Posiadam laptop DELL z Windows 11 i z pewnych względów niewygodności W11 pomyślałem, że zanim uporam się z pewnymi problemami w W11, to zainstaluję obok już W11 dodatkowo na drugiej partycji W10 i podczas rozruchu będę decydował który system wybrać. Do tej pory znalazłem wiele instrukcji jak to zrobić z poziomu W10, a ja robię z poziomu istniejącego już W11 i dlatego b. proszę o naprowadzenie. Posiadam już 3 partycje:
C - bieżący W11, D dla W10, E- Dane. Proszę o poradę jak zrobić to optymalnie z poziomu W11?
Według dawnych instrukcji najpierw instaluje się starszy potem nowszy system Windows a na końcu LINUX aby wszystko dobrze współpracowało, ale i tak według mojej praktyki za jakiś czas się wszystko samo rozjeżdżało, czyli nie było to dla mnie stabilne rozwiązanie ... Lepszym rozwiązaniem dla mnie od tamtego czasu jest Windows 10 z pendrive'a bootowalny.
Oczywiście moja wiedza może być nieaktualna bo na przykład teraz korzystam z dysku SSD na którym mam zainstalowany program VENTOY a na nim plik ISO Sergieja Strelca uruchamiający Windows 8, lub 10 lub 11 w razie potrzeby z możliwością wyboru w menu rozruchowym a także inne programy np. GParted a wszystko uruchamiane z odpowiednich plików ISO bez potrzeby instalowania...
Raz tylko coś się pochrzaniło to VENTOY ale teraz już dwa lata VENTOY działa mi stabilnie uruchamiając to co chcę z zewnętrznego dysku SSD podłączonego do USB... Oczywiście bootowanie musi być wykonane jako pierwsze z dysku podłączonego do USB, co nie jest dla mnie problemem w razie potrzeby...
Oto wykaz tylko części tego co mogę uruchamiać spod VENTOY niczego nie instalując:
Po wybraniu z menu VENTOY ostatniej opcji pokazuje się kolejny wybór co przedstawia druga grafika... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4059204.html Przypuszczam, że można by na Twoim dysku D: (musi być pusty) zainstalować program Ventoy ale takiego sposobu nie testowałem, więc niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w tym temacie czy tak też można?
Ehh, poszło automatycznie, nie pytał o partycję i instalator nadpisał Win11, choć to podejrzewałem, to jednak łudziłem się, że MS ma trochę inteligencji i się domyśli, a jak nie domyśli to zapyta -nie zapytał, głupi system
Aby wiedzieć gdzie się instaluje system trzeba uważnie czytać komunikaty a teraz zapisać sobie wielkości partycji (dysków) w GB spod opcji "Zarządzanie dyskami" gdzie masz W-10 a gdzie DANE a gdzie chcesz instalować W-11 bo instalki domyślnie przyjmują i chcą się instalować zawsze na C:/ więc istnieje taka realna możliwość, że teraz znowu nadpiszesz windowsem 11 windows 10.... bo na C:/ masz W-10 jak zrozumiałem. Nie zwracaj uwagi na litery dysków (partycji) podczas instalowania teraz W-11 a na ich wielkość i w odpowiednim momencie do instalacji W-11 wybierz dysk (partycję) kierując się wielkością w GB a nie kieruj się literą C czy D czy inną! Dlatego w czasie partycjonowania robię wyraźnie różniące się wielkością partycje aby potem w czasie instalacji innego systemu lub nowego nie pomylić partycji (dysku) zbliżoną wielkością nawet!
Przed instalacją NADAJ partycji unikatową nazwę i zapisz jej wielkość (jak napisał elktrod).
Przed chwilą przetestowałem instalację win10 z płyty. Nic nie idzie automatycznie. Wszystko trzeba potwierdzać.
Kolejno pojawiają się ekrany:
1. wybór języka
2. Zainstaluj teraz
3. wpisz klucz (proponuję pominąć)
4. wybór systemu do zainstalowania
5. akceptacja licencji
6. Niestandardowa (wybór rodzaju instalacji)
7. WYBÓR PARTYCJI - wyświetla między innymi nazwę, którą nadałeś i wielkość w GB. NIE kieruj się literą dysku.
Dzięki Panowie. I ja przetestowałem kierunek W10 -> W11 bo musiałem i tu idzie oczywiścier OK
Niestety z W11 wstecznie na W10 idzie na wariata i dlatego W10 nadpisał mi się na W11 -o nic nie pytał niestety -tak jak pisałem na początku.
Pisałem wcześniej - instalka nie poradziła sobie w dobie AI i na żywca "podcięła gardło" swojemu systemowi -nadpisała W11 przez W10 i dlatego z W10 na W11 było już prościutko
Żeby zainstalować W10 niezależnie od tego co masz już zainstalowane należy to zrobić z NOŚNIKA INSTALACYJNEGO!
1. Pobierz instalator W10
2. Przygotuj nośnik instalacyjny (DVD lub USB)
3. Uruchom PC z TEGO nośnika!
✨ Użytkownik posiada laptopa DELL z zainstalowanym systemem Windows 11 i planuje zainstalować Windows 10 obok istniejącego systemu na drugiej partycji. W dyskusji podano, że instalacja starszego systemu Windows powinna odbywać się z nośnika instalacyjnego (USB lub DVD), a klucz produktu można pominąć podczas instalacji. Ważne jest, aby przed instalacją nadać partycji unikalną nazwę oraz zapisać jej rozmiar, aby uniknąć nadpisania istniejącego systemu. Użytkownicy podkreślają, że instalator Windows 10 może automatycznie nadpisać Windows 11, jeśli nie zostanie uważnie wybrana odpowiednia partycja. Wskazówki dotyczące instalacji obejmują również konieczność uruchomienia komputera z nośnika instalacyjnego oraz uważne śledzenie komunikatów instalacyjnych. Wygenerowane przez model językowy.