logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi TV Box S - samoczynne włączanie TV i głośników po wyłączeniu

lopab 25 Lis 2024 04:26 6174 22
REKLAMA
  • #1 21318512
    lopab
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam Xiaomi TV Box S. Wszystko działa ok, gdy jest włączony. Problem pojawia się, gdy gasimy TV, bo ten po jakimś czasie włącza wszystko, czyli TV i głośniki. Dodam, że Xiaomi TV Box S jest podłączony kablem HDMI, tak samo jak głośniki. Proszę o pomoc, czy to coś normalnego i da się to rozwiązać, czy reklamować sprzęt?
  • REKLAMA
  • #2 21318581
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Mam też Xiaomi TV Box S ale 2nd Gen. Jak używam TV Box-a to zawsze włączam go jego pilotem i wtedy też włącza się TV (Samsung). Jeśli chcę tylko TV to wyłączam pilotem Box-a, wyłącza się wtedy TV, jak wyłączy się Box (zgaśnie jego dioda), włączam tylko TV pilotem od telewizora. Jeśli zrobię inaczej np. wyłączę sam TV, a nie wyłączę Box-a to dzieją się faktycznie cuda.
  • REKLAMA
  • #3 21318587
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Za sterowanie po HDMI odpowiada funkcje CEC.
    Popatrz czy możesz ją wyłączyć z poziomu ustawień boxa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21318615
    tomekptk
    Poziom 19  
    Uzupełnienie: u mnie Box jest podłączony do "zwykłego" HDMI bez ARC (CEC). Do portu HDMI (ARC) podłączone jest kino domowe, które włącza się i wyłącza prawidłowo wraz z TV. ARC jest aktywne i wszystko działa bez zarzutu np. sterowanie głośnością z pilota TV w kinie. Z tym, że mam sparowany pilot Box-a z TV w: Ustawienia->Piloty i urządzenia współpracujące->Set up remote buttons. Być może brak sparowania z TV może powodować takie zachowania.
  • #5 21318767
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Wyłączyć w jednym i drugim HDMI-CEC.
  • #6 21319117
    lopab
    Poziom 9  
    Ok wyłączyłem HDMI cec i narazie czekam co się stanie tylko świeci się cały czas dioda na Xiaomi norma czy po prostu on się nie wyłącza teraz bo wszystko inne zgaszone Czarny dekoder Xiaomi z włączoną diodą LED.
  • #7 21319130
    LeDy
    Poziom 43  
    Nie mam go ale normą jest, że OFF- czerwona, ON-zielona.
  • #8 21319145
    lopab
    Poziom 9  
    Po około 10-15 min samo zgasło. Narazie wydaje się być ok, zobaczymy, co będzie dalej. Wygląda na to, że pomogło wyłączenie funkcji HDMI CEC.
  • Pomocny post
    #9 21319207
    tomekptk
    Poziom 19  
    lopab napisał:
    Po około 10-15 min samo zgasło. Narazie wydaje się być ok zobaczymy co będzie dalej wygląda na to że pomogło wyłączenie funkcji HDMI CEC

Nie jest OK. Zadziałało automatyczne wyłączenie przystawki TV Box po ustawionym czasie nieużywania (System->Zasilanie i energia->Wyłączaj ekran). Przeczytaj mój wcześniejszy post i sparuj pilot przystawki z telewizorem. Wtedy będziesz mógł pilotem przystawki razem z przystawką włączać i wyłączać TV, a także sterować jego głośnością. Przystawkę podłącz w TV pod gniazdo HDMI bez opisu ARC (CEC), jeśli takie jest, wtedy być może nie będziesz musiał wyłączać ARC (CEC) w ustawieniach.
    Urządzenie ma tylko diodę białą z przodu sygnalizującą włączenie. U mnie włączenie przystawki jej pilotem włącza też telewizor. Na przystawce wtedy świeci biała dioda. Wyłączenie przystawki jej pilotem wyłącza też TV. Biała dioda gaśnie prawie natychmiast.
  • #10 21320062
    lopab
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak, jak napisał tomekptk i teraz działa wszystko tak, jak należy.

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • #11 21320108
    LeDy
    Poziom 43  
    lopab napisał:
    Zrobiłem tak, jak napisał tomekptk i teraz działa wszystko tak, jak należy.

Bardzo dziękuję za pomoc.

To co tomekpkt napisal to tylko tyle, że możesz używać pilota dekodera do obsługi obu sprzętów. Nauczyłeś go komend od pilota TV. Nie ma to nic wspólnego z tym co miałeś. Pomogło tylko i wyłącznie wyłączenie HDMI-CEC, zmiana wyjścia aby CEC nie działało.
    @tomekptk
    Cytat:
    Przystawkę podłącz w TV pod gniazdo HDMI bez opisu ARC (CEC), jeśli takie jest, wtedy być może nie będziesz musiał wyłączać ARC (CEC) w ustawieniach.

Na to jest w ustawieniach włączenie lub wyłączenie CEC.
    @lopab
    Cytat:
    Narazie wydaje się być ok, zobaczymy, co będzie dalej. Wygląda na to, że pomogło wyłączenie funkcji HDMI CEC.

Cytat:
    Zadziałało automatyczne wyłączenie przystawki TV Box po ustawionym czasie nieużywania (System->Zasilanie i energia->Wyłączaj ekran)

To pomogło tylko na diodę.
  • #12 21320516
    lopab
    Poziom 9  
    Wcześniej też miałem podpięte tak jak pisało wyżej a mimo to włączał się sam tv po zaprogramowaniu ponownie pilota pomoglo
  • #13 21320530
    tomekptk
    Poziom 19  
    LeDy napisał:
    @tomekptk
    Cytat:
    Przystawkę podłącz w TV pod gniazdo HDMI bez opisu ARC (CEC), jeśli takie jest, wtedy być może nie będziesz musiał wyłączać ARC (CEC) w ustawieniach.

Na to jest w ustawieniach włączenie lub wyłączenie CEC.

Tylko, że jeśli do telewizora masz podłączone urządzenie korzystające z CEC (u mnie jest to kino domowe) to wyłączając CEC w ustawieniach blokujesz tę funkcjonalność dla tego urządzenia (wszystkich podłączonych do TV), co jest nieakceptowalnym rozwiązaniem.
  • #14 21320548
    LeDy
    Poziom 43  
    On ma tylko dekoder więc inny problem. Przyda mu się jak dokupi jeszcze coś.
  • #15 21339545
    lopab
    Poziom 9  
    Problem wrócił, jak pisali przedmówcy. Muszę mieć włączone HDMI CEC, bo kino się nie wyłączy. Teraz mam tak, że jak wyłączam wszystko pilotem boxa, to ładnie się wszystko gasi, ale po jakiejś godzinie sam się włącza box, wybudzając kino domowe, ale TV śpi dalej. O co teraz chodzi?
  • #16 21339620
    LeDy
    Poziom 43  
    Do kina nie masz pilota?
    Włączać każde urządzenie swoim pilotem, powyłączane HDMI-CEC.
    Jest możliwe, że któryś pilot wysyła "podobny kod" i działa na inne urządzenie.
  • #17 21339652
    lopab
    Poziom 9  
    To chyba nie to, bo z reszty pilotów wyjąłem baterie i to samo.
  • #18 21339815
    LeDy
    Poziom 43  
    Baterie wyjmij z wszystkiego .
    Zastaw, zakryj czujnik, odbiornik Boxa i zobacz co będzie.
  • #19 21339861
    tomekptk
    Poziom 19  
    LeDy napisał:
    Zastaw, zakryj czujnik, odbiornik Boxa i zobacz co będzie.

Przystawka (Box) nie ma odbiornika IR (podczerwieni). Ze swoim pilotem komunikuje się po Bluetooth (BT). Pilot przystawki ma nadajnik IR, ale do sterowania TV i innych urządzeń. Może być problem właśnie z BT, albo z WiFi bo przystawką można sterować np. ze smartfona. Jest za to odpowiedzialne ustawienie: [System -> Przesyłanie]. Można spróbować ustawić opcję: -> [Nigdy]. Chociaż u mnie jest ona ustawiona na domyślne: -> [Zawsze] i nie mam takich problemów. Może odłącz (kabel HDMI) samą przystawkę od telewizora i zobacz jak się zachowuje, ew. potem odłącz na niej WiFi.
  • REKLAMA
  • #20 21339927
    LeDy
    Poziom 43  
    To może sąsiad też ma BT i ci włącza? Było niedawno o takim problemie.
    Powyłączaj co związane z BT. Ustaw to NIGDY.
  • #21 21349455
    lopab
    Poziom 9  
    Po wyłączeniu boxa, jak wypnę HDMI z TV, to się nie włącza. Po zrestartowaniu działa prawidłowo dzień, dwa i zaczyna znowu się uruchamiać.
  • #22 21350574
    tomekptk
    Poziom 19  
    lopab napisał:
    Po wyłączeniu boxa, jak wypnę HDMI z TV, to się nie włącza. Po zrestartowaniu działa prawidłowo dzień, dwa i zaczyna znowu się uruchamiać.

Myślę, że powinieneś jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne w TV (jeśli masz swój układ kanałów to spróbuj je zapisać np. na pendrive, większość TV ma taką funkcję). Do rozważenia jest też jakość zasilania, ew. zakłócenia w sieci. Może użyj do zasilania TV i przystawki listwy z porządnym filtrem przeciwzakłóceniowym. Na tym portalu znajdziesz testy takich urządzeń.
  • #23 21394465
    lopab
    Poziom 9  
    Zresetowałem po raz kolejny boxa i nie włączył się, mrugała tylko dioda. Zareklamowałem i dostałem nowe urządzenie, od 5 dni działa jak należy. Być może miałem trefne urządzenie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem samoczynnego włączania się telewizora i głośników po wyłączeniu dotyczy Xiaomi TV Box S podłączonego kablem HDMI. Przyczyną jest funkcja HDMI-CEC, która umożliwia sterowanie urządzeniami przez HDMI i może powodować niepożądane włączanie sprzętu. Rozwiązaniem jest wyłączenie HDMI-CEC w ustawieniach TV Boxa, co jednak może ograniczyć funkcjonalność, np. sterowanie kinowym systemem audio. Alternatywnie można sparować pilota TV Boxa z telewizorem, co pozwala na synchronizowane włączanie i wyłączanie obu urządzeń bez wyłączania HDMI-CEC. Problem powracał, gdy HDMI-CEC było włączone, a Box samoczynnie się wybudzał, prawdopodobnie przez sygnały Bluetooth lub WiFi. Zalecane jest wyłączenie funkcji zdalnego sterowania przez Bluetooth (ustawienie na "Nigdy") oraz testowanie działania po odłączeniu HDMI i WiFi. W niektórych przypadkach konieczne było przywrócenie ustawień fabrycznych telewizora lub wymiana urządzenia na nowe, co ostatecznie rozwiązało problem. Dioda na Xiaomi TV Box S świeci na biało podczas pracy i na czerwono po wyłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA