logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mi Box S/TV LG HDMI CEC - Brak wyłączania TV przez Mi BOX via HDMI CEC

Gmiter 28 Lis 2019 09:56 4425 2
REKLAMA
  • #1 18306523
    Gmiter
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Hej,
    Problem związany jest z faktem, że Mi Box S w sposób ograniczony kontroluje podłączony przez HDMI telewizor (LG z funkcją SIMPLINK) - wyłączanie/usypianie Boxa pozostawia włączony telewizor.
    Postanowiłem ograć to Broadlinkiem RM Mini ale niestety pojawił się kolejny problem

Najnowsza wersja Xiaomi Mi Box S została pozbawiona odbiornika IR (na rzecz kontroli via bluetooth). Bezpośrednia komunikacja z Broadlinkiem jest niemożliwa.

Pytanie:
    1. Czy jest szansa na udrożnienie pełnej funkcjonalności dla połączenia HDMI CEC?
    1. Czy istnieje możliwość "uzbrojenia" Boxa w jakiś odbiornik IR (USB) umożliwiający wybudzenie/kontrolę. Jakieś przykładowy sprzęt?
    2. Jakieś inne pomysły na umożliwienie komunikacji z Broadlink?
  • REKLAMA
  • #2 19029038
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Minął rok i nie ma odpowiedzi na twoje pytanie. A jak z problemem? Udało się zmusić boxa Xiaomi do włączania i wyłaczania tego LG przez HDMI?

Pytam bo mam ten sam problem. Podłączyłem do niego Xiaomi HDMI Stick i nie załącza, ani nie włącza mi tv LG przez HDMI. W menu TV pojawia się po podłączeniu Xiaomi ikonka Simplink z pytajnikiem.

Podłączyłem tego Xiaomi do TV Sony i działa tak jak powinno. Wogóle nie trzeba używać pilota TV. Włączam pilotem od Sticka i włącza się TV. Po wyłączeniu sticka wyłączy się TV. Czyli działa sterowanie przez HDMI.

Widocznie coś Xiaomi nie chce współpracować z LG
  • #3 19030046
    Gmiter
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Niestety, nie udało mi się rozwiązać problemu.
REKLAMA