logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SF 24231/02 - nie może skończyć programu i cały czas pracuje pompa

RobertG. 15 Paź 2021 19:27 636 10
  • #1 19658015
    RobertG.
    Poziom 8  
    Mam starą zmywarkę - jak w tytule.

Pracowała bardzo dobrze przez kilka lat i dziś po umyciu naczyń przestała odpowiadać.
    Gdy włączę ją po uprzednim wyłączeniu, jest cały czas to samo - pracuje pompa wyrzucająca wodę (sprawdzałem, bo nalałem trochę i wywaliło ją do kanalizacji).
    Mam wrażenie, że to jakiś czujnik, ale mogę się mylić.
    Być może coś tam nie siadło jak należy i wystarczy poprawić?
    Zastanawiam się, czy warto inwestować kasę w serwisanta.
    O ile nie uda mi się tego naprawić samodzielnie, oddam na złom, dołożę i kupię następną używkę - też popracuje ze trzy-cztery lata.
    Jednak zanim to zrobię, proszę o pomysły, co z tym można zrobić, jak sprawdzić co się zepsuło.
    Filtr - ten walcowaty złożony z dwóch siatek - wyciągałem i czyściłem. Nic to nie dało.
    Będę wdzięczny za sugestie.
  • #2 19658025
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Wygląda że aktywował się czujnik wody na podłodze ZMYWARKI, sprawdź czy jest tam woda albo brud pod pływakiem.
    Jeśli jest woda to powodem może być wyciek z pompy myjącej skoro zmywarka ma sporo lat.
  • #3 19658152
    RobertG.
    Poziom 8  
    A gdzie tego 'pływaka' szukać?
    Bo z tego co palpacyjnie udało mi się ustalić, żadnego pływaka tam nie było :-).
    Czy da się usunąć ten ewentualny brud bez rozkręcania sprzętu?
  • #4 19658176
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    RobertG. napisał:
    Mam wrażenie, że to jakiś czujnik, ale mogę się mylić.

Owszem, przeciwzalaniowy. Tematów na forum o tym przypadku jest zatrzęsienie, wystarczy skorzystać z szukajki i poczytać.

RobertG. napisał:
    Zastanawiam się, czy warto inwestować kasę w serwisanta.

Warto choćby diagnostykę zrobić i ustalić przyczynę, może być to pierdoła jak i poważna sprawa. W ciemno nikt nie wywróży.

RobertG. napisał:
    dołożę i kupię następną używkę - też popracuje ze trzy-cztery lata.

Albo i padnie po tygodniu.

RobertG. napisał:
    Czy da się usunąć ten ewentualny brud bez rozkręcania sprzętu?

Bez rozkręcania to można tylko filtr wyczyścić :lol:
  • #5 19658181
    Andrzej_B2
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Na dole w podłodze taki krążek styropianowy. Przechyl zmywarkę na bok pod kątem ok. 45 stopni i zobacz czy wyleje się woda na dole. Jak się wyleje woda z podłogi to znaczy, że wyciek jest i jak wylejesz wodę to ona powinna ruszyć i pracować bo pływak opadnie. Pozostaje obserwować skąd cieknie i zlikwidować nieszczelność.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #6 19661240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19662098
    RobertG.
    Poziom 8  
    No dobra...
    Fajnie, że zechcieliście mi coś tu skrobnąć :-) - dzięki.

Patrzę tam i myślę, coby nie rozpieprzyć.
    Zmywarka jest w ciągu mebli i wyciąganie jej to już gdybym faktycznie musiał to robić.

Sprawa wygląda tak, że być może rzeczywiście zablokował się pływak, bo wodę wypompowuje i zostaje tam jej może na pół palca - zdjęcia. Tylko gdzie ten pływak może być? Widzę, że po lewej stronie - patrząc od wejścia do wewnątrz - jest śruba na imbus i to wygląda na jedyną śrubę tego elementu - czy może tam jest rzeczony pływak?

Podejrzewam, że mógł się pod niego dostać jakiś glut - ot kawałek makaronu z talerzy.
    Dodam, że gdy zdarzenie zaistniało i tam zajrzałem, filtry były poluzowane, a ten większy (walcowaty sietkowaty) był przewrócony). Nie wykluczam zwykłego zanieczyszczenia i gdyby dało się to wyjąć, a filtry dobrze założyć, może wszystko wróci do normalnej pracy - to stary solidny model (mam już drugi taki i pracuje raczej bez zastrzeżeń).
    Czy dobrze deliberuję?

Tylko poproszę bez wjazdów w typie 'jest tego na forum i takie tam, bo ja nawet nie wiem pod jakim hasłem tego szukać.
    Skoro jest odpowiedź, to poproszę o link a nie półmądre uwagi, bo ja w swojej branży też jestem lepszy od każdego z Was i ze swojej wiedzy zagnę wszystkich po kolei :-).
    Nie potrzebuję zatem umoralniania. 8-)
    Siemens SF 24231/02 - nie może skończyć programu i cały czas pracuje pompa Siemens SF 24231/02 - nie może skończyć programu i cały czas pracuje pompa

Dodano po 24 [minuty]:

odkręciłem i jest tam jakieś taki wiatraczek - wyczyściłem co się dało, było ciut jakiegoś syfu, ale to nie pomogło.
    Co dalej?
    Poproszę o sugestie.
  • #8 19665876
    Andrzej_B2
    Poziom 12  
    Robo- technical nie wiem po co masz tą ksywę specjalista agd? Chyba nigdy nie widziałeś takiej zmywarki na oczy. To jest stary model tam moduł jest u góry w panelu sterowania. Nic się nie zaleje jak stopniowo zacznie się przechylać zmywarkę najlepiej od strony płaszcza czyli patrząc z przodu w lewą stronę. Na dole są szczeliny i nimi zacznie się wylewać woda o ile jest w podłodze. Nawet nie trzeba pod kątem 45 stopni, wystarczy 15, 20 stopni przechyłu.Zanim przewrócisz całkiem na bok to już się wszystko wyleje przez te szczeliny i nie jest konieczne kłaść całkiem na leżąco. Naprawiłem takich zmywarek kilkadziesiąt, osobiście nie obstawiałbym tam wycieku bo te modele nie były na to podatne. Tam często zachodził syfem pojemnik ciśnieniowy i się blokował albo zatykał się brudem nagromadzonym przez lata ten krótki wąż dopływowy co idzie z pojemnika ciśnieniowego do misy i po prostu nie dopływała woda. Nieszczelność jak powstawała to zazwyczaj na tej gumie co łączyła misę z pompą myjącą (guma się łuszczyła ze starości i pękała) albo w samej pompie na uszczelnieniach przy turbince (zestaw naprawczy załatwiał sprawę)
  • #9 19666244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19666379
    RobertG.
    Poziom 8  
    Robo-technical napisał:

@ROBERT G
    Bez urazy mój imienniku, ale po tych wypowiedziach uważam, że lepiej będzie jak zawołasz jakiegoś serwisanta lub kumanego technika.

No niestety - inwestowanie w tzw. diagnostykę traci tu sens ekonomiczny - to stara zmywarka i jeżeli serwisant krzyczy za sam przyjazd 110 zł, to stawiam na zakup następnej, a tą na spokojnie sobie obejrzę i być może faktycznie jest to kwestia zwykłego zabrudzenia, bo stare były dużo solidniejsze niż nowe.
    Teraz pod presją czasu nie będę się spinał bo jeszcze toto rozkręcę, a tam posypią się uszczelki ze starości :-) i tego nie złożę. A tu do wygody człek się przyzwyczaił i ręczne mycie naczyń co po chwila optymizmem nie napawa - szczególnie, że wszystko jest tak urządzone, że nawet nie ma gdzie mytych talerzy składować.
    Zmywarka zamówiona, a starą 'starą' zajmę się na spokojnie. Na złom oddać zawsze zdążę.
    Istotne jest, że gdy wyciągnę stamtąd wodę (wężykiem), sprawa się nie poprawia - zatem albo czujnik i jakieś sterowanie co dyskwalifikuje do dalszych napraw), albo... zwykłe zabrudzenie (bardzo prawdopodobne).
  • #11 19667580
    Andrzej_B2
    Poziom 12  
    Robo- technical widzę, że uczestniczysz w dyskusji tylko po to żeby kogoś obrażać, a nie pomóc i właśnie przez takie osoby jak Ty te moje nieliczne posty bo większość dyskusji i porad udzielałem na PW żeby nie użerać się tutaj z takimi ludźmi jak Ty. Tak 17 czy 15 lat temu jak dołączałem do elektrody to forum było coś warte, sam dużo skorzystałem z pomocy. Teraz zaglądam tu sporadycznie i żałuję, że się w ogóle wypowiedziałem.

Widzę że tej konkretnej zmywarki w ogóle nie znasz, nie wiesz kompletnie jak jest zbudowana i jak działa. Tam w podłodze wystarczy zaledwie pół szklanki wody żeby podnieść pływak i żeby aktywować zabezpieczenie. Jak przechylisz tak jak pisałem to co zalejesz jak najniżej jest zawór regeneracji ok. 4 cm od podłogi zmywarki, a szczeliny masz na poziomie 1,5 cm, a wody wyleci tak jak pisałem minimalna ilość, zresztą do tej pory zapewne już wyschła i to jest pewnie inna przyczyna niedziałania.

Włączniki na pojemniku ciśnieniowym masz na wysokości ok 20 cm i więcej elektrycznych elementów od strony płaszcza wodnego nie ma, jeszcze czujnik obecności soli w pojemniku regeneracji ale on też jest wyżej i bardziej na środku. Pokaż gdzie napisałem, że każdą zmywarkę można przechylać jak sugerujesz o szczelinach, "a co jeśli ich nie ma" - wypowiadam się tylko o modelu z tematu a nie o wszystkich ogólnie. Nikt Ci nie każe wierzyć czy coś naprawiłem czy nie, ja też mam swoje zdanie o Tobie, ale nie bluzgam tu na Ciebie publicznie. Po prostu nie będę się zniżał do Twojego poziomu i koniec tematu. Więcej tu już nic nie napiszę.

Kolega RobertG jeśli kiedyś będzie chciał reanimować sprzęt o ile się nie okaże, że jest to już mało opłacalne to po prostu napisze do mnie na PW jeśli zechce. Niestety żeby postawić jakąś diagnozę trzeba sprzęt wyciągnąć i obserwować co się dzieje (reset 2 klawisze naraz 1-szy i 3-ci) potem włączyć jakiś program i obserwować czy leci woda do płaszcza i potem do zmywarki. Ona wtedy zaraz rusza, słychać pompę myjącą, chlapanie wody od ramion myjących. Jeśli nie to albo nie leci woda albo te włączniki na pojemniku ciśnieniowym nie kontaktują one się wypalały w środku albo śniedziały ze starości.

Jeden jest włącz - wyłącz, a drugi trzy stykowy, przełącza, trzeba to omomierzem pomierzyć. Czasem jest zatkany płaszcz w tych najcieńszych przelewach od syfu z wody nagromadzonego latami. To wtedy wymiana, nie ma tego jak wyczyścić.

W większości przypadków pojemnik ciśnieniowy (hydrostat). W każdym razie trzeba się liczyć z jakimś kosztem, a to już zawsze ktoś sobie przekalkuluje czy opłaca się inwestować czy nie. Parę przypadków miałem, że się zacierał silnik na łożyskach (ciężko się obracał wirnik) kondensator przy silniku (4µF) praktycznie nie pada. Czasem silnik się obracał, ale opory były tak duże, że obroty spadały na tyle że turbinka robiła bardzo słabe ciśnienie wody. Tak że nawet nie obracało ramionami, ale to tak jak pisałem wszystko widać jak sprzęt jest wyciągnięty i można wszędzie pozaglądać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Siemens SF 24231/02, która nie kończy programu i ciągle pracuje pompa. Po kilku latach bezawaryjnej pracy, zmywarka przestała reagować po umyciu naczyń. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z czujnikiem lub zanieczyszczeniem. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie pływaka, który może być zablokowany przez brud. Użytkownicy ostrzegają przed przechylaniem zmywarki, co może prowadzić do zalania elementów elektrycznych. W końcu użytkownik decyduje się na zakup nowej zmywarki, ale planuje samodzielnie zbadać starą, aby ustalić przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA