logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SF64M350EU31 - Zmywarka nie wyłącza się po zakończeniu programu

mlimes 26 Lis 2024 19:56 525 5
REKLAMA
  • #1 21321066
    mlimes
    Poziom 2  
    Hej
    Pacjent to leciwy już Siemens SF64M350EU/31, ale że służy wiernie może jeszcze posłuży, mam nadzieję dzięki waszej pomocy 😊
    Problem to nie wyłącza się po programie zasadniczym (sprawdzałem na dłuższym ok. 170 minut jak i szybkim ok. 30 minut), pracuje ciągle pompa odsysająca (czy jak ona się zwie, ta po prawej stronie widoczna po zdjęciu boczka) – chociaż nie wiem czy to problem, raczej cos jej nie każe przestać?
    Proces mycia rozpoczyna się chyba normalnie, zaczyna odsysać wodę, nabiera płaszcz wodny, myje, grzeje itd. a na koniec odsysa wodę, lecz się nie wyłącza – tzn. wyłącza się w końcu po ok. 120 minutach, obwieszczając dzwonkiem sukces 😊
    Przed ostatni raz kończyła mycie lejąc na wysokość około 5cm wodą z dysz myjących i ciągle coś pracując nie mogąc zakończyć, ostatnie uruchomienie zgoła odmiennie, gdyż odessała całą wodę, lecz nie wyłączając pompy i pracując tak przez ponad godzinę po czym ją wyłączyłem.
    Dotychczas wyczyściłem płaszcz wodny, gdy problem pojawił się po raz pierwszy, gdyż był klasycznie zalepiony w górnej części przy tym gwizdku.
    Wiem, że pomoc przez internet to wróżenie, ale może wskażecie kierunek poszukiwań? I jak to ewentualnie sprawdzić.
    Dzięki
    AI: Ile lat ma ta zmywarka? To może pomóc w ocenie, czy problem wynika z zużycia.
    18?
    AI: Czy na wyświetlaczu pojawiają się jakieś kody błędów lub migające kontrolki, gdy zmywarka nie wyłącza się?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21321135
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6936
    Nie aktywuje się układ przeciwzalaniowy ?
  • REKLAMA
  • #3 21321342
    mlimes
    Poziom 2  
    mrice napisał:
    Nie aktywuje się układ przeciwzalaniowy ?

Jeżeli masz na myśli tę dźwigienkę podłączoną do pływaka to działa - włącza się pompka. Generalnie otwierając drzwiczki podczas z zmywania ilość wody jest chyba OK, nie wylewa się na podłogę
  • REKLAMA
  • #4 21322474
    mrice
    Moderator AGD
    nie musi sie wylewać by aktywować układ. Wystarczy nawet zasyfiona rura komora-miska.
  • REKLAMA
  • #5 21322491
    mlimes
    Poziom 2  
    >>21322474
    Rozumiem, że sugerujesz całkowite czyszczenie części dolnej? Co poczynię
    Tak z ciekawości odkryję wówczas tam jakiś czujnik na ciśnienie, który to aktywuje?
  • #6 21322512
    mrice
    Moderator AGD
    Trzeba rozebrać i sprawdzić co się dzieje w momencie gdy ni kończy, inaczej to pytanie do kryształowej kuli.
REKLAMA