  • #4 2075520
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    burdek1 napisał:
    a jak bym aktualizował DOS i wgrał przez przypadek nie ten

Ciekawi mnie, z jakiego powodu kolega zakłada, że taki błąd może się koledze przytrafić?
  • #5 2075707
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    W razie ewentualnej awarii BIOS mozna wgrać na innej płycie głównej. Są tylko dwa warunki
    1. Sama kość biosu musi miec taką samą obudowe pod względem kształtu i ilości nóżek.
    2. Właściciel płyty musi być za drzwiami pokoju, zeby nie dostal palpitacji serca jak będziesz mu wyciągał BIOS z jego płyty pod napieciem
    Sam kiedyś praktykowałem takie sztuki. Wtedy byłem wyposażony w płyte AOpen M33 z koscią typu 29Cxx i biosem AWARDA, a reanimowałem na niej biosy takze AMI. Teraz biosy wgrywam Willemem, którego cena nie jest taka straszna [sam go zmontowałem z najlepszych elementów jaki udalo mi się kupić] :D
  • #6 2075774
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Tylko niektórzy producenci nie stosują podstawek a lutowanie :D
  • REKLAMA
  • #7 2076164
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Jak programujecie biosy wlutowane ?
    Oprócz oczywistego wylutu :)
    Ja próbowałem zrobić nakładkę i podpiąć pod programator ale ten nie widział wogóle kości :)
    Macie jakies inne sposoby ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #8 2082176
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    Ja innego sposobu nie widze. Nawet te wlutowane wylutowuje. Dobra lutownica troszke umiejetności i nie ma śladu po ingerencji na płycie. :D
  • REKLAMA
  • #9 2262490
    burdek1
    Poziom 10  
    Dzięki ale nie instaluje nowej wersji oprogramowanie BIOS-u poniewaz jak bym zainstalował złą wersje to by bym mógł spalić płyte główną. Dzieki wszystkim za wasze wypowiedzi!

Temat uważam za zamknięty!

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku przypadkowego wgrania niewłaściwej wersji BIOS-u przez DOS istnieje ryzyko uszkodzenia płyty głównej, jednak nie jest to sytuacja bez wyjścia. BIOS można odzyskać, programując go za pomocą programatora, co wymaga dostępu do odpowiedniego sprzętu i umiejętności lutowania, zwłaszcza gdy kość BIOS jest wlutowana na stałe. Alternatywnie, uszkodzony BIOS można przeprogramować na innej płycie głównej, pod warunkiem, że kość BIOS ma identyczną obudowę i liczbę nóżek. Proces ten bywa ryzykowny i wymaga ostrożności, zwłaszcza przy wyjmowaniu kości BIOS spod napięcia. W dyskusji wspomniano o płycie AOpen M33 z kością typu 29Cxx oraz BIOS-ach AWARDA i AMI, a także o programatorze Willem jako narzędziu do reanimacji BIOS-u. Lutowanie i wylutowywanie kości BIOS jest często konieczne, gdy producent nie stosuje podstawek. Ostatecznie, autor tematu zrezygnował z aktualizacji BIOS-u, obawiając się uszkodzenia płyty głównej przy wgraniu złej wersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA